HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kerry'den Rusya'ya sert uyarı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın Ukrayna'daki karışıklığı azaltmak için hiçbir somut adım atmadığını belirtti. Kerry, Rus medyasını da sert bir dille eleştirerek, "Putin'in Ukranya fantazilerini desteklediklerini" ileri sürdü.

Kerry'den Rusya'ya sert uyarı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'yı "oyalamak ve kandırmak"la suçladı. Kerry, Moskova'nın Doğu Ukrayna'daki karışıklığı artırdığını söyledi.

Ukrayna'daki son duruma ilişkin bir basın açıklaması yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya'ya yönelik sert ifadeler kullandı. Kerry, Ukrayna'daki kirizin yatıştırılması adına Rusya'nın "somut hiçbir adım atmadığını" belirtti.

Rus medyasını da suçlayan Kerry, medyada Rusya Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna fantazileri"nin desteklendiğini ileri sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı, Rusya'nın, Cenevre görüşmelerinde uzlaşılan hiçbir maddeye uymadığını kaydetti.

Bu ayın başlarında Cenevre'de AB, ABD, Rusya ve Ukrayna görüşmüştü. Görüşme sonucunda ABD ve Rusya, yasadışı silahlı militanların işgal ettikleri devlet binalarını boşaltmaları ve geri çekilmeleri konusunda anlaşmıştı.

Kiev Doğu Ukrayna'da operasyon yaptıRus yanlısı militanlar geri çekilmeyince ve biri siyasetçi iki kişiyi öldürülünce, Ukrayna harekete geçti.

Ukrayna askerleri perşembe sabahı, Rusya yanlısı ayrılıkçıların devlet binalarını işgal ettiği Sloviansk'ta operasyona başladı.

Eylemcilerin kurduğu kontrol noktalarına yapılan müdahalelerde en az iki kişinin öldüğü belirtiliyor.

Ukrayna geçici hükümeti, operasyonda, Mariupol kentindeki devlet binasının "kurtarıldığını" ve "bazı teröristin etkisiz hale getirildiğini" duyurdu.

Bunun üzerine Rusya, Kiev'in Doğu Ukrayna'daki operasyonun durdurulması için ABD'ye çağrıda bulundu.

Ardından müdahalenin gerçekleştiği bölgenin sınırında Rus askerleri tatbikata başladı.

Operasyonun kısa sürdüğü, Sloviansk'ın şu an sakin olduğu ve hala pek çok bölgede Rus yanlısı militanların barikatlarının bulunduğu belirtiliyor.

Sloviansk kentindne bildiren BBC muhabiri Steve Rosenberg ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sloviansk'a doğru ilerlerken, Ukrayna askerleri ile ağır silahlı Rus yanlısı militanlar arasında büyük bir çatışma bekliyorduk. Yolda, bunun izlerini göreceğimizi düşünerek ilerliyorduk. Yola çıkmadan önce Ukrayna geçici hükümeti, üç kontrol noktasının kurtarıldığını ve bazı "teröristlerin" öldürüldüğünü bildirmişti.

Ama yolda kent merkezine yürüyen insanlar gördük. Sokakta çocuklar vardı, trafik sıkışmıştı. Rus yanlısı militanların kurduğu geçici kontrol noktaları ise yerinde duruyordu.

Kiev, Rus yanlısı militanlara yönelik operasyonlarının devam edeceğini belirtiyor. Ama bizim gözlemlediğimiz, bu ihtilaftaki iddialar ve onlara verilen yanıtlar hakkında dikkatli olunması gerektiği oldu."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler