HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadın sansürleyen gözlük de çıkardılar!

Ortodoks Yahudiler, son buluşlarıyla kadınlar tarafından 'rahatsız edilmeyecek'.

Kadın sansürleyen gözlük de çıkardılar!

İsrail’de sosyal hayatı din kurallarına uygun yaşama ısrarları nedeniyle sıklıkla laiklik tartışmaları çıkaran ultra Ortodoks Yahudiler, son buluşlarıyla kadınlar tarafından ‘rahatsız edilmeyecek’

Özel üretim gözlükler camlarının kalınlığı ve önceden çizilmiş olmaları nedeniyle takanın bir metreden uzağı görmemesini sağlayacak. Böylelikle ‘uygun şekilde giyinmemiş olan kadınları’ görmeyecek olan aşırı Ortodokslar dini inançlarına uygun şekilde sokaklarda özgürce gezip tozmanın keyfini çıkaracak.

6 dolara satılacak gözlükler sayesinde ‘zayıf iradeli’ Yahudilerin günaha girmesinin de önü alınmış olacak. Evli olmayan erkek ve kadınların en ufak fiziksel temasını bile hoşgörmeyen ultra Ortodoks Yahudilerin otobüsler ve kaldırımlar gibi şehir hayatının en önemli alanlarında ‘haremlik-selamlık’ düzenine geçilmesinde ısrar etmesi İsrail’de gerginlik yaratmıştı. Aşırı dindarlar tarafından zorla otobüsten indirilen kadınların ve yolda yürürken hakarete uğrayan genç kızlara destek için büyük yürüyüşler düzenlenmişti.

Edep timleri rahatlayacak Ortodoks Yahudiliğe mensup kadınlar boğazlarına kadar kapalı uzun kollu elbiseler giyerken cemaatin ‘edep timlerinin’ özel gözlüklerin satışına başlaması tahammülsüzlüğün boyutlarını gösterdi. Gözlüklerin ne kadar adet sattığı şimdilik açıklanmadı. Duvarlarla çevrelenmiş mahallelerin dışına çıkan erkekleri ‘korumak’ için kapüşon ve küçük siperlikler de satılıyor. Gözlüğü takan aşırı Ortodoks bir Yahudi’nin önünü görmediği için bir kadına çarpması durumunda neler yaşanacağı ise büyük bir soru işareti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler