HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD sonrası Felluce: ‘Havada savaşın kokusu var'

BBC Orta Doğu editörü Jeremy Bowen, 2014'ten bu yana Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinde olan ve Irak ordusunun hem Şii milislerin hem de ABD savaş uçaklarının desteğiyle geri almayı başardığı Felluce'den izlenimlerini aktarıyor.

IŞİD sonrası Felluce: ‘Havada savaşın kokusu var'

Jeremy Bowen / BBC Orta Doğu Editörü, Felluce

Felluce'nin havası savaşın kokusunu taşıyordu. Şehrin merkezinde yer yer küçük yangınlar vardı. Alevlerin bazıları, Iraklı bir istihbarat subayı olan Yüzbaşı Hassan'ın dediğine göre, Iraklı askerler tarafından yakılmıştı.

Askerlerin şüpheli gözüken binalara el bombası attığını söyledi. Binaların birinde cephanelerin patlatıldığını duyabiliyordum. Felluce'de kutlama yapan Iraklı askerlerin haricinde kimse yoktu.

'Felluce'de IŞİD'in elindeki son mahalle de alındı'

Felluce'de Şii milisler Sünnilere işkence yaptı iddiası

Bütün siviller şehiri terk etmişti. IŞİD militanlarının cesetleri öldükleri yerlerde bırakılmıştı. Yüzbaşı Hassan bana IŞİD'in Felluce'de kurduğu şeriat düzenini gösterdi.

Zengin bir mahallede, kocaman bir villanın içinde şeriat hukukunun uygulandığı bir mahkeme kurulmuştu. Yüzbaşı Hassan villanın içinde IŞİD damgaları taşıyan dosyalar bulunca, villanın mahkeme olarak kullanıldığını anladıklarını söylüyor.

Yangınlardan dolayı oldukça zarar görmüş başka bir villa da IŞİD'in Felluce'de hapishane olarak kullandığı altı yerden birisiydi. Bir zamanlar birinin oturma odası olan bu yerde 6 tane hücre vardı. İkisi yalnızca bele kadar geliyordu.

Yetişkin biri için bunlardan birinde beş dakikadan fazla durmak acı verici olmalı. Tahminen cezalar bundan daha uzun sürüyordu.

Tüm binalar zarar görmemişti ama çok fazla yıkım vardı. IŞİD Felluce'yi 2014'ün başlarında ele geçirdiğinden beri herkes şehirden kaçmıştı. Yollarda çimenler büyümeye başlamıştı ve tüm evler uzun zamandır terk edilmiş görünüyordu.

Irak ordusu Felluce'de büyük bir başarıya ulaştı. Şehir arabayla Bağdat'ın yalnızca bir saat uzaklığında bulunuyor.

Felluce, El-Kaide'nin Irak'ta güç kazanmasından bu yana cihatçılar için önemli bir sığınaktı. IŞİD de Irak El-Kaide'sinin bünyesinden doğdu ve Felluce'yi kale olarak kullandı.

Musul ufukta göründü

Felluce'deki yenilgilerine rağmen IŞİD Irak'ta hala korkulan bir güç. Ülkenin ikinci büyük şehri Musul hâlâ ellerinde. Irak ordusu ve müttefikleri Şii milisleri için Musul ikinci büyük hedef olmalı.

En çok korkulan milisler genelde İran tarafından yönetiliyor ve destekleniyor. Eğer IŞİD Musul'da kalıp savaşmaya karar verirse Irak ordusunun işi Felluce'dekinden daha zor olacak. Ancak Irak ordusu ve komutanları IŞİD'e karşı kazandığı zaferden dolayı memnun.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler