HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kobani'de IŞİD ile savaş

IŞİD Kobani etrafındaki baskısını dün daha da artırdı.

Kobani'de IŞİD ile savaş

Sınırın Türkiye tarafında, örgütün kenti topçu ateşine tutmasından kaynaklanan dumanlar artık çok net görülüyor. Kobani’nin batısındaki YPG’nin kontrolündeki Zorava Tepesi, kentin geleceği için hayati önemde görülüyor. Zorava bölgesinde IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar 200-300 m öteden Türkiye tarafından izlenebildi.

Suriye’de Kobani’yi kuşatan terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile kenti savunan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı YPG arasındaki çatışmaların şiddeti artık sınırın Türkiye tarafında da net görülüyor. Kobani’nin hemen doğusundaki Kazıkan, Kikan ve Mızırdav köylerine ilerleyen IŞİD, kent merkezine dün yoğun top atışı gerçekleştirdi. IŞİD güçlerince atılan top mermileri Kaniya Kürda ve Miktel mahallelerine düştüğü gözlendi. Bölgeden yükselen duman, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin sınıra yakın mahallelerinden de görüldü. Suruç’un Mürşitpınar Mahallesi’nin hemen karşısındaki çatışmalar, sınırın sıfır noktasında bulunan bir evin çatısına çıkan onlarca kişi tarafından da meraklı gözlerle izlendi. Güvenlik güçlerinin zaman zaman uyararak aşağı indirdiği meraklılar, bir süre sonra yeniden çatıya çıkarak çatışmaları izlemeyi sürdürdü.

CEPHEDE SON DURUM

IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar ise şiddetlendi. Batıda Karkamış Sınır Kapısı’nın karşısındaki Cerablus kasabasından Kobani’ye kadar tüm köyler IŞİD’in denetiminde bulunuyor. Bu tepenin IŞİD’in eline geçmesi halinde Kobani batı yönünden saldırıya açık hale gelecek. Kentin batısında Özgür Suriye Ordusu’nun 16 Eylül’deki IŞİD saldırısından önce 900 civarında savaşçısı varken, bugün bu sayı 140’a kadar inmiş durumda. Kobani’nin doğusunda ise IŞİD son birkaç günde çok hızlı ilerleme sağlayarak Akçakale Sınır Kapısı’nın karşısındaki Telabyad kasabasından kente uzanan köylerin hepsini ele geçirdi. IŞİD iki haftada 300’den fazla köyü ele geçirdiği bildiriliyor. Doğu cephesinde IŞİD’in Halilce köyünü ele geçirip kent merkezine çok yaklaştığı için YPG şehir savaşına hazırlık yapıyor. Batı cephesinde Zorava Tepesi ile bu tepenin batı yamacındaki Küçük Şifteki köyü YPG’nin tuttuğu son noktalar. Daha batıda ise Büyük Şifteki köyü bulunuyor. Bu köy IŞİD’in denetiminde. Güney cephesinde kente 3 km mesafedeki Seyran köyünü YPG elinde tutuyor. Burası da YPG’nin son savunma hattı.

SINIRDAN GEÇİŞ İDDİASINA YANIT

IŞİD’in dün Zorava Tepesi’nde tren hattını kullanarak sızma girişiminde bulundu ama YPG tarafından püskürtüldü. Bazı internet sitelerinde IŞİD militanlarının Türkiye sınırından savaşmak için Suriye’ye geçtiği iddialarının ise gerçeği yansıtmadığı bildirildi. IŞİD’in 10 gün önce Büyük Şifteki köyünü ele geçirdiğini söyleyen yetkililer, “IŞİD militanları karargâh olarak kullandıkları sınır karakolundan gün içerisinde çıkarak Türkiye sınırına birkaç yüz metre uzaklıktaki tren yolu çevresinden Zorava Tepesi çevresindeki mevzilerine gidiyor ve burada YPG’liler ile çatışıyor. İddia edildiği gibi IŞİD militanları veya herhangi bir kimsenin Türkiye sınırından Suriye’ye geçişine asla izin verilmemektedir” dedi.

ABD’den operasyon

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının dün Kobani kasabasına yakın bölgede bulunan IŞİD’e ait bir hedefi bombaladığı bildirildi. Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının ilçenin yakınlarında, terör örgütü IŞİD’e ait bir merkezi bombaladığını duyurdu. Suriye Genel Devrim Konseyi de koalisyon güçlerinin örgütün kontrolündeki Kikan köyündeki mevzileri hedef aldığını duyurdu. İngiliz Times gazetesi, IŞİD’e karşı savaşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) silahlı gücü Peşmerge birliklerine İngiliz özel kuvvetleri SAS timleri tarafından destek verildiğini yazdı. Gazetenin haberine göre İngiliz uçakları örgüt mevzilerini önceki gün ilk kez vururken, az sayıda SAS askeri de karadaydı. Amerikan komandoları da hava saldırıları için hedeflerin belirlenmesine yardım etti.

Mürşitpınar kapandı

Mürşitpınar Dostluk Parkı’na, Suriyeli sığınmacıların barınması için oluşturulan çadırkent bölgeye düşen havan mermileri nedeniyle boşaltılırken Mürşitpınar Sınır Kapısı’na giden yol da iki kilometre öncesinden bariyerle kapatıldı. Kobanili sığınmacılar da yalnızca Yumurtalık köyü yakınlarında geçici olarak oluşturulan sınır kapısından alınıyor. afad’ın kayıt yapmasının ardından, Türkiye tarafına geçen sığınmacılardan 0-15 yaş arası çocuklara kızamık ve çocuk felci aşısı yapılıyor. Gelen yaralılar ise sınır kapısındaki ilk müdahalenin ardından ambulanslarlaŞanlıurfa’nın çeşitli hastanelerine gönderiliyor.

‘Çekilince belli olur’

IŞİD’in, köylerini işgal ettiğini ve çok sayıda katliam gerçekleştirdiğini iddia eden Kobanililer, ölü sayısının ancak IŞİD çekildiğinde ortaya çıkabileceğini söylüyor.
Kobani’nin Qeremox köyünden ailesiyle birlikte kaçan 35 yaşındaki Şehin Temo da IŞİD’in evleri kurşunladığını ve komşularının iki çocuğunun kafasını kestiğini söyledi. İşçi olarak çalıştığıİspanya’dan 4 çocuğunu ve karısını kurtarmak için Kobani’ye döndüğünü anlatan Temo, “Köyde akrabalarıma, komşularıma yapılan barbarlığı gördüm. IŞİD vahşice saldırdı. Köyümüzden 2 çocuğun kafasını kesti. Çevre köylerde de saldırılarına devam ediyor. Çocuklarımı ve eşimi kurtarabildiğim için şanslıyım” şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler