HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kobani Başkanı Müslim: Türkiye’yi sınırı açmaya çağırıyoruz

İngiliz İndependent on Sunday Gazetesince yayınlanan geniş haberde Kobani'deki yıkıntılara dikkat çekilirken Kobani Başkanı Enver Müslim'in açıklamalarına da yer veriliyor.

Kobani Başkanı Müslim: Türkiye’yi sınırı açmaya çağırıyoruz

IŞİD'in Kobani'den geri püskürtülmesinden sonra kente giren yabancı medya mensupları, izlenimlerini aktarmaya sürdürüyor. İngiliz İndependent on Sunday Gazetesince yayınlanan geniş haberde Kobani'deki yıkıntılara dikkat çekilirken Kobani Başkanı Enver Müslim'in açıklamalarına da yer veriliyor. "Türkiye'yi yardım girebilmesi için sınırı açmaya çağırıyoruz" diyen Müslim, "Türkiye ile işbirliğini yapabileceğimizi umuyoruz" şeklinde konuştu.

İngiltere'de Pazar günleri yayınlanan İndependent on Sunday, gazete için çalışan ve bir süre önce Diyarbakır'daki evi polis tarafından arandıktan sonra ifadesi alınan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink imzasını taşıyan Kobani konulu geniş bir habere yer verdi. Kobani'deki yıkıntının ayrıntılı biçimde aktarıldığı haberde "Enkaz arasında duran Kobani'ye ilişkin Kürt Bölgesel Yönetimi Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hasan'ın "Türkiye'ye sığınan Kobani gençlerini eve dönmeye çağırıyoruz. Sokakları temizlemeliyiz" şeklindeki sözleri yansıtılıyor.

Kobani'de bir çadır kurulacak yer olmadığını, her sokak, hem meydanın duvar ve çatı kalıntılarıyla dolu olduğunun anlatıldığı haberde dört saatlık Kobani'ye geçme izni verilen Suruç Valiliği ile yapılan mutabakat çerçevesinde Kobani öncesi Türk devletince kurulan yeni mülteci kampının ziyaret edildiği belirtiliyor. 40 bin kişiyi barındıracak kapasiteye sahip kampta sağlanan olanaklara dikkat çekildikten sonra Kobani'den bir sığınmacının "Bir Türk çadırı istemiyorum. Türkiye'nin Kobani sınırını açmasını istiyorum" sözlerine de yer veriliyor.

İndependent on Sunday haberinde Kobani etrafındaki 300 kadar köyün IŞİD'in elinde olmayı sürdürdüğü, çatışmaların seslerinin duyulduğu, koalisyon uçaklarının hava baskınlarının devam ettiği anlatıldıktan sonra Kobani Başkanı Enver Müslim'in "Amerikalılarla hala istihbarat paylaşımını yapıyoruz. Uluslararası toplumun devam eden destek, hala hayati önem taşıyor" sözlerini aktarıyor.

Müslim, uluslararası toplumun desteğinin kentin yeniden inşa edilmesi için de hayati önem taşıdığını belirtirken "Yardım girebilmesi Türkiye'yi için sınırı açmaya çağırıyoruz, hükümet dışı kuruluşları ve devletleri bize yardım etmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

-TÜRKİYE'NİN NE YAPACAĞI "BELLİ DEĞİL"

Habere göre, Türkiye'nin Kobani'nin geleceğine katkıda bulunmak isteyen herkes için ne ölçüde sınırı açmaya hazır olacağının şu aşamada belli değil. Türkiye'nin Kürtlerin öz yönetimine "karşı olduğu" belirtilirken Kobani'de savaşan YPG'nin PKK ile bağlarının olduğuna dikkat çekiliyor.

"Sayın Müslim, Türkiye'nin Kobani'nin ayağa kalkmasına yönelik yardımlara olası itirazlarına ilişkin herhangi bir yorum yapmak istemedi. 'Türkiye ile işbirliğini yapabileceğimizi umuyoruz' dedi" deniliyor.

İndependent on Sunday, Kobani'den ayrılma zamanı geldiğinde münakaşa olduğunu belirterek sınırdaki "Diğer tarafta, son aylarda Türkiye'ye sığınan, çoğu erkek, yüz kadar Kobani köylüsünden oluşan bir grup vardı. İçeriye girmek istiyorlar. 'Biji berxwedana YPG', 'YPG'nin başkaldırması çok yaşa' diye bağırıyorlar. Bunun üzerine içeriye girmelerine izin veriliyor. Kobani'deki temizlik başlayabilir" sözleri ile haberine son veriyor.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler