HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kayıp uçaktan kötü haber

Endonezya'dan Singapur'a giden AirAsia Havayolları'na ait yolcu uçağı kayboldu. 162 kişinin bulunduğu uçakla ilgili açıklama yapan yetkililer uçağın Java Denizi'ne düştüğünün tahmin edildiğini söyledi

AirAsia Havayolları'na ait, Airbus 320-200 tipi yolcu uçağı, içinde bulunan 162 yolcu ve mürettebat ile birlikte havada seyir halindeyken kayboldu. QZ8501 sefer sayılı uçağın, uçuş rotasındaki hava kontrol kuleleri ile kalkıştan bir saat sonra bağlantısını yitirdiği belirtildi.

AirAsia uçağı Endonezya'nın Surabaya kentinden Singapur'a hareket ediyordu.

DENİZİN DİBİNDE ARANIYOR

Endonezya'nın Surabaya Adası'ndan Singapur'a giderken kaybolan AirAsia uçağının arandığı bölgede denizin üstünde bazı nesneler tespit edildi.

Endonezya'daki Cakarta Hava Üssü'nün Komutanı Mareşal Dwi Putranto, Avustralya'ya ait Orion uçağının, yolcu uçağıyla irtibatın kesildiği bölgeden bin 120 kilometre uzaklıkta, Pangkalan Bun'ın 160 kilometre güneybatısındaki Nangka adası civarında şüpheli nesneler tespit ettiğini açıkladı.

Putranto, söz konusu nesnelerin ne olduğunun anlaşılması için arama-kurtarma ekiplerinin bu bölgeye yöneldiğini söyledi.

PİLOT UÇUŞ PLANININ DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTEMİŞ
Uçağın kaybolmadan hemen önce Jakarta’daki kuleden kötü hava şartları nedeniyle uçuş planının değiştirmesini istediği öğrenildi. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı, pilotun yoğun bulutlardan kaçmak için 6 bin feet yükseklikten 38 bine çıkmak için izin istediğini açıkladı.

**AirAsia uçağı Endonezya'nın Surabaya kentinden Singapur'a hareket ediyordu.

**

Cakarta havalimanı yetkilileri uçağın iyi durumda olduğunu ancak hava şartlarının olumsuz olduğunu belirtti.

AirAsia şirketi de Facebook sayfasından yaptığı açıklamada uçağın Endonezya Hava Trafik Kontrol’ü kumandasındayken kaybolduğunu belirtti.

Uçağın 156 Endonezyalı, 3 Güney Kore’li ve Singapur, Malezya ve Fransa vatandaşı birer yolcusunun bulunduğu açıklandı. Uçakta iki pilot ve 5 kabin memuru ile birlikte 138 yetişkin yolcu ve 16 çocuk bulunduğu öğrenildi.

Malezya merkezli olan AirAsia düşük fiyatlı biletleriyle Güneydoğu Asya ülkelerinde oldukça tercih edilen bir havayolu şirketi.1993 yılında kurulan şirketin bir kazası bulunmuyor.

CEO'DAN AÇIKLAMA

AirAsia'nın CEO'su Tony Fernandes Twitter hesabından yaptığı açıklamada uçağın kalktığı Surabaya kentine gideceğini açıkladı.

'JAVA DENİZİ'NE DÜŞTÜĞÜNÜ TAHMİN EDİYORUZ'
Olaya ilişkin Endonezya Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi.

Açıklamada, uçağın Kalimantan ile Java Adası arasında bulunan Java Denizi üzerinde düştüğünün tahmin edildiği, arama çalışmalarının Singapur, Avustralya ve Malezya ile ortak yürütüldüğü bildirildi.

KAYIP ENDONEZYA UÇAĞINA AİT OLABİLECEK PETROL TABAKASI BULUNDU

Endonezya Hava Yollarına ait A320-200, ülkenin Surabaya Adası'ndan Singapur'a gittiği sırada kötü hava şartlarından kaçınmak için yüksek uçuşa geçmesinin ardından radardan çıktı. Endonezya Hava Yolları yetkilisi olayın ardından yaptığı açıklamada, 9 bin 753 metre yükseklikte seyreden uçağın pilotunun kötü hava şartları nedeniyle 11 bin 582 metre yüksekliğe çıkmak için kuleden izin istediği ifade edildi. Kulenin yoğun trafik nedeniyle pilota izin vermemesinin ardından kısa bir süre sonra uçaktan sinyal alınamadığını bildirildi. Hava yolları sözcüsü Hadi Tjahjanto, yetkililerin uçağın radardan çıktığı bölgeni yakınlarında bulunan Belitung adası sahilinde denizin üzerinde petrol tabasına rastladıklarını bildirdi. Öte yandan, Borneo adasının güneyinde acil yardım sinyali geldiği fakat noktanın tam olarak belirlenemediği kaydedildi.

Uçağı arama çalışmaları kapsamında Avustralya, Malezya, Singapur ve Güney Kore'nin bölgeye ekip gönderdiği kaydedildi.

8 MART'TAN BU YANA KAYIP

Bu yıl Malezya için bir biri ardına uçak felaketlerinin yaşandığı bir sene oldu.

Malezya Havayolları’na ait Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan yolcu uçağı 239 yolcusuyla 8 Mart’ta kayboldu. Kayıp uçaktan o tarihten beri haber alınamazken bu kez de 295 kişi Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a giden bir Malezya Havayolları uçağı Rusya-Ukrayna sınırında bir füzenin isabet etmesi sonucu vurularak düşürülmüştü.

Malezya Havayolları'ndan AirAsia'ya destek tweeti

239 yolcusu 8 Mart'ta kaybolan Malezya Havayolları bugün 162 yolcusu Kaybolan AirAsia'ya destek tweeti attı.

Bu yıl Malezya için bir biri ardına uçak felaketlerinin yaşandığı bir sene oldu. Malezya Havayolları’na ait Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan yolcu uçağı 239 yolcusuyla 8 Mart’ta kayboldu. Bugün ise yine Malezyalı AirAsia’nın 162 yolcusunun kaybolması üzerine Malezya Airlines şirket hesabından destek tweeti attı. Firma tweetinde şu ifadeleri kullandı: “Güçlü dur @AirAsia – Düşüncelerimiz ve dualarımız yakınları kaybolan kişilerin aileleri ve uçaktaki arkadaşlarımızla”

İşte o tweet:


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler