HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kenya'da 'IŞİD bağlantılı bir örgütün şarbon saldırısı önlendi'

Kenya polisi, IŞİD bağlantılı bir grubun düzenlemeyi planladığı büyük çaplı bir şarbon saldırısının önlendiğini söyledi. Olayla ilişkili olduğu tespit edilen üç kişi gözaltına alındı. Polis örgüt adı vermedi.

Kenya'da 'IŞİD bağlantılı bir örgütün şarbon saldırısı önlendi'

Kenya polisi, IŞİD bağlantılı bir grubun büyük çaplı bir şarbon saldırısını önlediklerini duyurdu. Bir erkek, karısı ve bir diğer kadın olayla bağlantılı oldukları şüphesiyle gözaltına alınırken, aranan iki erkek için de ödül konuldu.

Polis, IŞİD bağlantılı ağın adını vermedi ancak örgütün ülke geneline, sınır ötesine Somali, Libya ve Suriye'ye uzandığını söyledi.

Polis yazılı açıklamasında, Kenya'da bir hastanede stajyer doktor olarak görev yapan şüpheli Muhammed Abdi Ali'nin 'terör ağlarıyla bağlantılı olduğunu, Westgate alışveriş merkezi saldırısının yıldönümünde büyük çaplı saldırılar planlamakla' suçlandığını ifade etti.

Kenya'nın başkenti Nairobi'de 2013 yılında düzenlenen saldırıda 67 kişi öldürülmüştü.

Polis, Ali'nin ayrıca 'öğrencilerin radikalleşmesi faaliyetlerine katıldığını' ve Kenya'dan 'Libya ve Suriye'deki terör örgütlerine katılıma yardım ettiğini' söylüyor.

Açıklamada, Ali'nin bağlantılı olduğu ağ içinde 'şarbon kullanarak biyolojik saldırı düzenlenmesine yardımcı olabilecek tıp uzmanlarının' da bulunduğu belirtiliyor.

İşbirlikçiler kayıp

Ali'nin öğrenci eşi Nuseiba Muhammed Hacı ve Hacı'nın arkadaşı Fatuma Muhammed Hanşi de Uganda'da gözaltına alındı. Polis, aralarında stajyer doktorlar Ahmed Hiş ve Farah Dagane'nin de bulunduğu Ali'nin işbirlikçilerinin kayıplara karıştığını söylüyor.

Polis kaçak şüphelileri 'silahlı ve tehlikeli' olarak tanımladı ve yakalanmaları için verilecek bilgilere 2 milyon Kenya şilini (20 bin dolar) ödül koydu. BBC Afrika muhabiri Alastair Leithead, polisin yalnızca IŞİD'le bağlantılı olarak tanımladığı örgüt için isim ve kanıt paylaşmadığını ifade etti.

Leithead, Doğu Afrika'da Nisan ayından bu yana aktif olan ve kendilerini 'Jahba Doğu Afrika' olarak tanıtan bir örgütün kısa bir süre önce IŞİD'e bağlılık yemini ettiklerini hatırlatıyor. Fakat örgütün şarbon saldırısı planıyla bağlantılı olup olmadığı henüz bilinmiyor

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler