HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD, örgütün iki numaralı ismi "Hacı Mutaz'ın" öldürüldüğünü teyit etti

Terör örgütü IŞİD'in Sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani, örgütün iki numaralı ismi Fadıl Ahmet el Hayali'nin 18 Ağustos'ta ABD'nin hava saldırısı sonucu öldürüldüğünü teyit etti.

IŞİD, örgütün iki numaralı ismi "Hacı Mutaz'ın" öldürüldüğünü teyit etti

Ednani, yayınladığı sesli mesajda, daha önce Beyaz Saray tarafından öldürüldüğü ileri sürülen Hayali'nin Irak'ın Musul yakınlarında, yapılan bir hava saldırısı sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, daha önce yaptığı yaptığı yazılı açıklamada, "Hacı Mutaz" olarak da bilinen Hayali'nin, 18 Ağustos'ta Irak'ta Musul yakınlarında aracında seyahat ederken, ABD'nin hava saldırısıyla öldürüldüğünü bildirmişti.

Fadıl Ahmet el-Hayali ( Hacı Mutaz ) Kimdir?

ABD’nin öldürüldüğünü açıkladığı “Hacı Mutaz” kod adlı Fadıl Ahmet el-Hayali’nin, 49 kişinin rehin alındığı Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na yönelik silahlı baskının talimatını veren isim olduğu ortaya çıktı.

IŞİD’in 2 Numaralı ismi olarak bilinen Fadıl Ahmet el-Hayali ’nin öldürülmesi terör örgütü IŞİD’e olumsuz etki edeceği vurgulandı. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price yaptığı yazılı açıklamayla Hacı Mutaz’ın öldürüldüğünü doğruladı. Price; 18 Ağustos tarihinde Hacı Mutaz Musul’da arabayla seyahat halindeyken yapılan saldırıyla A.B.D kuvvetleri tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Hacı Mutaz; ri Ebu Bekir El-Bağdadi’den sonra IŞİD’in en kıdemli ismi olarak lanse ediliyordu. Hayali’nin yanında IŞİD’in medya operatörü Abu Abdullah’ın da bulunduğunu belirten Price, büyük çaptaki silahlar, patlayıcılar, araçlar ve örgüt elemanlarının Irak ve Suriye‘de yer değiştirmesini koordine eden Hayali’nin düzenlenen hava saldırısı sonucunda öldürüldüğünü vurguladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, örgütün 2 numarası olan El-Hayali’nin, 18 Ağustos’ta Irak’ın Musul kenti yakınlarında aracında seyahat ederken, ABD’nin insansız hava araçlarıyla yaptığı saldırıyla öldü. Bazı kaynaklara göre El-Hayali’nin yanında IŞİD’in medya sorumlusu Ebu Abdullah da bulunuyordu.

EL HAYALİ'DEN MUSUL'DA HABERSİZ KUŞ UÇMAZDI

Ned Price’a göre Telafer Türkmeni olan El-Hayali, örgütün silah, araç, teç- hizat ve patlayıcı temin edilmesini sağlıyordu. El-Hayali ayrıca örgüt militanlarının Irak ve Suriye’de görev yerlerini de belirliyor ve aktarılmasını koordine ediyordu. Bölge uzmanları IŞİD’in Musul bölgesindeki tüm faaliyetlerinden El-Hayali’nin sorumlu olduğu ve bölgede ondan habersiz “kuş uçmadığı”nı da belirtiyor. 10 Haziran 2014’te 800 kadar militanla Musul’u ele geçiren ekibin komutanları arasında bulunan El-Hayali’nin ertesi gün kentteki Türk konsoloslu- ğunu basıp 49 kişinin rehin alınması eyleminin de planlayıcısı olduğuna inanılıyor. İstihbarat kaynakları, Musul ve çevresindeki operasyonların El-Hayali’nin bilgisi dışında gerçekleşmesi olasılığının “sıfır” düzeyinde olduğunu belirtiyor. Türkiye’ye karşı düşmanlık besleyen El-Hayali’nin IŞİD içinde sevilen bir isim olmadığına dikkat çekiliyor. Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile mücadele eden grupların dahi El-Hayali’nin ölümünden memnuniyet duyduğu ifade edildi. El-Maliki’nin, Musul bölgesindeki Sünnileri marjinalleştiren politikaları ve Iraklı güvenlik güçlerinin eğitilmesindeki ihmali, kentin düşüşünün nedenleri arasında gösteriliyor. Buna karşın El-Maliki, Musul’un IŞİD’in eline geçmesinden Türkiye’yi sorumlu tutuyor.

EL HAYALİ, EL BAĞDADİ'NİN CEZAEVİ ARKADAŞI ÇIKTI

El-Hayali hakkında çok az bilgi bulunuyor. El-Hayali’nin devrik Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in ordusunda görevli bir subay olduğu biliniyor. ABD’nin 2003’te Irak’ı işgalinin ardından Irak El Kaide’sine katılan El-Hayali, 2003’te yakalanarak yüksek güvenlikli Buka Cezaevi’ne konuldu. Burada Ebubekir el-Bağdadi ile tanışan El-Hayali, diğer Irak El Kaide’si üyeleriyle IŞİD’in temellerini attı. IŞİD’in askeri kanadında görev alan El-Hayali, önce “Hacı Bekir” daha sonra Ebu Müslim el-Türkmeni’nin öldürülmesinin ardından örgütün 2 numarası oldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler