HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail'den 'Türkiye' açıklaması

İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold, "İsrail'in Türkiye ile istikrarlı ilişkilere sahip olmak istediğini ve buna ulaşmanın yollarını araştırdığını" söyledi

İsrail'den 'Türkiye' açıklaması

Gold yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail, Türkiye ile her zaman istikrarlı ilişkilere sahip olmayı arzulamaktadır ve bu hedefe ulaşmanın yollarını sürekli araştırmaktadır" ifadesini kullandı. Gold, açıklamada bu çabalara ilişkin detay vermedi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Gold'un daha önce Roma'da görüştüğü ifade edilmişti.

ERDOĞAN: GERİYE İKİ ŞART KALDI

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a giderken uçakta gazetecilerin Türkiye-İsrail ilişkileri hakkındaki sorusuna şu yanıtı vermişti:

"İsrail ile ilgili üç başlığımız var. 'Özür' demiştik, bu oldu. 'Tazminat' dedik, olmadı. Bir de 'Filistin’e ambargonun kalkması' dedik. Bu son iki madde yerine gelmiş değil. Tazminat ve ambargonun kalkması gerçekleşirse biz normalleşme sürecine girebiliriz."

İSRAİL'İN TÜRKİYE PİŞMANLIĞI

Öte yandan geçtiğimiz ekim ayında yayınlanan İsrail İç Güvenlik Servisi'nin raporu, İsrail'in Türkiye ile ilgili savunma sanayi ve insansız hava aracı pişmanlığını ortaya koymuştu.

İsrail'in savunma sanayindeki gelişmelerine ve bu konudaki değerlendirmelerine yer verilen İsrail'in i-hls.com sitesinde yer alan İsrail İç Güvenlik Servisi raporunda oldukça ilginç bilgilere yer verilmişti.

Raporda özellikle Türkiye ile bozulan ilişkiler sonrası savunma alanında yaşanan ticari kayıplara da dikkat çekilerek, küresel savunma sanayinde uzun zamandır köklü bir değişim yaşanırken İsrail'in bu değişime ayak uyduramaması ve başarısız oluşu raporda şöyle ifade edildi;

"Küresel savunma sanayinde uzun zamandır köklü bir değişim yaşanıyor. Bunu en iyi iki örneği Avrupa ve Amerika da. Devlet desteğiyle birçok küçük, orta ve büyük ölçekli firma ortaya çıktı.

Ancak bu sürecin başarısız olanı İsrail. Israel Aerospace Industries (IAI)'nın özelleştirilmesi konusu yıllardır sürüncemede. Her yıl buna dair sözler duyuyoruz. IAI dünya çapında etkin olamıyor.

Güney Afrika İsrailli savunma firmaları için beyaz rejimin sona ermesiyle önemli ve büyük bir pazar haline geldi. Ancak o bölgede de İsrail savunma firmalarının rakipleri var.

"İSRAİL'İN EN BARİZ RAKİBİ TÜRKİYE"

En bariz rakibi ise Türkiye. Türkiye milyar dolarlık silah sistemi satışları ile ve bundan daha fazlası bir potansiyel ile savunma sanayi alanında İsrail için dipsiz bir çukur gibi. Hindistan pazarı ve Türkiye pazarı, İsrail savunma şirketleri için önemli bir pazar niteliği taşısa da iki ülke ilişkileri her şeyin önüne geçiyor.

"TÜRKLER KENDİ SİLAHLARINI KENDİ ÜRETMEYE KARAR VERDİ"

Kötü ilişkiler İsrail savunma sanayisine zarar veriyor. Türkler sadece İsrail sistemlerinin alınmasından vazgeçmediler, aynı zamanda kendi silahlarını kendileri üretmeye karar verdiler.

Bu karar bize önemli uyarılarda bulunuyor. Silah üretimi sadece silah üretim şirketlerinin ticari iştahından kaynaklanmıyor. Bu Türkiye'nin politik kararı. Türk şirketleri bulduğu her alanda rekabet ediyor."

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler