HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail medyasından Türkiye ile anlaşma yorumu

Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmaya İsrail basınından çok sayıda yorum geldi. Yorumların geneli Türkiye'nin diplomatik bir zafer kazandığı ve İsrail'in kaybettiği yönünde.

Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkında varılan mutabakat İsrail basınında rahatsızlık yarattı.

Haaretz gazetesi "Altı yıl geç kalınmış bir anlaşma. İsrail aynı koşulları Mavi Marmara saldırısından hemen sonra yerine getirebilirdi. Türkiye'nin İsrail'e eskisi kadar ihtiyacı yok. Son derece gerekli bir anlaşmaydı" yorumunu yaptı.

Jerusalem Post gazetesinde Ariel Ben Solomon imzasıyla yayımlanan analizde ise "Anlaşmanın kazananı Hamas ve Türkiye oldu." ifadesi yer aldı.

Ülkenin etkili gazetelerinden Times of İsrael, mutabakatı "Türkiye diplomatik zafer kazandı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Haber sitesi Ynet ise "Teslim Koşulları" başlıklı yazıda "İsrail hükumetinin Türkiye'ye teslimiyet anlaşmasını onaylaması üzüntü verici. Bir devletten özür dileyip, tazminat ödemeyi kabul ediyorsanız suçlu olduğunuz anlamına gelir. Türkiye ile ilişkilerimiz önemli ama ulusal haysiyetimiz de önemli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin onurunu birinci önceliği olarak belirledi." ifadelerini kullandı.

İSRAİL - TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakatı, "Bundan sonraki süreç; yaraların sarılması, Filistin'in acil ihtiyaçlarının karşılanması ve iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi adına atılacak adımlardan ibarettir." ifadesini kullandı.

İnceöz, "Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakatla" ilgili yazılı açıklama yaptı.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi adına atılan adımın, gerek iki ülke ilişkileri gerekse bölgesel gelişmeler açısından önemli olduğunu vurgulayan İnceöz, "En önemlisi, Türkiye'nin başından beri ortaya koyduğu koşullardan taviz vermemesi ve İsrail tarafının bunu kabullenmesi olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

İnceöz, milletin çıkarlarını önceleyen bu mutabakatın aynı zamanda İsrail ablukası altındaki Filistin ve Gazze için de hayati öneme sahip olduğuna işaret etti. İlknur İnceöz, şunları kaydetti:

"Türkiye'den özür dilenmesi, Mavi Marmara şehitlerinin yakınlarına tazminat ödenmesi ve Filistin'e uygulanan ambargonun hafifletilmesini kapsayan bu tarihi adımın başta ülkemize, mavi Marmara şehitlerinin ailelerine ve Filistin coğrafyasına hayırlı olmasını diliyorum.

Bundan sonraki süreç; yaraların sarılması, Filistin'in acil ihtiyaçlarının karşılanması ve iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi adına atılacak adımlardan ibarettir. Türkiye; liderimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 'one minute', 'Dünya 5'ten büyüktür' dediği yerdedir ve bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Filistin başta olmak üzere mazlum coğrafyaların haklı mücadelesinin yanında olmaya devam edecektir."

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler