HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD Kobani’ye saldırdı: Çok sayıda ölü var

Sabaha karşı Kobani'ye sızarak saldırı düzenleyen IŞİD'in iki koldan geldiği, saldırının bir kolunun Türkiye tarafından gerçekleştiği iddia ediliyor. IŞİD saldırısında ağır yaralananların Suruç Devlet Hastanesi'ne getirildiği de belirtiliyor.

Türkiye - Suriye sınırındaki Kobani'de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kente sızarak sivil ve Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçlerine saldırdı. Kobani'deki sağlık yetkililerine göre saldırıda 30 sivil öldü, 55 kişi de yaralandı.

İşte Kobani'deki patlama anı - TIKLAYIN

Güvenlik güçleri sınır hattındaki önlemlerini artırırken, IŞİD'in Kobani'ye 3 koldan saldırıya geçtiği iddia ediliyor. Patlamanın ardından bir grup Suriyeli Türkiye sınırına geldi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, IŞİD ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar Kobani kent merkezinde yoğunlaştı.

BBC Türkçe'ye bilgi veren Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nehsan, IŞİD'in bu sabah saat 04:00 sularında hem Türkiye tarafından hem de Kobani'nin güneybatısından kente sızarak saldırdığını söyledi.

Nehsan, Kobani'nin güneybatısından IŞİD üyelerinin YPG üniformaları giyerek saldırdığını ifade etti ve "Kente 5 araçla gelmişler ve kentin her yerine saldırdılar. Sınır kapısında bomba yüklü araç patlattılar. Kent merkezinde halkı taradılar. IŞİD Kobani güneybatısında yeralan Bexbetan köyüne de saldırdı. Orada da sivil ölü ve yaralılar var” dedi.

YPG uykuda yakalandı

Kobani'dekilerin sınır köylerindeki akrabalarına verdiği bilgilere göre, kente giren IŞİD militanları gece saat 03.00'ten sabahın ilk ışıklarına kadar evlerin kapılarını çalarak içeri girdi ve sessizce insanları öldürmeye başladı.

Bir Kobanili'nin akrabasıyla yaptığı telefon görüşmesinde, "Kendimizi bir eve kilitledik. Dışarı çıkan öldürülüyor" dediği öğrenildi. Öldürülenlerin çoğunun bebek, çocuk ve kadın olduğu öğrenilirken; sokakların ölülerle dolduğu belirtildi.

'Saldırının bir kolu Türkiye üzerinden geldi'

BBC Türkçe'ye konuşan YPG'nin de içinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri'nin Genel Komutanı Hakki Kobani, IŞİD'in Türkiye sınır Kapısı'ndan Kobani'ye girip saldırdığını öne sürerek, örgütün sınır kapısı ve bazı yerlerde bombalı araçları patlattırdığını dile getirdi.

İŞTE PATLAMA ANI:

IŞİD ile çatışmaların sürdüğünü ve kentin denetiminin ellerinde olduğunu aktaran Kobani, örgütün kentte gördüğü yerde sivil halkı taradığını ifade etti. Kobani, halkın zarar görmemesi için dışarıya çıkmamaları konusunda da sürekli anonslar yaptığını kaydetti.

Burkan El Fırat Güçleri komutanı, Kobani merkezinde yeteri kadar YPG üyesinin de olduğunu ve sınır kapısına takviyeler gönderdiklerini sözlerine ekledi. Ancak YPG güçlerinin yüzde 90'ı Rakka ve Tel Abyad'da olduğu için Kobani'de az sayıda silahlı Kürt gücü bulunduğu iddia ediliyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Kobani Kantonu Sağlık Koordinasyonu üyesi ve Kobani'deki hastanelerden sorumlu Dr. Hikmet Ehmed, "IŞİD'in sabah saatlerinde yapmış olduğu saldırılardan 30 sivil insan hayatını kaybetti 55 kişi de yaralandı. Ölen ve yaralananların hepsi sivil. Ölen ve yaralananların içerisinde kadın ve çocuklar da var. Çok ağır olan yaralıları Türkiye'ye gönderiyoruz” dedi.

Anadolu Ajansı da Türkiye'ye getirilen yaralıların başta Suruç Devlet Hastanesi ve Şanlıurfa kent merkezindeki hastanelere yönlendirildiğini ifade etti.

Şanlıurfa Valiliği'nden açıklama

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü IŞİD teröristlerinin Türkiye'den girdiği iddialarını "şiddetle reddetti". Yaralılardan 63'ünün Türkiye'ye getirildiğini belirten sözcü, gelenlerden biri çocuk, iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan açıklamada ise IŞİD militanlarının, Suriye'nin Cerablus kentinden Kobani'ye girdiği ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Kobani'deki intihar saldırısını gerçekleştiren DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Kobani'ye gittiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddialar asılsız olup elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye'nin Cerablus kentinden Kobani'ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden bütün halkımızı sağduyuya davet ediyoruz."

Kurtulmuş: 'Külliyen yalan!'

Öte yandan hükümet tarafından da Kobani'deki çatışmalarla ilgili bir açıklama yapıldı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş şunları söyledi:

"Kobani'de bugün Sabah itibariyle bombalar patladı. Çok sayıda insanın yaralandığı, öldüğü bilgisine sahibiz. Bu yaralıların önemli bir kısmı Türkiye'ye gelmiştir. Türkiye yaralıları hemen kabul etmiştir, bunlar hastanelerde tedavi altına alınıyor. Birtakım kirli odaklar Kobani'deki son saldırıyı bahane ederek Türkiye'yi de hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar. Türkiye'yi de her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyasının konusu, muhatabı haline getirmeye çalıyorlar. 'Bugün Kobani'deki bombayı patlatan DAEŞ militanları Türkiye sınırlarını geçerek Türkiye'den geldiler' diye kara propaganda yapılıyor, külliyen yalandır ve iftiradır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler