HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD Musul'dan sonra gözünü Kerkük'e dikti

Haziran ayında Irak'ın Musul kentine giren örgüt şimdi de petrol zengini Kerkük'ü ele geçirmeye çalışıyor. IŞİD peşmerge ve ordunun ortak operasyonuyla bazı köylerden çekilse de, stratejik önemi yüksek Ramadi'ye ilerleyişini de sürdürüyor.

IŞİD Musul'dan sonra gözünü Kerkük'e dikti

Suriye ve Irak'ta birçok bölgenin kontrolünü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü bu kez de petrol zengini Kerkük'ü ve stratejik önemi yüksek Ramadi'yi ele geçirmeye çalışıyor.

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 40'ının üretildiği Kerkük, petrol boru hatlarının da geçiş noktası olması itibarıyla da bölge için hayati öneme sahip.

Fransız AFP haber ajansına konuşan Peşmerge komutanı Westa Rasul, "(IŞİD militanları) Kerkük'ü hedef alıyorlar. Çünkü petrol sahalarını kontrol etmek istiyorlar" dedi.

IŞİD'in Salı gününden bu yana saldırdığı Kerkük'ün bazı köyleri; Irak ordusu, Peşmerge ve ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin dün düzenledikleri ortak operasyonla geri alındı. Örgütün ilerleyişi de durduruldu.

Peşmerge güçleri, Kerkük'ün güneyindeki Tel el Vard ve Mektep Halid köylerine girdi. Kerkük'teki çatışmalarda, bir polis ve beş peşmergenin öldüğü, 28 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

IŞİD Irak'ta halen El Kaim, Rava, Anah, Rutba, Felluce, Hit, El Karma, Tikrit ve Musul kentlerinin kontrolünü elinde bulunduruyor.

Davutoğlu, İbadi ve Barzani'yle görüştü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD'in Kerkük'e yönelik saldırıyla ilgili olarak dün akşam Irak Başbakanı Haydar El İbadi ve Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ile birer telefon görüşmesi yaptı.

Ahmet Davutoğlu, "Biliyorsunuz dün gece (Salı gecesi) Kerkük'te IŞİD saldırıları olağanüstü arttı, bunun üzerine bugün bazı tedbirler alınması icap etti". Davutoğlu bu tedbirlerin ayrıntılarını ise açıklamadı.

"Anbar'ı kaybedersek, Irak'ı kaybederiz"

Öte yandan, IŞİD Irak'ta Anbar vilayetinin merkezi Ramadi'ye de doğru da ilerliyor. Ramadi'de Sünni aşiretler ve Irak güvenlik güçleri, valilik binasının IŞİD'e karşı korunması için ortak hareket ediyor.

AFP'ye konşan Hamid Şanduk adlı bir polis, IŞİD militanlarının valilik binasına birkaç yüz metre yaklaştıklarını söyledi. El Anbar Televizyonu'na konuşan Vali Ahmet el Dulaimi de, "Anbar'ı kaybedersek, Irak'ı kaybederiz" dedi.

Ramadi; Ürdün, Suudi Arabistan ve Suriye'ye yakın konumundan dolayı stratejik öneme sahip. IŞİD'in Ramadi'yi ele geçirmesi, bölgedeki hâkimiyetini de güçlendirmesi anlamına gelecek.

IŞİD, Anbar'ın ikinci büyük kenti Felluce'yi ise Ocak ayında ele geçirmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler