HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD'in Suriye'deki rafinerileri vuruldu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Arap müttefikleriyle birlikte Suriye'de IŞİD kontrolündeki 12 petrol rafinerisinin vurulduğunu açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama da, IŞİD'le mücadeleye 40'ı aşkın ülkeden destek önerisi geldiğini belirtti.

IŞİD'in Suriye'deki rafinerileri vuruldu

ABD liderliğindeki koalisyon IŞİD kontrolündeki rafinerilere üçüncü gecedir saldırdı. ABD, Suudi Arabistan ve BAE uçaklarıyla yapılan saldırılarda 14 militan ve 5 sivilin öldürüldüğü ileri sürüldü.

ABD ordusu IŞİD'ın rafinerilerden günde 2 milyon dolar gelir elde ettiğini söylüyor.

IŞİD Suriye'nin geniş kesimlerini kontrol altında tutuyor. Bu bölgelerdeki petrol sahalarında örgüt için önemli bir gelir kaynağı.

ABD Ağustos'tan bu yana IŞİD hedeflerine yönelik 200'den fazla hava saldırısı yaptı. ABD Başkanı Barack Obama "ölüm ağını" dağıtacaklarını söylemişti.

ABD ordusundan açıklama

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Arap müttefikleriyle birlikte Suriye'de IŞİD'in kontrolündeki 12 petrol rafinerisinin vurulduğunu açıkladı. CENTCOM, Suriye'de Pazartesi erken saatlerden bu yana süren hava saldırılarının son hedeflerine yönelik yazılı bir açıklama yaptı.

Savaş uçakları ve insansız hava araçları ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kontrolündeki petrol rafinerileri ve IŞİD'e ait bir araca, toplam 13 saldırı düzenlendi. Saldırılar Suriye'nin doğusundaki El Mayadin, El Hasakah, Ebu Kemal ve Deyr ez Zor bölgelerinde gerçekleşti.

Operasyonun son ayağında ABD güçlerine Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de destek verdi.

CENTOM açıklamasında "Saldırıların rafinerilere verdiği zararı tespit etme çalışmaları sürüyor, ancak ilk bulgular saldırıların başarılı olduğunu gösteriyor" denildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın açıklamasına göre IŞİD, kontrol ettiği rafinerilerin her birinden bir günde ürettiği 300 ila 500 varil petrolle, toplamda günlük 2 milyon dolar gelir elde ediyor.

Açıklamada rafinerilerin, IŞİD'in küçük ölçekli eylemlerine petrol ve gelecekteki saldırıları için ekonomik kazanç sağladığına vurgu yapıldı.

Obama 'ölüm ağına' karşı destek istedi

New York'taki BM Genel Merkezi'nde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'in ''ölüm ağını'' ortadan kaldırmak için dünya devletlerinden yardım istedi.

Obama, ismini 'İslam Devleti' olarak değiştiren IŞİD hakkında, ''Böyle bir şer örgütüyle pazarlığa oturmak, oturup konuşmak söz konusu olamaz.'' dedi. Başkan Obama, IŞİD karşıtı koalisyona katılmak için yardım öneren 40'ı aşkın ülke olduğunu kaydetti.

IŞİD'e karşı geniş bir koalisyonla işbirliği içinde çalışacaklarını belirten ABD Başkanı, ''Tek başımıza hareket etmiyoruz. Yabancı toprakları işgal edecek Amerikan askerleri göndermek gibi bir niyetimiz de yok. Bunun yerine, IŞİD'e karşı varlıklarını sürdürmek için savaşan Iraklılara ve Suriyelilere destek vereceğiz. Amerika askeri gücünü, hava saldırılarıyla IŞİD'i püskürtmek için kullanacak.'' diye devam etti.

''IŞİD'le savaşan güçleri eğitip donanımlarını sağlayacaklarını'' belirten Obama, militanların finansmanını ve bölgeye girip çıkan cihatçı trafiğini durdurmak için çalışacaklarını söyledi.

Son olarak Belçika ve Hollanda, IŞİD'e yönelik Irak'ta yapılacak saldırılara katılacağını açıkladı.

"IŞİD'e karşı üzerimize düşeni yapmaya hazırız"

İngiltere Başbakanı David Cameron da BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada İngiltere'nin 'IŞİD ile mücadelede üzerine düşeni yapmaya hazır' olduğunu söyledi.

Cameron IŞİD'i "tüm dünyanın karşısında birleşmesi gereken bir şeytan" olarak tanımladı. İngiltere parlamentosu Cuma günü yapacağı özel oturumda operasyona katılıp katılmamayı oylayacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler