HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kıbrıslı işadamı Asil Nadir Türkiye’ye iade edildi

İngiltere’de şirketinden zimmetine para geçirmekten suçlu bulunarak 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir, Türkiye'ye iade edildi.

1990’lı yıllarda İngiltere’nin en büyük şirketlerinden Polly Peck’in iflas etmesinin ardından hakkında tutuklama kararı çıkartılan ve uzun yıllar KKTC’de yaşadıktan sonra 2010 yılında döndüğü Londra’da tutuklanarak 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Kıbrıslı Türk işadamıAsil Nadir, Türkiye’ye iade edildi. Nadir, Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Asil Nadir'in Silivri Cezaevi'ne götürüleceği öğrenildi.

Sahibi olduğu olduğu Polly Peck şirketinden zimmetine para geçirmekten 2011 yılında suçlu bulunan ve İngiliz Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 yıl hapis cezasına çarptırılan 74 yaşındaki Kıbrıs asıllı Türk iş adamı Asil Nadir'in cezasının geri kalanını Türkiye'de çekme talebi İngiliz makamlarınca onaylandı. İş adamı Nadir, akşam saatlerinde uçakla Londra'dan İstanbul'a getirildi.

SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE

Uçaktan elinde büyük bir valizle inen Asil Nadir, polis eşliğinde aprondan AtatürkHavalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada yaklaşık 1,5 saat süren işlemlerinin ardından, polis ekibi eşliğinde havalimanından ayrılan Asil Nadir saat 00.45 sıralarında Silivri Cezaevi'ne getirildi.

ASİL NADİR KİMDİR?

İrfan ve Safiye Nadir'in oğlu olarak 1 Mayıs 1941 tarihinde Lefke'de doğdu. Babası İrfan Nadir 1950'li yıllara kadar Kıbrıs'ta polislik yapıyordu. Daha sonra babası polislik görevinden ayrıldı ve Mağusa'ya yerleştiler. Ailesi ile birlikte Maronit Eleni isimli bir kişinin evinde kiracı olarak oturuyorlardı. Nadir çocukluğunda Mağusa'nın Maraş bölgesinde gazete satışı yapıyordu. Babası daha sonra KKTC'de İngiltere'den getirttiği otobüsler ile buradaki ilk otobüs şirketini kurmuştur.

Mağusa'da gazete satarak büyüyen Asil Nadir, ailesinin 1963 yılında Londra'ya taşınması ile yeni bir hayata başladı. Bu dönemde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden ayrıldıktan sonra, babasının gözetiminde iş hayatına atıldı. Aile kısa bir süre sonra Londra'da bir cash-and-carry konfeksiyon şirketi olan Wear Well'i satın aldı. 70'li yılların başında şirket yılda bir milyon sterlin gelir getirmeye başlamıştı. 1974 Kıbrıs Harekâtı sonrasında Asil Nadir Kuzey Kıbrıs'a dönerek Rumlardan kalan işletmeleri değerlendirdi. O dönemde İngiltere'de zarar eden Polly Peck şirketinin hisselerini satın aldı. Polly Peck 80'li yıllarda Londra Borsası'nın yıldızlarından biri haline geldi. En büyük çıkışını ise 1984 yılında yaptı. 1985 yılı başlarında ise özel serveti 500 milyon sterlini aşmış, Sunday Times gazetesi tarafından dünyanın en zenginleri arasında 11. sıraya yerleştirilmiş, ayrıca risk üslenme konusunda dünyanın 15 gözü pek işadamı arasında gösterilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler