HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Katar resti çekti: Sonsuza kadar dayanabiliriz

Katar Petroleum CEO'su Saad el-Kaabi, devam eden Katar kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Saad el-Kaabi, ülkesinin kriz durumuna hazırlıklı olduğunu ve 'sonsuza kadar kuşatma altında kalabileceğini' iddia etti. Kaabi, Katar'ın petrol endüstrisinin krizden etkilenmeyeceğini savundu.

Katar resti çekti: Sonsuza kadar dayanabiliriz

Kaabi, ayrıca tüm boykot ve ambargolara rağmen ülkesinin ihtiyacı olan her şeyi ithal edebildiğini açıkladı.

Katar yönetim bugün, ülkede faaliyet gösteren Yemen Büyükelçiliği'ndeki diplomatik temsilcilere ülkeden ayrılmaları için 48 saat süre tanımıştı. İddialar doğrulanırsa, çok sayıda ülkenin diplomatik ilişkileri kesmesi ve abluka altına almasının ardından 'karşılık vermemeyi' tercih eden Katar, ilk kez ablukaya karşı, benzer bir adım atmış olacak.

KRİZ NASIL BAŞLADI?

Katar bir süredir komşuları tarafından teröre verdiği destek nedeniyle eleştiriliyordu. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre Katar, "bölgede istikrarı tehdit eden Müslüman Kardeşler, DEAŞ ve El Kaide'nin de dahil olduğu birçok terörist ve mezhepçi grubu kucaklıyor."

Aslında kriz Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın darbeyle devirlmesinden sonra yavaş yavaş baş gösterdi. Katar'ın DEAŞ ve El Kaide'ye veridiği öne sürülen destek konusunda doğrudan bir kanıt bulunmasa da, Katar'ın Müslüman Kardeşler ve Filistin'in Gazze Şeridi'nde yönetimde olan Hamas örgütlerine verdiği destek gizli değil.

Tarih 2013 Temmuz ayını gösterdiğinde Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle devrilerek yerine Abdulfettah El Sisi'nin geçmesi Katar'la ilişkilerin gerilimini ateşlemişti. Sisi yönetimi, siyasi İslam'ı ana ideolojisi kabul eden ve İhvan olarak da bilinen grubu yasa dışı addetmiş ve yöneticilerini birer birer mahkum etmişti.

İhvan ile yıllardır dostane olmayan bir ilişki içerisinde olan Suudi Arabistan, Sisi iktidarının örgüte karşı sert tavrını destekliyor. Dolayısıyla Mısır'da darbe sonrası dönemde Suudi Arabistan ile ilişkiler gelişirken, İhvan'a desteğini saklamayan Katar ile ilişkiler kademeli olarak kötüleşmişti.

Suudi Arabistan'ın başı çektiği Körfez ülkeleri, Mısır'ın darbeyle görevden indirilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek veren Katar'la ayrı düşmüştü. Ve Mart 2014'te Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE, Katar'ı iç işlerine karışmakla suçlamış ve diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Katar, bazı Müslüman Kardeşler üyelerinin ülkeden ayrılmasını sağlayıp bazılarını da susturunca, 8 ay sonra büyükelçiler görevlerine dönmüştü. Fakat 2014 yılında yaşanan krizde kara ve deniz sınırları kapatılmamıştı.

Bu dönemde Katar'ın başkenti Doha merkezli El Cezire haber kanalının gazetecileri tutuklanmış ve 400 günü aşkın hapiste kalmıştı. Diğer tarafta ise Mısır ve Suudi Arabistan yakınlaşması, Mısır'ın Kızıldeniz'deki iki adasını Suudilere devretme fikrine kadar gitmişti.


En Çok Aranan Haberler