HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kızıl Kmer liderleri 'soykırım' iddiasıyla yargıç önünde

Kamboçya'da Kızıl Kmer rejiminin hayatta son kalan son iki lideri, haklarında açılan ikinci dava için yeniden yargıç karşısına çıkıyor. Kızıl Kmer liderleri Kamboçya'da soykırım yapmakla suçlanıyorlar.

Kamboçya'da Kızıl Kmer rejiminin hayatta kalan son iki lideri, haklarında açılan ikinci dava için yeniden yargıç karşısına çıkıyor.

83 yaşındaki Eski Devlet Başkanı Hio Samphan ve Pol Pot'un yardımcısı 88 yaşındaki Nuon Çea'nın, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekle yargılandığı dava ise devam ediyor.

Yeni dava azınlıktaki Vietnamlılar ve Müslümanlara yönelik soykırım suçlamasıyla ilgili.

Sanıkların ileri yaşları nedeniyle, süreci hızlandırmak için davalar ayrı yürütülüyor.

İlk davada kararın 7 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor. Savcılar iki eski lider için müebbet hapis istiyor.

Kızıl Kmer rejimi 1975'ten 1979'a kadar sürdü. Maocu yönetim sırasında nüfusun yaklaşık üçte birine karşılık gelen 2 milyon kişinin, açlıktan, aşırı çalıştırılmaktan ve işkenceden öldüğüne inanılıyor.

Kızıl Kmer lideri Pol Pot 1997'de öldü ve rejim döneminde işlenen suçlardan sadece Kaing Guek Eav adlı hapishanelerden sorumlu bir yetkili ceza aldı.

Eski Dışişleri Bakanı Ieng Sari ve eşi eski Sosyal İşler Bakanı Ieng Thirith'in de yargılanmasına karar verilmişti. Ancak Sari geçen yıl öldü, Thirith'in de sağlık durumunun mahkemeye çıkmasına elverişli olmadığına karar verildi.

İlk dava kentli nüfüsun zorla götürüldüğü kırsal kesimdeki çalışma kamplarında işlenen suçlarla ilgili.

İkinci dava ise on binlerce belki de yüz binlerce etnik azınlık mensubunun öldürülmesinde, Çea ve Samphan'ın oynadığı role odaklanıyor.

Davanın 2016'ya kadar sürebileceği belirtiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler