HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köln'de Erdoğan'a destek ve protesto

Başbakan Erdoğan Almanya'nın Köln kentine ulaştı. Erdoğan'ı destekleyenler ve protesto edenlerin de ayrı ayrı bölgelerde eylemleri sürüyor.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UEDT) 10. yıl kutlamasına katılmak üzere Almanya'ya davet edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak 'ANA' ile Almanya'nın Köln kentine ulaştı.

Almanya’nın farklı kentlerinde yaşayan çok sayıda Türk de Başbakan Erdoğan’ı karşılamak üzere Köln’e gitti. Köln Havalimanı’nın askeri bölümüne gelen Başbakan Erdoğan’ı burada, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ve Düsseldorf Başkonsolosu Alaattin Temür karşıladı.

GURBETÇİLER ERDOĞAN'I BEKLİYOR

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 10. yıl kutlaması dolayısıyla Almanya’nın Kölnkentine gelen Başbakan Erdoğan’ın Köln Lanxess Arena Spor Salonu’nda yapacağı konuşma öncesi Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları bölgeye akın etti.

Alman medyasında günlerdir yapılan “Arena’ya gitmeyin” çağrısını eleştiren binlerce gurbetçi Köln Arena’nın önünü günün ilk saatlerinden itibaren doldurdu. Alman medyasının tutumunu eleştiren gurbetçi vatandaşlar, satılan 18 bin biletin tamamını tüketti. Almanya’da yaşayan gurbetçi Türk Kamuran Özdemir açıklamasında, “Olumsuz yayınlar bizi üzüyor. Yanlı yayınlar yapıyorlar. Vatandaşlarımızın buna tepkisi var, biz de buna tepkiliyiz. İnşallah güzel havada geçer ve olaylar olmaz. Burada başbakanımıza destek çok fazla. İnşallah başbakanımızı güzel şekilde ağırlayacağız” dedi.

‘DİK DUR EĞİLME ÜMMET SENİNLE’

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) kuruluşunun 10. yıldönümü etkinliğinin yapılacağı Lanxess Arena Spor Salonu önünde Başbakan Erdoğan’ı bekleyenler ise ay yıldızlı bayrakların yanı sıra Filistin ve Azerbaycan bayrakları da taşıyor.

Başbakan Erdoğan lehinde sloganlar atan grupların taşıdığı ‘Dik Dur Eğilme Ümmet Seninle, Türkiye Seninle, Sen Osmanlı’sın’ yazılı dövizler de dikkat çekti.

PROTESTOLAR DA BAŞLADI

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) organize ettiği protesto mitingine Almanya’nın hemen her kentinin yanı sıra Avrupa’nın pek çok ülkesinden de katılım var.

Otobüslerle gelen protestocu grup, yerel saatle saat 13.00’de, Erdoğan’ın konuşma yapacağı Lanxess Arena’ya 3 kilometre uzaklıktaki Ebertplatz’dan yürüyüşe başladı. Grup daha sonra Ring Caddesi, Rudolfplatz ve Aachener Caddesi üzerinden İnnere Kanalstrasse ile Schmalbeinstrasse arasındaki yeşil alana geldi. Burada miting saat 18.30’a kadar sürecek. 30 binden fazla kişinin katılması beklenen protesto gösterisine katılım, öğle saatleri itibariyle 20 bini buldu.

‘NEHRİN DİĞER KIYISINA GEÇMEMİZE GEREK YOK’

AABF'nin gösterisinde grup liderlerinden Sezai Temel, eylemcilerden herhangi bir provokasyonda ekip şefleri ve polise haber verilmesini istedi. Cihan ajansına konuşan Temel, “Aleviler hiçbir zaman provokasyona gelmeyecektir ama biz yine de tedbirlerimizi alacağız” dedi. Avrupa toplumuna ve Türk halkına seslerini barışçıl şekilde duyurmak istediklerini ifade eden Temel, Erdoğan’ın gideceği Lanxess Arena’nın yer aldığı Ren Nehri'nin karşı yakasına geçmelerine gerek olmadığını ifade etti. Temel, “O, burada olmamızdan da korkuyor zaten” dedi. Gösterici Ali Bozkurt ise yolsuzluk operasyonlarına atfen “Gerçek inananlar olsalar ‘bizim adamamız, çalsa da iş de yaptı’ demezler. Gerçek amaçları inançlarını yaşamak değil tahakküm kurmak” diye konuştu.

6 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ

Köln’de ‘Erdoğan alarmı’ veren Alman polisi de, güvenliğin sağlanması için teyakkuzda. Lanxess-Arena’da Başbakanın güvenliğini 300 özel güvenlik görevlisiyle sağlayan Alman polisi, Köln’de gün boyu güvenliğin sağlanması için 6 bin polis görevlendirdi.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NE 3 MUHALİF 9 GÖSTERİ İÇİN BAŞVURULDU

Köln Emniyet Müdürlüğü, Erdoğan’ın kenti ziyaret edip Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Lanxess Arena’daki 10. yıl etkinliğine katılacağı cumartesi günü farklı gruplar tarafından 9 etkinlik ve gösteri düzenleneceğini açıklamıştı. Bunların 3’ünün muhalif gösteriler olduğunu belirten Müdürlük, en büyük gösterinin Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından organize edileceğini, aşırı sağcı partiler PRO NRW ve PRO KÖLN’ün de eylem düzenleyeceğini duyurmuştu.

IRKÇI GRUBA TEPKİ

Alma polisinin açıklamasına göre, göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen aşırı sağcı PRO NRW, gösteri alanı olarak Lanxess Arena’ya 400 metre mesafedeki Deutz Tren İstasyonu çevresini seçti.

Tren istasyonu önünde toplanan PRO NRW üyeleri ise megafonlarla ırkçı söylemlerde bulundu. Bu sebeple aşırı sağcı eylemcilerle, yoldan geçenler arasında gerginlik yaşandı. PRO NRW'den yaklaşık 20 kişilik grup, bir minibüse kurdukları ses sistemi aracılığıyla çeşitli marşlar çalarak ırkçı sloganlar attı. Grup adına konuşan sözcü, “İslam Almanya’ya ait değil”, “Almanya’nın Türkler’e ve göçmenlere ihtiyacı yok” gibi ırkçı ifadeler kullandı.

Bu sırada ırkçı eylemcilere, Türklerin ve Almanların da arasında bulunduğu bir grup tepki gösterdi. Sözlü tartışmanın ardından iki grup arasında çıkan kavganın büyümesi, polisin müdahalesiyle engellendi. Olaya karışan bazı kişiler gözaltına alındı. Irkçı grubun yanına gelerek Türk bayrağı açan bir Türk kadın ise aşırı sağcı gruba tepki gösterdi.

ALMANLAR'DAN TEPKİ: NAZİLER DIŞARI

Öte yandan çevrede bulunan Almanlar da ırkçı gruba tepki göstererek, “Naziler dışarı”, “Naziler defolun buradan” şeklinde slogan attı. Irkçı grup ise eylemlerinin ardından ırkçı ve göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen diğer bir grup olan PRO Köln partisinin gösteri yapacağı Köln Ana İstasyonu’na gitti.

Nitekim Alman polisi de, PRO KÖLN adlı aşırı sağcı partinin de Köln ana tren istasyonu önünde saat 15:00-17:00 saatleri arasında gösteri düzenleyeceğini açıklamıştı.

MOTOSİKLETLİ GRUPLAR DA ‘TRAFİKTE HOŞGÖRÜSÜZLÜĞE HAYIR’ EYLEMİ İÇİN SOKAKTA

Bu arada Köln’de bugün ayrıca motosikletçiler de ‘Trafikte Hoşgörüsüzlüğe Hayır’ temasıyla bir gösteri yapıyor. Trafikte kendilerine saygı gösterilmesini talep eden motosikletli gruplar, şehir turu atarak gösteri düzenlerken, Erdoğan protestosu için toplanan kalabalığın da yanından geçti.

Köln'ün bu bölgeleri Erdoğan karşıtlarının eylemlerine sahne olurken, Başbakan'ın destekçileri de Lanxess Arena önünde toplandı.

SİYASETÇİLERDEN ÇAĞRILAR

Öte yandan Erdoğan’ın ziyareti hafta boyunca Alman siyasetçiler tarafından eleştirilmişti. Köln Belediye Başkanı Jürgen Roters, tarafları itidalli olmaya çağırdı. Roters "Farklı görüşlerden olsak da Köln’de birbirimize barışçıl bir biçimde yaklaşabileceğimizi gösterelim" diye konuştu.

Ancak Soma’daki maden faciası ve Türkiye’de şiddetin karıştığı çatışmaların ardından Erdoğan’ın yaptığı ziyareti ‘bilinçli bir provokasyon’ olarak nitelemekten de geri durmayan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Roters, farklı siyasi görüşlerin bu gezi nedeniyle daha da duygusal hale geleceğini belirtti.

Roters daha önceden de, "Erdoğan Almanya’da seçim gezisine çıkmak yerine Soma’daki maden kazasının aydınlatılmasına etki edebilseydi daha uygun olurdu" ifadelerini de kullanmıştı.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise “ Başbakan Erdoğan Türkiye’nin bir temsilcisi olarak konuşma yapacağını bilmeli. Türkiye’deki çatışmaları Almanya’ya taşıyan bir seçim kampanyası yapamaz ve durumu daha da körükleyemez” dedi.

Hristiyan Birlik Partileri Meclis Grup Başkan Yardımcısı Thomas Strobl da “Demokrasimiz istikrarlıdır ve fikir çeşitliliğine dayanıklıdır. Bu nedenle Erdoğan’ın seçim kampanyasına da dayanabilir” dedi. Ancak Strobl, Erdoğan’ın şu anda Köln’de seçim kampanyası yapmaktansa Türkiye’de yapacak daha önemli görevlerinin olduğunu bilmesinin daha iyi olacağını vurguladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler