HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kiev’deki bağımsızlık meydanı alev alev yandı

Kiev'de Rusya karşıtı göstericilerle emniyet güçleri yeniden çatıştı.

Ukrayna'da, Petro Poroşenko Cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nı terk etmeyen Rusya karşıtı göstericiler, belediye ekiplerinin meydandaki çadırları kaldırmak istemesi üzerine emniyet güçleri ve belediye çalışanlarıyla çatıştı. Göstericiler lastik yakarak meydanı ateşe verdi emniyet güçlerinin müdahalede bulunmasını engelledi.

Bağımsızlık Meydanı'nda Ukrayna'nın devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç'e karşı toplanan ve daha sonra Poroşenko'nun cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen bölgeden ayrılmayan protestocular belediye ekiplerinin çadırları kaldırmak istemesine tepki gösterdi. Bir süre temizlik görevlileriyle tartışan göstericiler daha sonra olaylar büyüyünce caddelerde bulunan lastikleri ateşe verdi. Yanan lastikler sonrası Bağımsızlık Meydanı simsiyah olurken çevik kuvvet polisleri olay yerine geldi. Polis ve belediye görevlilerinin uzun uğraşlarına rağmen protestocular ikna olmadı ve emniyet güçleri geri çekilmek zorunda kaldı.

Mayıs ayı sonunda Poroşenko'nun Ukrayna Cumhurbaşkanı olması neticesinde birçok protestocu çadırlarını toplayarak evlerine geri dönmüştü. Fakat bir grup protestocu bölgede kalmaya devam etti. Yaşanan çatışmalar sonrası bir grup Ukraynalı, belediye ve polisin uygulamasını doğru bulurken bir grupuygulamanın yanlış olduğunu ifade etti. Kiev'de yaşayan eski iş adamı Yuri Kovalchuk çadırları kaldırma işleminin doğru bir karar olduğunu belirterek "Çadırları kaldırma işlemi doğru bir karar. Olaylar başladıktan sonra ben de buraya gelmiştim ama şimdi yapılmak istenen şeyin doğru olduğuna inanıyorum” dedi.

Bağımsızlık Meydanı'ndaki göstericilerden Mykola Bondar ise yapılanların doğru olmadığını belirterek, "Bizi öldürmeye çalıştılar ve burayı ateşe verdiler” diye konuştu.

Ukrayna'da devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB ile yapılacak anlaşmayı kabul etmemesi sonrası binlerce Ukraynalı Yanukoviç'i Rusya yanlısı hareket etmekle suçlamıştı. Yanukoviç'in geri adım atmaması sonrası sokaklara dökülen protestocular Yanukoviç'in istifasını istedi.Yanukoviç daha sonra baskılara dayanamayarak istifa edip Rusya'ya sığındı. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan Bağımsızlık Meydanı'nda haftalarca süren çatışmalar sonucu Rusya karşıtı göstericiler meydanı ele geçirdi. Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda Çikolata Kralı olarak adlandırılan iş adamı Petro Poroşenko ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.Bu tarihten sonra meydanda bulunan birçok gösterici evlerine geri dönme kararı aldı. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler