HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD Obama'yı tehdit etti

IŞİD, esir alınan bir Kürt askerinin infazından hemen önce ABD'ye ve Obama'ya tehditler savurdu. Öte yandan Japonya'nın IŞİD'in elindeki rehine için takas teklifini kabul ettiği iddia edildi.

IŞİD yayınladığı son videoda bir Kürt askeri esir aldıkları görünüyor. Videoda konuşan yüzü maskeli adam "Obama, biz Amerika'ya da ulaşacağız. Senin kafanı da keseceğiz ve Amerika'yı Müslüman bir bölge haline getireceğiz" tehditler savuruyor.

Ayrıca "Fransa ve onun kızkardeşi Belçika size de bombalarla geleceğiz sizin de kafalarınızı keseceğiz" şeklinde tehditlere devam ediyor.

IŞİD Ürdün cezaevinde tutuklu bulunan Sajida al-Rishawi'nin serbest bırakılmasını talep ediyor. Rishawi 2005'te Ürdün'de bir intihar saldırısı yapmaya çalışmış ancak başaramamıştı.

'JAPONYA TAKAS TEKLİFİNİ KABUL ETTİ'

IŞİD'in rehin aldığı Japon vatandaşın serbest bırakılması için takas teklif ettiği isim olan Rishawi'nin serbest bırakılacağı iddia edildi.

Ürdün'ün başkenti Amman'daki Japonya Büyükelçisi yaptığı açıklamada, IŞİD'in Japon vatandaşın serbest bırakılması karşılığında istediği isim olan idam mahkumu Sacide Rishawi'nin serbest bırakılarak IŞİD'e teslim edileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta rehin aldığı iki Japon rehinenin serbest bırakılması için Japonya'dan 200 milyon dolar isteyen IŞİD, birkaç gün sonra anlaşmamanın sağlanamaması sonucu rehinelerden Yukawa'yı öldürmüş, diğer rehine Kenji Goto için ise dün 24 saat süre vermişti. IŞİD, Goto için Ürdün'de tutuklu bulunan idam mahkumu Sacide Rishawi'nin serbest bırakılmasını istemişti.

BOMBACI SACİDE RİSHAWİ

Aralık ayında IŞİD’in rehin aldığı Ürdünlü pilot Muadh el-Kasasbeh de Sacide el-Rishawi’nin serbest bırakılması için koz olarak kullanılmıştı. 2005 yılında Ürdün’ün başkenti Amman’da eşi ve 2 Irak komandosuyla katıldığı saldırıda üzerindeki bombalar patlamayınca sağ olarak yakalanan Sacide, kentin en büyük üç otelini patlatarak 60 kişinin ölümüne yol açan saldırıdan dolayı hapiste bulunuyor. O sırada 25 yaşında olan Sacide, El Kaide’nin Irak kolunun üst yönetimden birisinin kız kardeşi olarak biliniyor.

'BAĞDADİ'NİN KIZ KARDEŞİ' İDDİASI

Ürdün Başbakan Yardımcısı Marwan Muesher'e göre, IŞİD'in serbest bırakılmasını talep ettiği Sacide er-Rişavi, ABD tarafından öldürülen Ürdünlü terörist Ebu Musab Zerkavi'nin sağ kolu Mübarek Atros er-Rişavi'nin kız kardeşi.

Delta Force'dan emekli Yarbay James Reese, Ürdünlü Başbakan Yardımcısının açıklamasını bir adım daha öne götürerek Zerkavi'nin sözü geçen yardımcısının şu an IŞİD'in lideri olan Bağdadi olduğunu öne sürmüştü.

Bu bilgilerden yola çıkarak IŞİD'in ısrarla salıverilmesini istediği er-Rişavi'nin Bağdadi'nin kız kardeşi olduğu yorumları yapılıyor. Örgütün açıklamalarında 'hapisteki kız kardeş' tanımlamasını kullanması da bu iddiayı güçlendiriyor.

HEM PİLOT HEM DE JAPON'A KARŞILIK

Bundan saatler sonra Ürdün, IŞİD'in alıkoyduğu savaş uçağı pilotuna karşılık, Iraklı tutuklu Sacide er-Rişavi'yi serbest bırakmaya hazır olduğunu duyurdu.

Devlet televizyonuna konuşan hükümet sözcüsü Mohammad al-Momani'nin “IŞİD’İn elinde bulunan Teğmen Muath al-Kasaesbeh’in serbest bırakılması durumunda, Sacide er-Rişavi'yi bırakırız” ifadelerini kullandığı bildirildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler