HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Japonya'da büyük deprem: En az 9 ölü

Japonya'nın güneyinde meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremde en az 9 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Depremin şiddetiyle birçok bina yıkıldı ve bazı bölgelerin elektrikleri kesildi.

Japonya'nın güneyinde meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremde en az 9 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Depremde bazı binalar yıkıldı ve bölgede 16.000 evde elektrik kesintileri yaşandı.

Kyushu adasının Kumamoto şehrinin doğusunda etkili olan depremin ardından tsunami uyarısı yapılmadı. Adadaki nükleer reaktörlerin de zarar görmediği bildirildi.

Kyushu'daki iki Sendai nükleer reaktörünün faaliyetlerine normal seyrinde devam ettiği, üç Genkai nükleer reaktörünün de rutin denetim nedeniyle hâlihazırda işlem dışı olduğu belirtildi.

Deprem yerin 10 km derinliğinde meydana geldi ve ardından 5.7 şiddetinde artçı şoklar yaşandı. Yaklaşık 40 dakika sonra da 6.4 şiddetinde bir deprem daha oldu.

Japonya sismoloji bürosu, bazı bölgelerin 2011'de yaşanan 9 şiddetinde depremin yarattığı etki kadar çok sallandığını ifade etti.

Beş yıl önceki depremin yarattığı tsunami dalgaları nedeniyle 18.000'den fazla kişi yaşamını yitirmiş veya kaybolmuştu. Deprem Fukuşima nükleer santralinde de erimeye neden olmuştu.

'Ayakta duramadım'

Associated Press haber ajansına konuşan emniyet yetkilisi Hironobu Kosaki, "Sarsıntı çok şiddetliydi, ayakta duramadım" dedi. Depremde en az 19 evin yıkıldığı belirtilirken yetkililer hasat tespit çalışmaları başlattı.

Japon medyası, ölü sayısının depremin en şiddetli yaşandığı Mashiki kentinde '2 ya da 3 olduğunu' bildirdi. Kumamoto şehrindeki hastanede tedavi görenlerin sayısının 45 olduğu, en az beşinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Associated Press'e konuşan Kumamoto doğal felaket birimi yetkilisi Takayuki Matsushita, bir kişinin enkazdan çıkarıldıktan sonra hayatını kaybettiğini, bir diğer kişi de çıkan yangında öldüğünü söyledi.

Mashiki sakinleri evlerinin ve duvarların çöktüğünü, su ikmal yollarının da kesildiğini belirtti.

Bölgeden gelen ilk bilgiler bunlarken, son bilgilere göre, ölü sayısının en az 9, yaralı sayısının da yüzlerle ifade edildiği belirtildi.

BBC'nin Japonya muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, depremin birçok kişinin evde olduğu zamana denk geldiğini söylüyor. Depremin ardından bazı tren seferleri de geçici olarak durduruldu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler