HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kazakistan'da devlet başkanlığı seçimi

Kazakistan'da 26 Nisan'da yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde üç aday yarışacak.

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada devlet başkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylara ilişkin liste yayımladı.

Buna göre kurucusu ve başkanı olduğu Nur Otan Partisi tarafından aday gösterilen seçimin en güçlü adayı mevcut Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in karşısında parlamentoda 7 sandalyesi olan Komünist Parti'nin adayı Turgun Sızdıkov ile 2009-2011 yılları arasına Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Abelgazi Kusainov yarışacak.

Anayasaya göre seçimlerin parlamento tarafından ilanından iki ay sonra yapılabilen Kazakistan'da, Devlet Başkanı Nazarbayev, devlet başkanlığı seçiminin 26 Nisan'da yapılmasına ilişkin kararnameyi 25 Şubat'ta imzalanmıştı.

Kazakistan'da daha önce 7 yıl olarak belirlenen devlet başkanının görevde kalma süresi 2007 yılında 5 yıla indirilmişti. 2010 yılındaysa Nazarbayev'in başkanlığını 2020'ye kadar sürdürmesine imkan sağlayan referandum önerisinde bulunulmuş, görev süresi tartışmaları içinde gidilen 2011'deki devlet başkanlığı seçimlerinde Nazarbayev oyların yüzde 95,55'ini alarak dördüncü kez başkan seçilmişti.

2014 şubat ayında yerel para birimi olan tengeyi yüzde 18-20 oranında devalüe eden Kazakistan, Ukrayna krizinin yol açtığı bölgesel türbülans, rubledeki düşüş, petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir gibi dış etkenlerden etkilenmeye devam ediyor.

Kazakistan'da daha önce 2016 yılı olarak belirlenen devlet başkanlığı seçim tarihi, ülkede birlik, uyum ve istikrarı güçlendirmeye olan ihtiyaç gerekçe gösterilerek 1 yıl öne alınarak, 26 Nisan 2015'da yapılmasına karar verilmişti.

Kazakistan'da daha önce yapılan seçimler, "temel demokratik ilkelere uyulmadığı ve sadece önceden belirlenen partilerin katılmasına izin verildiği" yönünde eleştirilere uğrarken, Dışişleri Bakanlığı, 28 Şubat'ta yaptığı açıklamada, yeni devlet başkanlığı seçimlerinde gözlemci göndermesi için Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve AGİT Parlamenter Asamblesi'ne (AGİTPA) davetiye gönderdiğini duyurmuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler