HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kaset skandalı" dünya medyasında

Uygunsuz görüntülerle yapılan şantaj nedeniyle 6 MHP’li yöneticinin istifa etmesi, yurt dışında yankılandı.

NEW YORK/LONDRA/MADRİD (ANKA) – Yabancı medya “istifalar MHP’yi ciddi biçimde zayıflatabilir”, Türk-Amerikalı dini grubunu hükümetle birlikte çalışmakla suçlanıyor”, “Skandal seçim öncesi gerilimler körükleri” ve “Skandal Türk demokrasisinde görülmemiş olay” gibi ifadeler kullanıldı.

-“İSTİFALAR MHP’Yİ CİDDİ BİÇİMDE ZAYIFLATABİLİR”-

New York Times gazetesi, kaset olayının Türkiye’deki genel seçime sadece birkaç hafta kala yaşandığına işaret etti haberinde “İstifalar, parlamentoda ikinci büyük muhalefet grubu olan ve parlamentoya girmek için gereken en az yüzde 10 oyunu kazanmak için uğraşan Milliyetçi Hareket Partisi’ni ciddi biçimde zayıflatabilir” yorumunu yaptı.

Daha önce aynı partiden dört üyenin daha benzer görüntüler nedeniyle istifa ettiğini anımsatan gazete, MHP temsilcilerinin, partinin parlamentoya girememesi halinde AKP’nin yararlanacağına dikkat çekerek hükümetin videoları ve söz konusu siteyi uygun biçimde soruşturmamakla suçladıklarını kaydetti.

-“TÜRK-AMERİKALI DİNİ GRUP HÜKÜMETLE BİRLİKTE ÇALIŞMAKLA SUÇLANIYOR”-

ABD’li gazete, MHP avukatlarının yaptıkları suç duyurusunda "kaset skandalının ABD’de tertiplendiği" belirtildiğine işaret ederken de, “Parti liderleri, daha önce bir Türk-Amerikalı dini grubu Fethullah Gülen’i Milliyetçi Hareket’i siyasetin dışına çıkartmak için iktidardaki parti ile birlikte çalışmakla suçlamışlardı” diye yazdı.

Haberde siyasi analistlerin açık ki uzun bir süredir kaydedilmekte olan videoların yayınının zamanlanmasına vurgu yaparken de MHP’ye saldırıda “kullanılan etik olmayan taktikler”den duydukları kaygıyı dile getirdikleri de ifade edildi.

-“SKANDAL SEÇİM ÖNCESİ GERİLİMLER KÖRÜKLEDİ”-

İngiliz yayın kurumu BBC ise, olaya ilişkin haberinde “Skandal, kökleri İslam’da olan AKP’nin üçüncü bir iktidar dönemini aradığı, Haziran seçimi öncesi gerilimleri körükledi” yorumunu yaptı.

İstifa eden MHP yöneticilerinden Deniz Bölükbaşı’nın “AKP’nin sponsorluğunu yaptığı bir tuzağın kurbanı olduğu” yönündeki sözlerini aktaran BBC, MHP’nin seçimdeki performansının, yüzde 10’luk baraj nedeniyle büyük bir önem taşıdığını da söyledi.

BBC, MHP’nin oylarının yüzde 10’unun altında kalması halinde parlamentoya giremeyeceğine, bunun da “AKP’ye, referandum yapmadan anayasayı yeniden yazma taahhüdünü yerine getirmeyi mümkün kılacak yüzde 66 çoğunluğunu sağlayacağı”nı vurguladı.

Haberde geçen yıl CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın bir video nedeniyle istifa ettiğinin anımsatılarak, “Savcılar şimdiye kadar o videoyu kimin çektiğini ve yayına koyduğunu bulamadılar” dedi.

-“İSTİFALAR TÜRK DEMOKRASİSİNDE GÖRÜLMEMİŞ OLAY”-

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais ise, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “İstifa etmeyeceğim, yeni istifalar olmayacak” yolundaki açıklamaları ile altı MHP yöneticinin istifaları arasında sadece üç gün geçtiğini yazdı.

Haberde “Bir partinin, en tepesindeki isimlerinin adeta tümü istifa etmesi, Türk demokrasisinin tarihinde görülmemiş bir olaydır. Görülmüş olanının ise, seks videolarının politikacılara şantaj olarak kullanılmasıdır” denilerek Deniz Baykal’ın örneğine dikkat çekildi.

-“TÜRKLER KOMPLO TEORİLERİNE MERAKLI OLSA DA SKANDALIN ETKİLERİ GÖZDEN KAÇMIYOR”-

İspanyol gazetesi “Şimdiye kadar skandalın dokunmadığı tek büyük parti AKP’dir. Ayrıca Bahçeli’nin işaret ettiği gibi, bütün bunlardan en çok yararlanacak olanı da odur. Türkler, temelli, temelsiz, komplo teorilerine çok meraklı. Ancak 12 Haziran seçimine 20 gün kadar önce patlak veren skandalın etkileri, hiç kimsenin gözünden kaçmıyor” yorumunu yaptı.

Analistlerin, MHP’nin parlamentonun dışında kalması halinde “Ilımlı İslamcılar”ın üçte iki çoğunluğunu elde edebileceğini söylediklerine kaydeden gazete, “Böyle bir çoğunluk, anayasayı değiştirmeye ve, söylentilere göre, siyasi sistemini reform ederek başkanlık sistemini getirmek için yeterli olur” sözlerine de yer verdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler