HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Katar'da Türk birlikleri ile ortak tatbikat

Katar ile Türk kuvvetlerinin katılımıyla Katar'da ortak tatbikat icra edileceği bildirildi. Katar Savunma Bakanlığı, askerlerin ilk eğitimlerinin Pazar günü Tarık bin Ziyad askeri üssünde yapıldığını açıkladı. Öte yandan Arabistan, BAE ve Bahreyn'in, Katar'daki vatandaşlarına geri dönmeleri ve kendi topraklarında yaşayan Katarlılara ülkelerini terk etmeleri için tanıdıkları 14 gün sona erdi. Reuters'ın geçtiği fotoğraflarda, TSK'nın Katar coğrafyasına uygun kamuflaj rengi seçmesi dikkat çekti.

Bu gelişmeyi "Türk kuvvetleri, askeri tatbikat için Katar'a geldi" sözleriyle aktaran El Cezire İngilizce'ye göre, Katar Savunma Bakanlığı, ortak askeri tatbikata katılacak ilk grup Türk askerinin başkent Doha'ya geldiğini duyurdu.

Katar merkezli El Cezire kanalı Türkiye ile Katar arasında yapılması planlanan askeri tatbikat kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerine ait birlikler dün gece Katar'a ulaştığını duyurdu. El Cezire kanalı, Türk askerlerini taşıyan araçların Katar sokaklarında ilerlediği bir videoya yer verdi. Reuters haber ajansı ise Türk ordusununda Tarık bin Ziyad askeri üssünde ilk tatbikata katıldıklarını duyurdu.

PAZAR GÜNÜ YAPILACAK

Katar savunma bakanlığı, birleşik askeri tatbikata katılmak için birinci grup Türk askerinin başkent Doha'ya geldiğini açıkladı. Bakanlık, Pazar günü Tarık bin Ziyad askeri üssünde ilk eğitimlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Uzun zamandır planlanan tatbikatlar, her iki tarafın savunma yeteneklerini güçlendirmeyi ve silahlı gruplarla mücadele çabalarını artırmayı ve bölgede istikrarı sürdürmeyi amaçlayan karşılıklı anlaşmanın bir parçası.

"UZUN SÜREDİR PLANLANIYOR"

Açıklamaya göre, kuvvetlerin ilk eğitimlerini Pazar günü Tarık bin Ziyad askeri üssünde gerçekleştirdikleri belirtilen haberde "Uzun bir süredir planlanan tatbikat, iki ülkenin savunma yeteneklerini ve silahlı gruplarla mücadele çabalarını güçlendirmeyi ile bölgede istikrarı korumayı amaçlayan karşılıklı anlaşmanın bir parçasıdır" denildi.

Tatbikatlar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır liderdiğinde çok sayıda Arap ülkesi Katar ile geçen hafta ilişkileri kopararak "terörizm" ve İran'ı desteklemekle suçlandığı bir sürece denk geldi.

"KRİZ BAŞLAMASINDAN SONRA "TÜRKİYE KATAR'IN BAŞLICA DESTEKÇİSİ OLDU"

El Cezire İngilizce, tatbikatların aralarında Suudi Arabistan'ın da bulunduğu bir grup ülkenin "terörü desteklemekle" suçladıkları Katar ile ilişkileri kestiği bir arada gerçekleştirdiğini vurguladığı haberde bu ayda TBMM'nin Türk askerlerinin Katar'a konuşlanmasına izin veren anlaşmayı onayladığını da anlattı. Haber şu sözlerle noktalandı:

"Körfez anlaşmazlığının başladığı 5 Haziran'dan bu yana Türkiye, Katar'ın başlıca destekçisi oldu. Ankara ayrı zamanda krize bir çözüm bulunması amacıyla taraflar arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor."

14 GÜNLÜK SÜRE SON BULDU

Öte yandan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in, Katar'daki vatandaşlarına geri dönmeleri ve kendi topraklarında yaşayan Katarlılara ülkelerini terk etmeleri için verdiği 14 günlük süre son buldu

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in, 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurması, bu ülkedeki vatandaşlarına geri dönmeleri için çağrı yapması ve kendi topraklarındaki Katarlılara da ülkelerini terk etmeleri için tanıdığı 14 günlük süre, bu ülkelerin yerel saatiyle 24.00'te son buldu.

1927 KATARLI VAR

Bu üç ülkenin vatandaşı olup ülkelerine dönenler ile bu ülkelerde yaşayıp da Katar'a dönenlerin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte Katar'daki İnsan Hakları Ulusal Komitesi, daha önce yayımladığı raporda, Katar'da bu ülkelerin vatandaşı olan 11 bin 387 kişinin bulunduğunu, bu ülkelerde ise bin 927 Katarlının olduğunu açıklamıştı.


En Çok Aranan Haberler