HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'IŞİD antik kente dozerlerle girdi'

Irak hükkümeti IŞİD militanlarının Asur medeniyetinden kalma Nimrud antik kentini iş makinalarıyla yıkmaya başladığını söyledi. Ülkenin Turizm ve Arkeoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Antik kente ne kadar hasar verdiklerini bilemiyoruz" dedi.

'IŞİD antik kente dozerlerle girdi'

Irak hükkümeti IŞİD militanlarının Asur medeniyetinden kalma Nimrud antik kentini iş makinalarıyla yıkmaya başladığını söyledi.

Ülkenin Turizm ve Arkeoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Perşembe günü ikindi namazı sonrası dozerlerle yıkıma başladılar. Antik kente ne kadar hasar verdiklerini bilemiyoruz" dendi.

Musul'un 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Nimrud, kökleri milattan önce 13. yüzyıla dayanan bir şehir.

ABD'deki Stony Brook Üniversitesi'nden Iraklı bir arkeolog olan Abdülemir Hamdani, Fransız haber ajansı AFP'ye "Herkes bunun olacağını biliyordu. IŞİD'in planı Irak'ın kültürel mirasını yok etmek" dedi.

Ninrud, 20. yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden birisi olarak kabul ediliyor. 1988 yılında bir grup Iraklı arkeoloğun mücevherler bulmasıyla başlayan geniş kapsamlı kazılar büyük bir antik kenti ortaya çıkarmıştı.

Nimrud'un hazineleri Musul, Bağdat, Paris ve Londra'daki müzelere taşınmış olsa da insan kafalı kanatlı boğa heykelleri kazı alanında bulunuyordu.

'Bir sonraki hedefleri Hatra'

Iraklı arkeolog Hamdani, IŞİD'in kültürel miras değerlerini teker teker yıkmaya devam edeceğini belirtirken "Bir sonraki hedefleri elbette Hatra olacak" diyor. Irak'ın Ninova bölgesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Hatra, bir dönem Asur medeniyetine de başkentlik yapmış bir kent.

UNESCO Başkanı Irina Bokova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini olağanüstü gündemle toplanmaya çağırdı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden de Musul müzesinde yaşanan yağmalamayı soruşturmasını talep etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler