HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Katar Emiri Al Tani krize bir müddet 'ara verdi'

Katar Emiri Tamim Bin Hamad Al Tani, dün akşam başkent Doha'daki Marsa Malaz Kempinski Hotel'de akşam yemeği yedi. Körfez ülkeleri ve Mısır'ın uyguladığı abluka nedeniyle baskı altında bulunan Katar'ın lideri keyifli bir görüntü verdi, restorandaki çok sayıda kişinin kendisiyle fotoğraf çekilme isteğini kırmadı.

Abluka krizi nedeniyle büyük bir diplomasi trafiği yaşayan Katar'da Emir al Sani'nin restorana gitmesi sosyal medyada sıkça paylaşıldı.

Restoranda bulunan bir Twitter kullanıcısı, Katar Emiri'nin çok sayıda insanla fotoğraf çektirdiğini duyurdu.

KATAR KRİZİNDE TRAFİK YOĞUNLAŞIYOR

Katar’a tanınan sürenin 48 saat uzatılmasının ardından Katar hükümeti, Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkelerinin isteklerine resmi yanıtını dün iletti. Katar’ın 13 maddeyi kabul etmediği ancak diyaloğa hazır olduğu ifade ediliyor...

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar’a yönelik ambargoyu kaldırmak için hayata geçirilmesini istedikleri talepleri yerine getirmesi için Doha’ya iki gün ek süre verdi. Söz konusu 4 ülkenin yayımladığı ve Suudi Arabistan haber Ajansı SPA’da yer alan ortak yazılı açıklamada, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın Katar’a verilen sürenin 48 saat uzatılması talebinin kabul edildiği belirtildi.

Kuveyt’in talebinin kabulüne gerekçe olarak, “Katar hükümetinin resmi cevabını pazartesi günü teslim edeceğini teyit etmesi” gösterildi. Açıklamada, abluka uygulayan ülkelerin, Katar’ın cevabının incelenmesinin ardından cevabını açıklayacağı kaydedildi. Bu gelişmeler sonrasında, dün, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin ABDurrahman Al Sani, ülkesinin yanıtını Kuveyt’te yetkililere teslim etti. Kuveyt Emiri’nin arabuluculuk çabalarını sürdüreceğini ifade eden kaynaklar, Katar’ın yanıtına dair ayrıntıları paylaşmadı. Ancak Al Sani, son yaptığı açıklamalarda 13 maddelik listenin kabul edilmeyeceğinin sinyali vermişti. Al Sani, talepleri kabul etmediklerini ancak “uygun şartlar altında” diyaloğa girmeye hazır olduklarını söylemişti.

TRUMP DEVREDE

Bununla birlikte krizin çözümü adına diplomatik çabalar da hız kazandı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Katar kriziyle ilgili son gelişmeleri Suudi Arabistan Kralı Selman, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile telefonda ayrı ayrı konuştuğu belirtildi. Trump, bunu Twitter hesabından da duyurdu ve “Bu sabah Almanya ve Fransa ile konuşacağım. Suudi Arabistan Kralı ile dün Ortadoğu’daki barış hakkında konuştum. İlginç şeyler oluyor!” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn, Katar konusunu görüşmek üzere Perşembe günü bir araya gelecek.

‘SAVAŞA HAZIRIZ’

Arabuluculuk çalışmalarına rağmen çabaların sonuçsuz kalma ihtimaline karşı Katar’dan dikkat çekici açıklamalar geldi. Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, “ülkesinin gerekirse kendisini savunmaya hazır olduğunu” belirtti. Sky News Britain kanalına konuşan Atiyye, “Askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız. Ülkemizi savunmaya hazırız” dedi.

DÜZEN DEĞİŞTİRME

“Katar tarih boyunca kolay yutulur bir ülke olmadığını göstermiştir” diyen Atiyye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır’ın taleplerinin ülkenin egemenliğine saldırı anlamı taşıdığını bildirdi. Komşu ülkelerin Katar’daki mevcut rejimi değiştirmeye çalıştığı yönünde bir düşünce taşıyıp taşımadığı yönündeki soruya Atiyye, “Tam olarak olan da bu. Ben faraziyeler üzerinden konuşmuyorum. 1996’da şiddetli, 2014’te yumuşak darbe girişimleri oldu. 2017’de de yumuşak darbe girişimi söz konusu” yanıtını verdi. Atiyye, abluka uygulayan ülkelerin Katar’a yönelik “terörü destekleme ve çifte standart uygulama” suçlamalarını ise reddetti.

SUUDİ KRALI G20’YE GİTMİYOR

Suudi Arabistan Kralı Selman’ın, Almanya’da yapılacak G20 Liderler Zirvesi’ne katılmayacağı açıklandı. Kral Selman’ın, bu kararı Katar krizi nedeniyle aldığı iddia edildi. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılan açıklamada, Kral Selman bin Abdülaziz’in 7-8 Temmuz’da Almanya’nın Hamburg kentinde yapılacak G20 Liderler Zirvesi’ne katılmayacağına dair bilginin kendilerine Suudi hükümetince iletildiği belirtildi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler