HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD'in kaçırdığı Türk şoförler yurda döndü

MUSUL'u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının kaçırdığı 32 Türk TIR şoförünü bugün serbest bıraktı.

IŞİD'in araçlarına el koyduğu şoförlerden Serdar Bayar, "Bu sabah bize 'Sizi serbest bırakacağız, eşyalarınızı toplayın' dediler. Eşyalarımızı topladık. Bizi Kürt bölgesine doğru yola çıkardılar" dedi. Türk yetkililer tarafından Mahmur'da karşılanarak otobüse bindirilen şoförler, Erbil'e nakledildi. Şoförler burada çok yoğun güvenlik önlemleriyle korundu.

Şoförler Türkiye saati ili 21.00'da Türk Hava Yolları uçağı ile Şanlıurfa'ya indi.

BIRAKMA KARARI ALDILAR

Musul'u ele geçiren IŞİD, 9 Haziran günü İskenderun Limanı'ndan Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot götüren 32 Türk TIR şoförünü kaçırdı. O günden beri Türk şoförleri ellerinde tutan IŞİD militanları ile aşiretler araya konularak temaslar kuruldu. Günlerce devam eden görüşmeler nihayet olumlu sonuç verdi ve IŞİD, şoförleri serbest bırakma kararı aldı, ancak TIR'lara el koydu.

Mahmur Kaymakamı ise yaptığı açıklamada şoförlerin Mahmur'a ulaştığını duyurdu. IŞİD’ in serbest bıraktığı Türk şoförleri Erbil Başkonsolosu Mahmur’dan teslim alarak Erbil’e doğru yola çıkardı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı açıklamada, Türk şoförleri almak için kalkan bir THY uçağının saat 17.00 gibi Erbil'de olacağını bildirdi. 32 şoför bu uçakla Türkiye'ye getirilip, memleketlerine gönderilecek.

"SİZİ BUGÜN BIRAKACAĞIZ"

Türk şoförlerden Serdar Bayar, bu sabah Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde yaşayan yakınlarını telefonla arayarak, IŞİD'in kendilerini serbest bıraktığını söyledi. DHA muhabirinin ulaştığı Bayar, sabah saatlerinde IŞİD militanlarının yanlarına gelerek, "Sizi bugün serbest bırakacağız. Eşyalarınızı toplayın" dedi.

Kendilerinin de bunun üzerine hazırlık yaptıklarını belirten Serdar Bayar, 32 arkadaşıyla birlikte bir araca bindirildiklerini belirten Bayar, "Sağlığımız iyi, bir sorunumuz yok. Eşyalarımızı topladıktan sonra bizi bir araca bindirdiler. Kürt bölgesine doğru yola çıkardılar. Büyük ihtimalle Mahmur yakınlarına götürüp orada serbest bırakacaklar" dedi.

Serdar Bayar, sadece kendi kişisel eşyalarını yanlarına aldıklarını, araçlarına el konulduğunu söyledi. Bayar, DHA muhabirinin, Musul Konsolosluğu görevlilerinin durumuyla ilgili soruya "Onlardan hiç bir haberimiz yok" karşılığını verdi.

ARAZİDE BIRAKTILAR

Bu görüşmenin ardından yeniden irtibat kurulan Türk şoförler, IŞİD militanlarının kendilerini araçla Diyala yakınlarına getirip "Buraya araçlar gelip size alacak" diyerek bıraktıklarını söyledi.

Arazide yürümeye başladıklarını belirten şoförler Mahmur İlçesi'ne ulaştı. Şoförlerin buradan da araçlarla akşam saatlerine kadar Habur Sınır Kapısı'na gelmeleri bekleniyor.

ŞOFÖRLER MAHMUR'A ULAŞTI

Musul'da 9 Haziran'da IŞİD tarafından alıkonulan tır şoförleri, örgüt tarafından serbest bırakıldıktan sonra Mahmur'daki bir kampa geldiler. Burada Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu ve diğer bazı Türk yetkililerce karşılanan grup, kimlik ve sağlık kontrolünden geçirildi.

Ardından otobüse bindirilen grup, yetkililerle Mahmur Kaymakamlığı binasının önüne geldi. Burada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçlerinin de refakat ettiği grup ve yetkililer, konvoy halinde Erbil'e hareket etti.

Sağlık durumlarının iyi olduğu gözlenen şoförler araçlara binerken, "En büyük Türkiye" ve "Yaşasın Türkiye" şeklinde tempo tuttular.

HDP’Lİ KAPLAN: "KÜRT BÖLGESİ'NE YAKIN BİR YERDE BIRAKMIŞLAR"

Şoförlerle ilgili olarak HDP'li Hasip Kaplan açıklama yaptı ve şoförlerin serbest bırakılma detaylarını anlattı. Kaplan, "Minibüsle Kürt Bölgesi'ne yakın bölgeye getiriliyor. Oradan 20 30 kilometre güneyde Mahmur kampı var, yürüyerek oraya geçiyorlar. Bizzat oradaki şoförlerle görüştük. Dışişleri'nin haberi yok, ama bütün basın arıyordu" diye konuştu.

'ŞOFÖRLERİN SERBEST BIRAKILMASI MUTLULUK VERİCİ'

32 şoförün çalıştığı şirket olan Kızıl Grup Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kızıl, şoförlerin serbest bırakılmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Mehmet Kızıl, "Günlerdir rehin tutulan şoförlerimizin serbest bırakıldıkları haberini aldık. Bizim için bu çok önemliydi. IŞİD sadece şoförlerimizi serbest bıraktı, araçlarımız halen onların elinde. Ama bu çok önemli değil, önemli olan şoför kardeşlerimizin burunları bile kanamadan sağ salim ailelerine kavuşmaları. Bu süreçte büyük emek harcayan devlet yetkililerine sonsuz teşekkür ediyorum" dedi.

ERBİL’DE TOPLANTI

Bu arada Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İram’ın da şoförlerin durumuyla ilgili başkonsoloslukta ilgili birimlerle bir toplantı yaptığı öğrenildi.

AİLELER HABUR'A GİTTİ

IŞİD'in rehin aldığı şoförler de telefonla ulaşarak ailelerine serbest bırakıldıklarını bildirdi. Yoğun olarak Şanlıurfa ve Mardin'de yaşayan yakınları da aldıkları bu haberin ardından şoförleri karşılamak üzere Habur Sınır Kapısı'na hareket etti.

DISİŞLERİ BAKANLIĞI: "KAÇIRILAN ŞOFÖRLERLE OLUMLU GELİŞMELER VAR"

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, IŞİD tarafından kaçırılan Türk şoförlerinin durumları ile ilgili olumlu gelişmeler olduğunu açıkladı.

Bakanlık kaynakları, IŞİD tarafından kaçırılan şoförlerin durumları ile ilgili olumlu gelişmeler olduğunu kaydetti. Bakanlıkta, Irak'taki son gelişmeler ile ilgili saat 16.00'da bilgilendirme yapılacağı açıklandı.

DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, "32 şoförümüz bundan 15-20 dakika önce Başkonsolosumuz tarafından teslim alındı. Şu anda Erbil’e hareket halindeler. Müslüm Görmez beyle telefonda görüştüm. Sağlıkları iyi. Bir vatandaşımız için özel bir muayene gerekebilir ama bir sıkıntı yok." dedi.

Ahmet Davutoğlu yaptığı açıklama ayrıca, "Dün akşam Başbakan’la bir bilgilendirme toplantısı sırasında bu bilgi geldi. Dün gece uykusuz bir şekilde bekledik. Gece boyu gelişmeleri takip ettik. Öğleye doğru net bilgiler ulaşmaya başladı. Bizzat vatandaşlarımızla görüşmeden bir bilgilendirme doğru olmayacaktı. THY uçağımız İstanbul’dan havalandı. 17.00 gibi Erbil’e inecek. O zamana kadar Başkonsolosluğumuz tarafından misafir edilecekler. Sonra Türkiye’ye gelince de şoförler memleketlerine gönderilecek. 49 vatandaşımızı da Türkiye’ye getirmek için uğraşıyoruz." ifadelerini kullandı.

49 TÜRK PERSONEL HALA REHİN

Irak'ın Musul kentini ele geçiren IŞİD, Türk Konsolosluğu'nu da basarak Konsolos dahil 49 Türk personeli rehin almıştı. Musul'daki Türk Konsolosluğu personeli hala IŞİD'in elinde bulunuyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler