HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD’in kirli para oyunu ortaya çıktı

IŞİD’in para aklama yöntemlerinden biri ortaya çıktı. Kanlı örgüt, kurduğu akılalmaz düzenek sayesinde milyonlarca lirayı hesabına geçiriyor

IŞİD’in kirli para oyunu ortaya çıktı

Örgüt Musul Merkez Bankası ve sivillerden çaldıkları paraları önce Ürdün’e gönderiyor ardından Irak’taki hesaplara geri havale ettiriyor. Kirli para Irak’a döndüğü zaman Irak Merkez Bankası’nın döviz satış ihalelerine katılan örgüt bu yöntemle ayda 20-25 milyon dolar para kazanıyor.

NBC'nin haberine göre İngiltere parlamentosunda IŞİD’in kara para aklama yöntemlerinden biri ortaya çıkarıldı. Elinde çok sayıda Irak Dinarı olan IŞİD bu paraları işleterek ayda 25 milyon dolar kazanıyor.

Chatam House tarafından yapılan araştırmaya göre IŞİD’in elinde sivillerden çaldığı ve Musul Merkez Bankası soygunundan kalan yüz milyonlarca Irak Dinarı bulunuyor.

Örgütün izlediği yönteme göre bu paralar ilk önce Ürdün’deki bankalara gönderilerek paralar yasal bir görünüm kazanıyor. Daha sonra Ürdün Bankaları bu paraları havale yoluyla Ramadi’ye (IŞİD’in eski merkezi) gönderiyorlar. Böylece para yasal yollardan Irak’a girmiş oluyor.

Irak Merkez Bankası döviz satış ihalesi yaptığı zaman IŞİD parası sisteme entegre edilerek ciddi karlar sağlanıyor.

IŞİD’in bu yöntemi kullanarak ayda 25 milyon dolar kazandığı belirtiliyor.


IŞİD`in bastığı paralardan bir örnek

Yetkililer Irak Merkez Bankası’nın yaptığı döviz satış ihalelerinin dikkatli izlenmesi konusunda uyarı yapıyor.

İngiliz parlamentosuna Chatham House adına sunum yapan David Butter, “Irak döviz satım ihalesi yaptığı zaman IŞİD’in parası sisteme entegre ediliyor. Böylece kur farkından dolayı terör örgütü ciddi kâr ediyor. Daha sonra döviz havale yoluyla tekrar IŞİD üyeleri arasında dağıtılıyor. Bu Ortadoğu’da paranın nasıl dolaştığının sadece bir örneği" diye konuştu.

PARASINI TANITMIŞTI

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) "Dinar, Dirhem ve Fils" adını taşıyacak ve altın, gümüş ve bakır’dan üretilecek yeni parasını sosyal medya üzerinden tanıtmıştı.

IŞİD Devlet Hazinesi Divanı’nın açıklamasına göre, basımı yapılacak para, Müslümanlara empoze edilen ve onların birikimlerini ziyan eden uluslararası para ve sermaye piyasasından bağımsız olacak ve üretildiği metalden değerini alıyor.

Açıklamada, para basma kararının çok uzun değerlendirme sürecinden geçtiği ve bu konuda uzmanlar tarafından Şura Meclisi’ne sunulan kapsamlı yasa tasarısının incelenerek onaylandığı ifade edilmişti.

En küçük para Fils, 10 ve 20'lik olarak bakırdan üretilecek. Gümüşten üretilecek Dirhem 5-10 ve 20'lik olarak basılacak. En değerli maden altından üretilecek Dinar ise 1 ve 5'lik.

Altından üretilen 5 Dinar yaklaşık 1500 Türk lirasına tekabül ediyor.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler