HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD çok kritik bir bölgeyi daha ele geçirdi

IŞİD örgütü Irak’ın başkenti Bağdat’a bir saat uzaklıktaki doğalgaz rezervlerine sahip Mansuriyat el-Cabal bölgesini ele geçirdi. Örgüt ülkenin kuzeyinde de Fırat üzerindeki Hadisa barajını kuşattı.

IŞİD çok kritik bir bölgeyi daha ele geçirdi

Irak’ta Musul ve Tikrit’i ele geçiren cihatçı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Bağdat’a doğru ilerlemeye devam ediyor. Örgüt militanları dün, Bağdat’a bir saat uzaklıkta bulunan doğal gaz rezervleri barındıran Mansuriyat el-Cabal bölgesini ele geçirdi. Bölgede yabancı şirketlerin faaliyetlerinin de bulunduğu belirtildi.

IŞİD militanları kuzeyde ise ülkenin en büyük ikinci barajını ele geçirmek için ilerliyor. Amerikan gazetesi New York Times ve İngiliz gazetesi The Times’a konuşan Iraklı güvenlik yetkilileri, IŞİD militanlarının Irak’ın ikinci en büyük barajı Hadisa’ya yaklaştığını söyledi. Militanların barajı ele geçirmesi durumunda bir felaket yaşanabileceği uyarısı yapılıyor. Yetkililere göre, militanlar Hadisa’nın hemen doğusundaki Burvana’ya girmeyi başardı. Militanların Fırat Nehri üzerinde bulunan Bağdat’a 190 kilometre uzaklıktaki baraja kuzey, kuzey doğu ve kuzeybatı yönlerinden de yaklaştığı aktarıldı.

New York Times’a göre, militanların baraja ulaşması durumunda çalışanlar içeride kalacak ve emir verilmesi durumunda baraj kapaklarını açacaklar. Bu durumun ülkede büyük çaplı sel baskınlarına neden olacağını belirten yetkili, “Bu hem bize hem onlara zarar verecek” dedi.

Tikrit’e çıkarma

Irak Hava Kuvvetleri ise IŞİD’in elindeki Tikrit’e çıkarma yaptı. Reuters’ın haberine göre, hava kuvvetleri helikopterleri Tikrit kentindeki stadyuma iniş yaparak militanlarla çatışmaya başladı.

IŞİD’i durdurmakta zorlanan Başbakan Nuri el-Maliki, hükümet kurma çalışmalarına 1 Temmuz’da başlayacak.

Barzani Kerkük’e gitti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ise 12 Haziran’dan beri peşmergenin kontrolünde olan Kerkük’e gitti. Iraklı Kürtlerin tarihi başkentleri olarak gördükleri kentte konuşan Barzani, “Kerkük’ün savunması için peşmerge olmaya ve elime silah almaya hazırım. Kerkük için artık kötü günler geride kalmıştır” dedi. Barzani, Kerkük İl Meclisi Başkanı Hasan Turan ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi’nin de olduğu siyasi parti temsilcileri ile görüştü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler