HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Katar Emiri Al Thani Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Twitter'dan teşekkür etti

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Thani, Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a videolu bir mesajla teşekkür etti. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada, beş Arap ülkesinin diplomatik ilişkilerini kestiği Katar'a verdikleri her türlü desteği sürdüreceklerini ifade etmişti. Öte yandan Türkiye'den kargo uçaklarıyla gönderilen gıda ürünleri Katar'a ulaşarak raflardaki yerlerini aldı. Bu gelişme marketlerin sosyal medya hesaplarından duyuruldu.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Thani, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yayınladığı video ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de bu mesajı retweet ederek takipçileriyle paylaştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KATAR'A DESTEĞİ SÜRDÜRECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş Arap ülkesinin diplomatik ilişkilerini kestiği Katar'a verdikleri her türlü desteği sürdüreceklerini açıkladı.

Körfez ülkelerinin Katar'a yönelik yaptırımlarını tamamen kaldırmaları gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır ve Yemen, "terörizme destek çıktığı" suçlamasıyla Katar'la ilişkilerini kesme kararı almıştı.

AKP İstanbul İl Başkanlığı'nın düzenlediği iftar programında "Kardeş kavgasının kazananı olmaz" diye konuşan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdi biz aç veya susuz veyahut da Katar'daki kardeşlerimizin yanında olmak, onlara gıda yardımında bulunmak, onlara gıda ihraç etmek, ilaç vesaire ihraç etmekten dolayı rahatsız olanlar var. Kusura bakmayın, biz Katar'a her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.

"Katar'da çeşitli hizmetlerle ilgili kurulmuş vakıfları terör örgütü olarak ilan ediyorlar, olmaz böyle bir şey. O vakıfları ben de tanıyorum ve ben de biliyorum. Katar'ın bugüne kadar teröre destek verdiğine şahit olmadım."

ERDOĞAN: AMBARGO TAMAMEN KALDIRILMALI

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Körfez ülkelerine Katar'a yönelik yaptırımlarını hafifletmeleri çağrısı yaptı.

Tillerson, "bu blokajın insani sonuçları" olacağını söyledi. Washington'da konuşan Tillerson, "Gıda eksikliği olduğunu, ailelerin zorla parçalandığını ve çocukların okullarından alındığını görüyoruz" dedi.

İftar programında konuşan Erdoğan Tillerson'ın bu açıklamasını hatırlatarak, ambargonun hafifletilmesi değil "tamamen kaldırılması" gerektiğine dikkat çekti.

Erdoğan, "Bu akşam Amerikan Dışişleri Bakanı bir açıklama yaptı, Ben diyorum ki bu tamamen kaldırılmalı, kardeşler arasında bu olmamalı. Özellikle Suudi yönetiminden bir ricam var: Siz körfezin en büyüğüsünüz, en güçlüsüsünüz. Siz düşmanlıkların değil, özellikle siz orada kardeşliğin baş tacı olmalısınız" dedi.

KATAR İLE SAVUNMA ANLAŞMASI

Erdoğan konuşması sırasında Türkiye'nin olası bir gıda krizine karşı görüşmeler yürüttüğü Katar'a Türk askerinin konuşlandırılmasına yönelik kanun tasarısına da değindi.

Tasarı, Çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'ndakabul edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı tasarı, Cumartesi günü resmi gazetede duyurulmuştu.

Erdoğan "Savunma sanayiyle ilgili biz Katar'la anlaşmayı bugün yapmadık ki, Katar'la bizim bu anlaşmayı yapmamız 2-3 yıllık bir süreçtir ve o günden bugüne parlamentomuzdan bunu yeni geçirme durumunda kaldık. Şimdi ben sesleniyorum Körfez'deki dostlarımıza: Amerika'nın Katar'daki üssü sizi niye rahatsız etmiyor? Orada başka ülkelerin üsleri de var, onlar sizi niye rahatsız etmiyor?" diye konuştu.

Bahreyn'in Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed bin Muhammed Al-i Halife'nin de Cumartesi günü Ankara'ya gelmesi bekleniyor. Al-i Halife'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelerek, bölgedeki gelişmeleri konuşacağı belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

Pazartesi günü Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) dahil beş Arap ülkesi Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

5 Körfez ülkesi Katar'ı; Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide dahil çeşitli militan grupları destekleyerek "bölgeyi istikrarsızlaştırmakla" suçladı.

Katar'ın ayrıca Müslüman Kardeşler'e verdiği desteğe de dikkat çekildi.

Doha yönetimi ise suçlamaları reddetti.

KATAR'DA TÜRKİYE DUYURUSU: ANONSU DUYAN MARKETE KOŞTU

Suudi arabistan'ın başını çektiği bazı Arap ülkelerinin uyguladığı siyasi ve ekonomik ambargonun ardından Katar, alternatif olarak Türkiye'den gıda ürünü almaya başladı.

MARKETLERİN SLOGANI: TÜRKİYE'DEN HAVA YOLUYLA GELEN ÜRÜNLER

Türkiye'den kargo uçaklarıyla gelen tavuk, yumurta, süt ve yoğurt gibi ürünlerin ulaştığını sosyal medya hesaplarından halka duyuran marketler, raflardaki Türk ürünlerinin altına da "Türkiye'den hava yoluyla gelen ürünler" diye yazdı.

TÜRK ÜRÜNLERİNİN ÖNÜNDE YOĞUNLUK

Doha'daki Al Meera marketler zincirinin sosyal medya hesabından yaptığı duyurunun ardından şehirdeki birçok markette halk Türk ürünlerinin olduğu rafların önünde yoğunluk oluşturdu.

"DUYURUNUN ARDINDAN MÜŞTERİLER TÜRK ÜRÜNLERİNİ TALEP EDİYOR"

AA muhabirine konuşan marketin çalışanları, duyurunun yapmasının ardından gelen çok sayıda müşterinin Türk ürünlerini talep ettiğini söyledi.

Al Meera marketler zincirinin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Al Meera olarak Türkiye'den gelen ürünlerin ulaştığını müşterilerimize duyuruyoruz. Müşterilerimizin günlük gıda ihtiyaçlarını karşılamak için süt, yoğurt, yumurta ve başka birçok ürün Türkiye'den geldi. bugün Al Meera marketlerinde ürünleri bulabilirsiniz. Gelişmeler için bizi takip edin." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu paylaşımda Türk ürünlerinin market raflarındaki fotoğrafları da paylaşıldı. Katar'daki diğer birçok market de benzer paylaşımlarda bulunarak Türk ürünlerini raflarına dizdi.

KATARLILAR SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞIYORLAR

Çok sayıda Katarlı'nın da sosyal medya hesaplarında Türkiye'den gelen gıda ürünlerini paylaştığı görüldü.

"HER ŞEY YOLUNDA, TÜRK ÜRÜNLERİNİ ALIYORUZ ELHAMDÜLİLLAH"

Marketten alışveriş yapan Suheyl Avad isimli Katarlı avukat, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Katar'da her şey yolunda. Türk ürünlerini alıyoruz elhamdülillah. Oğlum bu vesileyle ilk kez Türkiye'den gelen sütü içmiş olacak." dedi.

Krizin başladığı ilk günden itibaren Katar yönetiminin bu meseleyi kısa sürede çözeceğine inandığını söyleyen Avad, Türkiye'nin Katar'a destek açıklaması yapması ve gıda ürünleri göndermesi hakkında da, "Ülkeler arasında olması gereken gerçek ilişki bu. Umarım Arap ülkeleri de benzer ilişkileri geliştirir." diye konuştu. (BBC-AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler