HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kılıçdaroğlu'nun 'adalet yürüyüşü' 2'inci gününde: Dünya basını böyle gördü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla başlayan Adalet Yürüyüşü, dünya basınında geniş yer buldu. New York Times, (NYT) yürüyüşün, partinin "olumlu bir strateji değişikliği olarak görüldüğünü" yazdı. Reuters, Enis Berberoğlu’nun 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından başlayan baskılarda tutuklanan ilk CHP milletvekili olduğunu hatırlattı. İşte diğer dünya ajanslarının yorumları...

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR’ları davasında 25 yıl hapis cezasına çarptırıp tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu'nun çağrısıyla Ankara Güvenpark’tan başlatılan ve Berberoğlu’nun tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevi’ne kadar sürecek olan Adalet Yürüyüşü, dış basınında geniş yer buldu.

NEW YORK TIMES'TA 'ADALET YÜRÜYÜŞÜ'

CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun MİT Tırları haberleri ile ilgili olarak tutuklanması üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde başlatılan "Adalet Yürüyüşü", New York Times gazetesince de yansıtıldı.

NYT, Kemal Kılıçdarloğu'nun Perşembe günü Türkiye'de "muhaliflere genişleyen baskınları protesto amacıyla başkent Ankara'dan İstanbul'a 250 millik bir yürüyüşü başlattığı" sözleriyle girdiği haberinde Berberoğlu'nun tutuklanmasının Türkiye'de bir "dönüm noktası" olarak görüldüğünü de yazdı.

Bu çerçevede son aylarda bir düzine HDP milletvekili hapse gönderilirken Enis Berberoğlu'nun "Türk Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan laik parti CHP'den tutuklanan ilk milletvekili olduğunun" altını çizen NYT, Berberoğlu'nun da, darbe girişiminden bu yana Türkiye'de tutuklanan "50 bin kadar" kişinden biri olduğuna dikkat çekti.

NYT: OLUMLU BİR STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Türkiye'de şimdiye kadar gerçekleştirilen başka "dikkat çekici" tutuklamalara işaret ederken Uluslararası Af Ördgütü Türkiye Başkanı Taner Kılıç ve BM Ceza Mahkemesi yargıçlarından Sefa Akay'ı örnek gösteren NYT, Kılırdaroğlu'nun yürüyüşe lişkin bazı açıklamalarına yer verdikten sonra şu değerlendirmesini de yaptı:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşü, Türkiye'nin benzeşmeyen muhalefet hareketlerini birleştirme başarısızlığından hayal kırıklığı duyanlar tarafından olumlu bir strateji değişikliği olarak görülüyor."

AFP: ANKARA SOKAKLARINA ÇIKTI

Fransız AFP haber ajansı, “Türkiye’nin ana muhalefet partisi destekçileri, Berberoğlu’nun tutuklanmasını protesto etmek için Ankara sokaklarına çıktı” yazdı. AFP ayrıca Kılıçdaroğlu’nun “Ödenecek bir bedel varsa, bunu ödeyecek ilk kişi ben olacağım” açıklamasına da haberinde yer verdi.

ABC NEWS: BAŞKENTTEN BAŞLADI

ABC News haberi “Türkiye’de muhalefet partisi yürüyüşüne başkentten başladı” başlığıyla duyurup İstanbul’da sonlanacak yürüyüşün detaylarını aktardı.

Katar merkezli El Cezire de eyleme geniş yer verdi. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını sayfalarına taşıyan El Cezire, yürüyüşün Berberoğlu’nun tutuklu bulunduğuu Maltepe Cezaevi’ne kadar süreceğini duyurdu.

REUTERS: BİNLERCE İNSAN...

İngiliz Reuters haber ajansı ise gelişmeleri “Türkiye’nin iki büyük şehrinde binlerce insan, muhalefet milletvekilinin casusluk suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası alıp tutuklanmasını protesto etmek için sokaklara çıktı” ifadeleriyle aktardı.

Reuters, Enis Berberoğlu’nun 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından başlayan baskılarda tutuklanan ilk CHP milletvekili olduğunu hatırlattı.

Öte yandan, İngiliz BBC, Alman Deutsche Welle, Rus Sputnik gibi yayın kuruluşlarının Türkçe masaları bugün yaşanan gelişmeleri takipçilerine anbean duyuruyor.


En Çok Aranan Haberler