HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İtalya 'gizli camileri' kapatacak

Terör saldırısı riski nedeniyle güvenlik alarmının yükseltildiği İtalya'da, "gizli camilerin" kapatılacağı açıklandı. İtalya'da, resmi olarak cami statüsünde yalnızca 4 bina bulunuyor.

İtalya 'gizli camileri' kapatacak

Övgü Pınar

Roma

Terör saldırısı riski nedeniyle güvenlik alarmının yükseltildiği İtalya'da, "gizli camilerin" kapatılacağı açıklandı.

İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, genellikle cami bulunmayan bölgelerde Müslümanlar tarafından ibadet için kullanılan depo, mağaza, spor salonu gibi yerlerin denetimsizlik nedeniyle tehlike arz edebileceği gerekçesiyle kapatılacağını duyurdu.

Yaklaşık 1.6 milyon Müslüman'ın yaşadığı İtalya'da, resmi olarak cami statüsünde yalnızca 4 bina bulunuyor.

İtalya'da İslam dininin resmi olarak tanınmaması ve özellikle yerel politikacılardan gelen itirazlar ülkede cami yapımını güç hale getiriyor.

Bu durumun da, ülkedeki Müslüman azınlığın garaj, depo, mağaza ve spor salonu gibi mekanları ibadet amaçlı kullanmasına yol açtığı belirtiliyor.

"Gizli cami", "garaj camisi" gibi isimlerle anılan bu fiili ibadet mekanlarının denetimsiz olması ise güvenlik tehdidi olarak görülüyor.

İçişleri Bakanı Alfano da dün Lecce kentinde yaptığı bir konuşmada, "İtalya'da 4 cami, 800 de İslami ibadet yeri bulunuyor. Yasa dışı ve kuralsız yerleri kapatacağız. Bu inancı engellemek için değil, yasalarımızın öngördüğü izinlere sahip mekanlarda yerine getirilmesini sağlamak için bunu yapacağız" dedi.

İtalya'da İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda, bu gizli ibadet mekanları hakkında şu ifadeler yer alıyor:

"Garaj camileri görünmez ve dışarıyla iletişim kurmaya nadiren açık haldedir. Araştırmalar, yalnızca Roma'da bu gibi mekanların sayısının yaklaşık 30 olduğunu gösteriyor. Aralarında bağlantı varsa bile bu gayri resmi bir bağlantı ve ağırlıklı olarak internet üzerinden yürüyor. İletişim yalnızca Arapça yapılıyor. Bunlar bir gri bölge teşkil ediyor. Muhafazakar ve köktenci bir yapıya sahipler ama bu her zaman ve illa ki cihadcı görüşleri benimsedikleri anlamına gelmiyor."

Playstation sohbetleri denetlenecekİtalya Adalet Bakanı Andrea Orlando da, terörle mücadele önlemleri kapsamında bundan böyle Playstation oyun konsolundaki sohbet ortamlarının da denetleneceğini açıkladı.

Il Messaggero gazetesine konuşan Bakan Orlando, "İnternet çeşitli iletişim imkanları sunuyor. Terörle mücadele incelemelerinde, Playstation'ın da bu amaçla kullanılabileceği belirlendi.

Bu yüzden bu ortamlardaki her türlü iletişim şekli gözetlenecek" dedi. Orlando, bu sohbet ortamlarında yazılan mesajların İtalyancaya tercümesi için daha fazla tercüman istihdam edileceğini de belirtti.

Adalet Bakanı ayrıca, hapishanelerde radikal görüşlerin yayılmasını engellemek için de "kültürel aracıların" görev yapacağını söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler