HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail Bakanı Türkiye’ye boru hattı için oldukça iyimser konuştu

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'ye uzanan boru hattına engel olmayacağını öne sürdü.

İsrail Bakanı Türkiye’ye boru hattı için oldukça iyimser konuştu

İsrail, Akdeniz'deki 24 gaz alanının işletilmesine ilişkin lisan ihalesini başlatırken İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ise, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'ye uzanan boru hattına engel olmayacağını öne sürdü.

Sularında 75 trilyon fit küp gazın bulunabileceği sanılan İsrail, bugün Akdeniz'deki 24 gaz alanının işletilmesine ilişkin lisans ihale sürecini başlattı. İhale sürecinin Nisan ayında sona ermesi, kazanan şirketlerin ise üç ay sonra ilan edilmesi bekleniyor.

Gazetecilere konuşan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, suların doğalgaz ve petrol aramalarının açılmasının İsrail ve geleceği için "En iyi yatırım" olduğunu söyledi. Yuval Steinitz, son bir yılda ABD, Avrupa, Çin ve Avustralya'da petrol ve gaz şirketleriyle buluştuğunu, bu şirketlerin bir çoğunun lisans ihalesine katılma arzularını dile getirdiklerini belirtti.

"TÜRKİYE'YE GAZ İHRAÇ ETMEK KOLAY OLMAYACAK"

Bu arada, Wall Street Journal gazetesi, Kudüs mahreçli haberinde ihale sürecinin başlatıldığını duyurken "Bölgenin iki büyük tüketici pazarı olan Türkiye ve Mısır'a gaz ihraç etmek kolay olmayacak" yorumunu yaptı.

İsrail'in Tamar ve Leviathan alanlarında önemli gaz rezervlerinin bulduğunu belirten gazete, Houston merkezli Noble Energy şirketinin söz konusu iki gaz alanının en büyük ortaklarından biri olduğuna dikkat çekti. Haberde yeni lisans ihale sürecinde "En büyük engeli" ise gelecekte ortaya çıkarılacak yeni alanların potansiyel ihracat seçeneklerinin yokluğunun oluşturduğunu yazdı.

"KIBRIS ENGELİ"

WSJ, İsrail hükümetinin ve Leviathan alanının ortaklarının "Bölgenin başlıca tütetici pazarları olan Mısır ve Türkiye'le ihracatta engellerle karşı karşıyadır" dedikten sonra, "Türkiye'ye uzanan bir boru hattı, Kıbrıs sularından geçmesi gerekir ancak bu adadaki Kıbrıslı Rum ve Türklerin arasında siyasi bir çözüm bulununcaya kadar zayıf bir olasılıktır" değerlendirmesini yaptı.

Mısır'a ihracat konusunda ise Mısırlı şirketler ile İsrail'in Elektrik Kurumu arasındaki anlaşmazlığının nedeniyle müzakerelerin Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi tarafından askıya alındığına dikkat çekildi.

İsrail Enerji Bakanı Steinitz ise, Mısır ile anlaşmazlığın çözüme yakın olduğunu ve Kıbrıs'ın (Rum Kesimi) Türkiye'ye uzanan boru hattına engel olmayacağını söyledi. Bakan, İsrail'in Kıbrıs üzerinden Yunanistan'a ulaşıp Avrupa Birliği'ne gaz taşıyabileceği bir boru hattı konusunda görüşmeler yaptığını belirtti ama bu boru hattının döşenmesi konusunda herhangi bir takvim bulunmadığını da ifade etti. (ANKA)

(CN/ERD)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler