HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsviçre basını: Erdoğan inandırıcı olmaktan uzak

Türkiye'deki yolsuzluk soruşturması İsviçre basınında geniş yankı uyandırdı.

ZÜRİH (CİHAN)- ‘Neue Zürcher Zeitung' (NZZ) yolsuzluk soruşturması kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hareketlerini ‘başına buyruk' olarak değerlendirerek Avrupalı siyasetçiler tarafından eleştirildiğini yazdı. NZZ'de çıkan haberin devamında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu komiser Stefan Füle'nin: "Yolsuzluk suçlamaların tarafsız ve şeffaf bir şekilde aydınlığa kavuşması için Türk hükümetinin gereken adımları atmasını bekliyoruz.” diye konuştuğunu yazdı.

NZZ'nin Türkiye ekonomi temsilcisi Thomas Fuster, kendi köşesinde yabancı müteşebbislerin yatırımları geri çektiğini yazdı. Fuster'e göre finans piyasası Başbakan Erdoğan'ın son dönemdeki tutumunu ‘belirsiz' olarak değerlendirdi.

Ekonomi ve dış haberlerde ağırlığı ile tanınan NZZ'nin bir başka muhabiri ‘yargının, siyaset ağına girdiğini' öne sürerek soruşturmaya dahil olan yargı ve emniyet içindeki memurların tayin edilmesinin gerekçe olarak sundu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın tavrını Kemalistlerin hareketlerine benzeten gazeteci, sivil anayasa çalışmaların da suya düştüğünü aktardı.

Tages-Anzeiger gazetesinin Türkiye temsilcisi Christiane Schlötzer, Türkiye'de son günlerde yaşanan olayları ‘Erdoğan için tehlikeli bir skandal' olarak değerlendirdi. Gazeteci, Başbakan Erdoğan'ın, bakanlarını istifaya zorlamasına rağmen uluslararası komplodan bahsetmesini çelişki olarak gördü. Tages-Anzeiger gazetesi, yayınladığı diğer bir haberin başlığını ‘Türk hakimlere tasma' diye attı. Habere göre Türk hükümeti yargıyı kontrol altına alarak muhalif sesleri susturmaya çalışıyor.

LE TEMPS: ERDOĞAN İNANDIRICI OLMADAN KARŞILIK VERİYOR

Türkiye'deki yolsuzluk operasyonlarını yakından takip eden Fransız kantonlarının ciddi gazetelerinden Le Temps, son yazılarında başbakan Erdoğan'ın verdiği karşılıkların inandırıcılıktan uzak olduğunu ifade etti. Konuyla ilişkili bakanların istifasından sonra konunun devlet meselesi halini aldığını yazan muhabir, eski Bakan Bayraktar'ın açıklamasına atıfta bulunarak başbakanın yolsuzluklara önayak olma ihtimali olduğunu iddia etti. Gazete en son sayısında ekonomi üzerine bir haber yayınlarken Türkiye'nin son on yıldaki ekonomik gelişiminin ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları ile aşağı yöne döndüğünü vurguladı. Dış basın haberlerinde ülkenin Avrupa vizyonundan uzaklaştığı yorumları yapılırken, yabancı sermeyenin son yıllarda oluşan Türkiye piyasasına güvenlerini kaybettiklerini yazdı.

BANKA TEMSİLCİLERİNDEN KÖTÜ HABER

İsviçreli banka temsilcileri 2014 yılıyla ilgili yaptıkları ortak beklenti bildirisinde Türkiye, 'riskli yatırım bölgesi' olarak değerlendirildi. Banka temsilcileri; Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'yi 'kırılgan beşli' olarak ifade etti.

CİHAN

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler