HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kerkük'te bayraktan sonra Peşmerge heykeli krizi

Irak'ın Kerkük kentinin kuzey girişine 21 metre yüksekliğinde, 12 metre genişliğinde bir Peşmerge heykeli dikildi. Irak'ın Kerkük kentinde IŞİD'le savaşta ölen Peşmergeleri onurlandırmak için açılan 21 metrelik heykel tartışma yarattı. Peşmerge heykelinin dikilmesine Türkmen ve Araplar tepki gösterdi. 60 bin dolara yakın bir maliyeti olan ve masraflarını bir Kürt iş adamının karşıladığı heykel, IŞİD'le savaşırken hayatını kaybeden Peşmergeleri onurlandırmak için inşa edildi.

​Daha önce resmi binalara Irak bayrağı yerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bayrağının asılmasıyla merkezi hükümet ile IKBY arasında bayrak krizi yaşanmıştı.

Peşmerge heykelinin dikilmesine de Türkmen ve Araplar tepki gösterdi.

'TÜRKMENLER DE CANLARINI VERDİ'

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük İl Teşkilat Sorumlusu Muhammet Ağa, AA muhabirine, ''Kerkük'te sadece Peşmergenin kanı dökülmedi. Beşir,Tazehurmatu, Dakuk, Tuzhurmatu ve Irak'ın her yerinde Türkmenler de canlarını verdi. Bu heykelle Kerkük'ün bir tek Peşmerge tarafından korunduğu mesajının verilmesini kesinlikle reddediyoruz'' dedi.

Ağa, ''Bu heykelin dikilmesiyle Kerkük'ün Kürtlerin olduğunu göstermek istiyorlar. Irak Türkmen Cephesi olarak Kerkük'ün güney girişinde bir Türkmen askerinin heykelini dikeceğiz'' ifadesini kullandı.

​'BU KENTİN KORUNMASI İÇİN EN FAZLA KURBANI VEREN PEŞMERGE'

Kerkük'te yaşayan Berzan Dello adlı Iraklı Kürt, "Yıllardır Kerkük'ü tek başına terörden koruyan Peşmerge için bu heykelin dikilmesi en doğal haktır. Bu kentin terörden korunması için en büyük kurbanı veren Peşmerge güçleri oldu. Peşmerge bir tek Kürtleri değil, tüm etnik grupları korudu'' görüşünü savunurken, Arap Sait Nizamettin,''Bu adım (Peşmerge heykeli) kabul edilemez. Hiç kimse yaptığı fedakarlıklar üzerinden başkalarını rencide etmemeli. Burası tüm Kerküklülerin memleketidir'' dedi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler