HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İspanya, Yunan seçimlerinin ülkelerine bulaşmasından endişe ediyor

Yunanistan'da gerçekleşen erken genel seçimlerde sol parti Syriza'nın kazanması İspanya'yı endişeli bir bekleyişe itti.

İspanya, Yunan seçimlerinin ülkelerine bulaşmasından endişe ediyor

Özellikle iktidarda bulunan sağcı Halk Partisi (PP) Yunan seçimlerinin İspanya'ya sıçramasından korkuyor. İspanya'da 2015 yılında yapılacak olan genel seçimlerde kamuoyu yoklamalarına göre büyük oy kaybına uğraması beklenen iktidar partisinin aynen Yunanistan'da Yeni Demokrasi Partisi gibi muhalefete düşmesi bekleniyor. İktidar partisi milletvekilleri Yunan seçimlerini popülist söylemlerin kazandığına dikkat çekerek Syriza partisinin ömrünün kısa olacağını iddia ettiler.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise Yunanistan ile İspanya'nın farklı iki ülke olduğuna işaret ederek benzetmelere karşı çıktı. Rajoy Syriza'nın Rus ruleti oynadığını, bu oyuna ülkesinde başka partilerinde oynama girişimine müsaade etmeyeceği uyarısı yaptı. İktidardaki Halk Partisi sözcülerinden Jose Ramon Garcia, Yunan halkının populizm ile Yeni Demokrasi Partisi arasında seçimini verdiği sözleri tutamayacak olan Syriza'dan kullandığını vurgulayarak esas kaybedenin sosyalistlerin olduğunu savundu.

Syriza'nın eurodan çıkmayı, halka iş sağlamayı, borçları yeniden yapılandırmayı gibi hususlarda ikna edici bir programın olmadığını kaydeden sözcü Garcia, Yunanistan'ı daha kötü günler beklediğini ileri sürdü.İspanya'da konuşulan diğer önemli konulardan biri de ana muhalefet partisi PSOE'nın Yunanistan'da PASOK'un durumuna düşmesi. Kamuoyu yoklamalarında aynen iktidardaki Partido Popular gibi PSOE'nin de büyük oy kaybına uğrayacağını yansıtması sosyalistleri de korkulu bir bekleyişe sürükledi.

PSOE'lı yöneticiler PASOK'un PSOE olmadığını hatırlatarak Yunanlı sosyalistlerin sağcı bir hükümetle işbirliğine giderek kendi sonunu kendisinin hazırladığını belirttiler. İspanya'da bu yıl yapılacak olan genel seçimlerde birinci parti durumuna gelen genç akademisyenlerin kurduğu sol tandanslı Podemos Partisi lideri Pablo İglesias Syriza'nın Yunan seçimlerinden birinci parti olarak çıkması üzerine yaptığı açıklamada sıranın İspanya'ya geldiğini söyledi. İglesias 2015 yılının İspanya'da aynen Yunanistan'da olduğu gibi değişim yılı olacağını savunarak Alman Şansölyesi Angele Merkel'in artık İspanya'yı bir arka bahçesi gibi kullanamayacağını ifade etti.

İglesias daha da ileri giderek Merkel'i Avrupa Birliği içinde bir güney blokunun oluştuğunu iyi etüt etmesi gerektiğine işaret etti. Podemos daha beş aylık bir parti iken, 2014 yılının Mayıs ayında yapılan ve ilk kez katıldığı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oyların %8'ini alıp 5 milletvekili kazanmıştı. Bugün kamuoyu yoklamalarında ise İspanyol halkının %27'ne yakını bu partiye oy vereceğini gösteriyor. İspanyol basını da Yunanistan'da gerçekleşen genel seçimlere geniş yer verdi. Ülkenin önde gelen gazetelerin tamamının seçimleri manşetten vererek İspanya'nın Yunanistan'daki gelişmeleri yakından izleyeceğini yazdı.

El país gazetesi, "Yunan seçimleri Avrupa'da yeni bir dönem açtı” başlığını kullanarak Yunan halkın kemer sıkma projelerine daha fazla dayanamadığını belirtti. El Mundo gazetesi ise " Yunanistan Troika'ya baş kaldırdı” başlığını attı. Gazete Avrupa Birliğinin ekonomisine yön verenlerin bu uyarıyı görmemezlikten gelemeyeceğini kaydetti. İspanya'nın muhafazakar gazetelerinden La Razon ise seçimlerle ilgili ağır bir başlık kullanarak Yunanistan halkını beceriksizlikle suçladı. Diğer muhafazakar gazetesi ABC'de " Populism Avrupa'yı sardı” başlığını attı. Gazete, radikal solcuların Avrupayı ele geçirmeye çalıştığını iddia ederek halkı uyanık olmaya çağırdı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler