HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Katar krizinde 'abluka' formülü: Gemiler Umman'daki Sahar Limanı'na

Yakın komşuları Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından kara, hava ve deniz sınırları kapatılan Katar, ablukayı gemilerini Umman'daki Sahar Limanı'na göndererek aştı. İlk geminin ardından iki geminin daha limana doğru yola çıktığı bildiriliyor. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, krizin çözümüne yönelik çabaları kapsamında bugün Suudi Arabistan'a gidiyor. İslamabad yönetimi, Pakistan askerlerinin Türk ordusuna destek için Katar'a konuşlanacağı iddialarını yalanladı.

Katar krizinde 'abluka' formülü: Gemiler Umman'daki Sahar Limanı'na

Katar liman yetkilileri, yaşanan diplomatik kriz sonrasında oluşan ablukanın 'etrafından dolaşan' hamleye ilişkin bilgileri paylaştı. Doha'daki Hamad Limanı'ndan hareket eden bir kargo gemisi, Umman'daki Sahar Limanı'na ulaştı.

Maersk isimli küresel deniz taşımacılığı şirketi daha önce Katar'a gelen kargo gemileri için Umman'daki limanların kullanılacağını açıklamıştı.

Söz konusu gemiler daha sonra Umman kıyılarındaki Salalah Limanı'na gidecek. İran yarı resmi haber ajansı IRNA, iki donanma gemisinin de yakında Umman'a ulaşacağını bildiriyor.

Associated Press (AP) haber ajansı, Doha'nın bu hamle ile komşu ülkelerle yaşanan diplomatik krizde ayakta kalabileceğini gösterdiğini yazdı.

NAVAZ ŞERİF SUUDİ ARABİSTAN'A GİDİYOR

Öte yandan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Katar krizinin çözümüne yönelik çabalar kapsamında bugün Suudi Arabistan'a gidiyor.

Navaz Şerif'in bir günlük ziyaretinde üst düzey Suudi yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn ve Yemen dahil bazı ülkeler Katar'ı "terörizme destek vermekle" suçlamış ve bu ülkeyle ilişkilerini kesmişti. Katar ise iddiaları reddediyor.

Başbakan Şerif'in diğer Körfez ülkelerini de ziyaret etmesi gündemde.

PAKİSTAN: 'KATAR'DAKİ TÜRK ASKERLERİNE DESTEK' HABERİ DOĞRU DEĞİL

Öte yandan İslamadad yönetimi, Pakistan askerlerinin, Türk ordusuna destek için Katar'a konuşlanacağı iddialarını yalanladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan Pazar günü yaplan açıklamada bu iddialar, "Körfez'deki kardeş Müslüman ülkeler ve Pakistan arasında yanlış anlamaya yol açma amacı güden kötü niyetli bir kampanya" olarak nitelendirdi.

6 soruda Katar kriziKatar'dan 4 Arap ülkesinin 'terör listesine' retKatar krizi nasıl bu noktaya geldi, nasıl çözülebilir?

DİPLOMATİK KRİZ SONRASI ÜLKEDE GIDA SORUNU BAŞ GÖSTERDİ

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani ise Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, arabulucu rolünü üstlenen Kuveyt ile temasta olduklarını ve ilişkileri kesen Körfez ülkeleri ile diyalog için hazır olduklarını ancak şimdilik çağrılarına bir yanıt almadıklarını açıkladı.

İLİŞKİLERİ KESEN ÜLKELERDEKİ KATARLILARIN GELECEĞİ BELİRSİZ

Bazı Arap ülkelerinin Katar ile diplomatik ilişkileri kesmesi, bu ülkelerde yaşayan Katar vatandaşlarının geleceklerini de belirsiz hale getirdi.

Katarlı yetkililer, ilişkilerin kesildiği ülke vatandaşlarının Katar'da kalmaya devam edebileceklerini belirtirken; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn de kendi vatandaşlarıyla evli Katarlıların ülkelerinde kalmaya davem edebileceğini açıkladı.

Daha önce bu ülkeler, Katar vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları için 14 günlük süre vermişti.

Bu üç ülke, ülkedeki Katarlı vatandaşların sorularına yanıt vermek için bir acil yardım hattı da oluşturdu.

İlişkileri kesme kararından önce, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri) vatandaşları bu ülkeler arasında kolayca seyahat edip, çalışıp, yaşayabiliyorlardı.

Bu kısıtlamalarınsa, ülkeler arası evliliklerin yaygın olduğu bu bölgede binlerce kişiyi akrabalarından ayrı bırakabileceği belirtiliyor.

KATAR: İLİŞKİLERİ KESEN ÜLKELERİN VATANDAŞLARI KALABİLİR

Katar resmi medyasında yer alan haberlerde ise diplomatik ilişkileri kesmiş ülkelerin vatandaşlarının, Katar'da kalmaya devam edebilecekleri belirtildi.

Suudi Arabistan sınır dışı kararına bir istisna daha yaparak, ülkede Hac ziyaretini gerçekleştirmek isteyen Katarlıların sınırlamalardan muaf olduğunu söyledi.

İRAN'DAN SÜRESİZ GIDA YARDIMI

Katar'ın bazı Körfez ülkeleriyle ilişkilerinin kesilmesinin ardından ülkede gıda krizinin baş göstermesi üzerine, İran ise dün Katar'a gıda dolu en az 4 uçak gönderdi.

İlişkilerin kesilmesinden önce Katar'ın gıda ihtiyacının yüzde 40'ını Suudi Arabistan sağlıyordu.

Reuters haber ajansı, İran'ın Katar'a her gün 10 ton sebze ve meyve göndermeyi planladığını da duyurdu.


En Çok Aranan Haberler