HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kerkük'te son durum: Peşmerge bölündü, Tuzhurmatu'nun tamamı alındı

Irak merkezi hükümetine bağlı güçler, Kerkük'ün güneyindeki bazı mevzileri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlerin elinden aldı. Irak ordusunun yaptığı açıklamaya göre merkezi hükümete bağlı güçlerin ele geçirdiği yerler arasında olan Tuzhurmatu'nun tamamında kontrol sağlandı. Güneydeki çekilmenin KYP ve KDP'ye bağlı peşmergeler arasında kriz yarattığı iddia ediliyor.

Irak hükümet güçleri Kerkük'ün güneyinde bazı mevzileri özerk Kürt yönetimine bağlı güçlerden aldı. Irak'ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu gece yarısı Kerkük'te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlattı. AFP haber ajansı Iraklı güçlerin Kerkük yakınlarındaki yolları ve alt yapı tesislerini ele geçirdiğini duyurdu.

IRAK ORDUSU TUZHURMATU'DA KONTROLÜ ELE GEÇİRDİ

Reuters'ın bölgeden aktardığı son dakika haberlere göre, Irak ordusu Kürt peşmerge kuvvetleri ile Türkmenler arasında yaşanan çatışmaların ardından Tuzhurmatu'ya girdiği ve kontrolü ele aldığı belirtildi.

PEŞMERGELERİN KERKÜK'ÜN GÜNEYİNDEN ÇEKİLDİĞİ BİLDİRİLİYOR

KYB'ye bağlı Peşmergelerin Kerkük'ün güneyinden çekildiği, bunun üzerine Erbil'den takviye gönderildiği bildiriliyor. Irak güçleri Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü'nün kontrolünü sağladı. Güneydeki çekilmenin KYP ve KDP'ye bağlı peşmergeler arasında kriz yarattığı iddia ediliyor.

PEŞMERGEDE ÇEKİLME KRİZİ

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre Binbaşı rütbeli bir peşmerge, “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi.

"SADECE ÇOK YAZIK DİYORUM"

Habere göre söz konusu Peşmerge “Saldırı karşısında iyi savunma yaptık. 3 saatten fazla doçka ve havanlarla karşılık verdik ve geri de çekilmedik. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildik. Sadece çok yazık diyorum. Halktan, geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilme emrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu.

"IRAK ORDUSUNA DENK GÜCÜMÜZ YOK"

Irak'ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak ordusuna denk bir güçleri olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti. Resul, Kerkük'te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı." dedi.

Peşmergenin ağladığı kareler sosyal medyada yayıldı

PKK'LI TERÖRİSTLER GÖRÜNTÜLENMEYE BAŞLADI

PKK'lı teröristlerin Kerkük'te ağır silahlarla görüntüleri sosyal medyada paylaşılmaya başlandı.

KERKÜK HAVAALANI ELE GEÇİRİLDİ

Irak Ordusu Kerkük Havaalanı'nın ele geçirildiğini duyurdu

'SAVAŞ İLANI'

Irak yönetimi son olarak dün akşam IKBY'nin Kerkük'e PKK terör örgütü unsurlarını yerleştirdiği suçlamasında bulunarak, bunun savaş ilanı olduğunu açıklamıştı. IKBY'den gelen jet açıklamada ise "Kerkük'te PKK iddiaları asılsızdır" denilmişti. Peşmerge Tazeharmatu'da çatışma yaşandığını duyurdu.

PKK, KERKÜK'TE DEVREYE GİRİYOR

Reuters haber ajansı, ABD tarafından eğitilen elit Irak askerlerinin de operasyonda yer aldığını aktarıyor. Yerel kaynaklar, ordu birliklerinin ayrıca tanklar ve ağır silahlarla Taze ilçesine girmeye hazırlandığını bildiriyor.

Terör örgütü PKK, Kerkük'te devreye giriyor. Kanlı örgüt, savunma hattı oluşturmaya başladığını açıkladı. Teröristler peşmerge ile birlikte cephede yer alıyor.

IRAK HANGİ NOKTALARI ELE GEÇİRDİ?

Irak devlet televizyonu, Irak birliklerinin Kerkük'te çok geniş bir alanı ele geçirdiğini iddia etti. Irak güvenlik güçleri tarafından şu ana kadar ele geçirilen bölgeler olarak Halid askeri kampı, Kerkük Doğalgaz Çevrim Santrali, Shorija, Kerkük sanayi bölgesi ve Sari Tappah gösteriliyor. Irak güvenlik güçlerinin Kuzey Petrol Şirketi'ni kuşattığı da gelen bilgiler arasında.

Reuters'ın aktardığına göre Peşmerge güçleri, Kerkük'ün güneyindeki mevzilerden geri çekilmeye başladı.

**KERKÜK'TEKİ PETROL VE DOĞALGAZ ÜRETİMİ ASKERİ OPERASYONA RAĞMEN OLAĞAN ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR** Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkili Kerkük'teki petrol ve doğalgaz üretiminin, Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin Kerkük'ü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlerin elinden almak için başlattığı askeri operasyona rağmen olağan şekilde devam ettiğini belirtti. Yetkili, "Bazı Kürt liderlerle Kerkük'teki petrol ve doğalgaz tesislerinin çatışmaların dışında bırakılması konusunda anlaşmaya vardık" dedi. Ayrıca petrol sektöründen sorumlu Irak hükümet yetkilileri Kuzey Petrol Şirketi'nin Kerkük'ün kuzeybatısındaki yönetim binasının kontrolünün de Kürt Bölgesel Yönetimi'nden alındığını da ifade etti. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1593026/640xauto.jpg)

SANAYİ BÖLGESİ VE PETROL RAFİNERİSİ KONTROL ALTINA ALINDI

Reuters'in askeri kaynakların açıklamasına dayandırdığı haberine göre Irak güçleri, Kerkük benzin istasyonu, sanayi bölgesi ve petrol rafinerisini kontrolü altına aldığını açıkladı.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Kerkük'ün peşmergeden geri alınması için askeri operasyonun başladığını açıkladı. Öte yandan Başbakan Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'teki tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.

Irak devlet televizyonunun haberine göre terörle mücadele gücü, 9. Tugay ve federal polisin, Kerkük'te çatışma yaşanmadan geniş bölümde kontrolü sağladı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor." açıklaması yaptı.

"SİLAHLARIMIZI HALKIMIZA KARŞI KULLANMAYACAĞIZ"

Irak devlet televizyonundan yapılan yayında İbadi'nin, "Silahlarımızı halkımıza karşı kullanmayacağız" açıklamalarına yer veriliyor.

Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük'e ilerlediğine dair henüz bir bilgi gelmiş değil. Buna karşılık IKBY Güvenlik Konseyi, Kerkük'e ilerleyen Irak güçlerine Haşdi Şabi'nin de eşlik ettiğini açıkladı.

Peşmerge güçlerinin, Kerkük'te Irak birlikleri ile yaşanması beklenen çatışmalar için Kerkük merkezine peşmerge sevkıyatı yapmaya devam ettiği bilgileri geliyor.

Rudaw'a konuşan Haşdi Şabi komutanlarından Kerim Nuri, "Irak güçlerine karşı koyan herkes DEAŞ'lı gibi değerlendirilecek" açıklaması yaptı.

Mesud Barzani'nin danışmanı Hemin Havrami, Tuzhurmatu'da çatışmaların başladığını duyurdu. Havrami ayrıca, Barzani'nin peşmerge güçlerine hiçbir savaşa ön ayak olmamaları fakat bir saldırı durumunda ellerindeki tüm güçleri karşı koymak için kullanmaları talimatı verdiğini de bildirdi.

Öte yandan Kerkük'ün güneyinden çatışma ve patlama sesleri geldiği iddia edilse de bu bilgi henüz güvenilir kaynaklarca teyit edilmiş değil. Peşmerge ile Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi arasında bir çatışma bilgisi gelmedi.

Rudaw, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Kerkük üzerinde uçuş yaptığını iddia etti

Tuzhurmatu'da Irak güçlerinin peşmerge mevzilerini ağır silahlarla bombaladığı bilgileri geliyor. Hawrami ise ilerlemeye çalışan Haşdi Şabi güçlerinin iki defa püskürtüldüğünü iddia etti. Barzani'nin danışmanı Hawrami, Tuzhurmatu'da Haşdi Şabi'ye ait 4 zırhlı aracın peşmerge güçlerince imha edildiği iddiasında bulundu.

Irak ordusu, Kerkük sanayi bölgesindeki ilk köprüyü ele geçirdikleri iddiasında bulundu.

PENTAGON’DAN KERKÜK AÇIKLAMASI:

“Tüm taraflara gerginliği artıracak adımlardan uzak durmaları çağrısı yapıyoruz. Şiddete karşıyız. Odağımız DAEŞ olmalı”

IKBY kaynaklarından gelen bilgiler, peşmerge güçlerinin Kerkük merkezinde 3 bin silahlı güçle Irak birliklerine karşı koymaya hazırlandığı yönünde

KERKÜK VALİSİ'NDEN 'KARŞI KOYMA' ÇAĞRISI

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, peşmergenin Irak güçlerine Kerkük'ü terk etmeyeceğini söyleyerek yerel unsurları karşı koymaya çağırdı.

Peşmerge güçlerinin ve silahlanan bazı yerel güçlerin Kerkük merkezinde Irak güçlerinin gelişi için hazırlandığı belirtiliyor.

Irak güçleri, peşmergeler tarafından işgal edilen kontrol alanlarını yeniden kazanmak için Nineveh Ovaları'nda ilerliyor.

Irak medyasından gelen bilgilere göre Irak güvenlik güçleri Kerkük Üniversitesi'ne doğru ilerliyor.

K1 ASKERİ ÜSSÜ

Irak güvenlik güçlerinin öncelikli hedeflerinden biri olan K1 askeri üssü konusunda ise karışık bilgiler geliyor. Bölgeden gelen bazı bilgiler üssün Irak güvenlik güçlerinin kontrolüne geçtiği yönünde, öte yandan peşmerge güçleri ise K1 üssünün kendilerinde olduğunu söylüyor.

Irak birliklerinin Kerkük'ün güneyinde yer alan Dibs bölgesinde peşmergeye ait oldukça büyük bir mühimmat deposu ele geçirdiği belirtiliyor.

'IRAK ORDUSU, KERKÜK'ÜN KENAR MAHALLELERİNE ULAŞTI' İDDİASI

Irak ordusuna bağlı birliklerin Kerkük'ün kenar mahallelerine ulaştığı iddia ediliyor. Fakat bu bilgi henüz güvenilir kaynaklardan doğrulanmış değil.

Kerkük'teki durumu değerlendiren tüm uluslararası medyada dikkat çekilen detay: Hem peşmerge güçlerinin hem de Irak birliklerinin ABD silahlarıyla donatılmış olması.

Habere göre söz konusu Peşmerge “Saldırı karşısında iyi savunma yaptık. 3 saatten fazla doçka ve havanlarla karşılık verdik ve geri de çekilmedik. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildik. Sadece çok yazık diyorum. Halktan, geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilme emrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu.


En Çok Aranan Haberler