HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Komşuda zafer 'Sol'un

Yunanistan'da dün yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon İttifak (SYRIZA) seçimin galibi oldu. Syriza ile bağımsız Yunanlar koalisyonda anlaştı. Çipras bugün yemin etti.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sandıklardan yüzde 99,80'i açıldı. Buna göre SYRIZA yüzde 36,34 ile mecliste 149 sandalye alırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 27,81 oyla 76 sandalyeye sahip oldu.

Hrisi Avgi (Altın Şafak) yüzde 6,28 oy oranı ile mecliste 17 sandalyeye, Potami yüzde 6,05 ile 17 sandalyeye, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,47 ile 15 sandalyeye, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) yüzde 4,75 ile 13 sandalyeye ve PASOK yüzde 4,68 ile 13 sandalyeye sahip oldu. Oy dağılımına göre SYRIZA kontenjandan 5, Yeni Demokrasi Partisi 4, Hrisi Avgi, Potami ve KKE ise 1 milletvekili seçerken PASOK ve ANEL kontenjandan milletvekili seçemedi.

- Batı Trakya'da üç Türk milletvekili seçildi -

Batı Trakya Türk Azınlığı'na mensup 3 aday Yunan Meclisi'ne girmeye hak kazandı. Alınan bilgiye göre, Rodop ve İskeçe illerinde SYRIZA adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya giriyor. Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek 2012'de yapılan genel seçimlerde de aynı partiden listelerinde birinci olarak milletvekili seçilmişlerdi. Mustafa Mustafa da 1996 yılında daha sonra ismini SYRIZA olarak değiştiren Sol İttifak Partisi'nden (Sinaspizmos) bir dönem milletvekili seçilmişti.

Koalisyonda anlaştılar

Yunanistan'da popülist sağ parti ANEL, radikal sol SYRIZA ile koalisyon kurulması konusunda anlaştı. Anlaşmanın detayları ise henüz belli değil.

Yunanistan'da SYRIZA gibi AB ve IMF'nin kemer sıkma politiklarına karşı çıkan Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) koalisyon konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Yunanistan'da SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile hükümet kurma görüşmeleri çerçevesinde görüşen Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, görüşmenin ardından, "Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz" dedi.

Dünkü seçimlerde oyların yüzde 4,7'sini alan ANEL parlamentoda 13 milletvekili ile temsil ediliyor.

CUMHURBAŞKANI'NA GİDECEK

Sağ popülist parti ANEL'le koalisyon konusunda anlaşan SYRİZA lideri Aleksis Çipras'ın bugün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Karolos Papulias ile görüşerek hükümeti kurma görevini alması bekleniyor.

SYRIZA lideri Çipras'ın yeni hükümeti kurması için çarşamba gününe kadar zamanı bulunuyor.

Yunanistan’daki erken genel seçimlerden zaferle çıkan SYRİZA lideri Aleksis Çipras, dini yemin etmedi

Ateist olduğu bilinen Çipras, sadece Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın önünde siyasi yemin etti ve Başpiskopos'un huzuruna çıkmadı.

İşte SYRIZA'yı iktidara taşıyan vaatler

Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) nispeten yeni bir parti. Peki artan halk desteği neye bağlı?

Yıllardır uygulanan kemer sıkma politikalarının Yunan halkının canına tak etmesi ve SYRIZA'nın halkı rahatlatacak seçim vaadleri öne çıkıyor.

İşte SYRIZA'yı iktidara taşıyan seçim vaatleri:

-Asgari ücret 751 euro olacak.
-300 bin aileye ayda 300 KWH bedava elektrik verilecek.
-300 bin aileye yemek yardımı verilecek.
-30 bin apartman dairesi için metrekare başına ayda üç euro kira yardımı yapılacak.
-Sigortası olmayanlara ve işsizlere ücretsiz sağlık hizmeti ve ilaç yardımı yapılacak.
-Uzun dönem işsiz kalanlara bedava ulaştırma kartı verilecek.
-Evlerde ısınma için kullanılan yakıt üzerinden alınan tüketim vergisi düşürülecek.
-Vatandaşın oturduğu kendi evinden hiçbir vergi alınmayacak.

SEÇİM SONRASI COŞKULU KUTLAMA

SYRIZA taraftarları kutlamalara erken başladı

Yunanistan'da resmi olmayan sonuçlara göre seçimi önde götüren Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) taraftarları başkent Atina'da kutlamalara başladı.

Klafthmonos Meydanı'nda SYRIZA'nın seçim merkezinin önünde toplanan partililer ilk sonuçları alkışlarla karşıladı ve "Sol'un saati geldi" sloganlarıyla zafer kutlamalarına başladı.

Seçim merkezinde kalabalığın gitgide artmasından dolayı meydana açılan yollar kapandı. Sonuçları İspanya, Fransa, İtalya ve Almanya'dan sol parti temsilcilerinin de izlediği gözlendi. Alman Die Linke Partisi temsilcisi Roland Cerman, kutlama meydanında yaptığı açıklamada "Buraya kemer sıkma politikalarına karşı mücadele vermek için geldik, Yunanistan'daki değişim hem Almanya'nın hem de Avrupa'nın politikalarına değişiklik getirecek" dedi. Die Linke temsilcileri "Yunanistan'dan başlayıp Avrupa'yı değiştireceğiz" yazılı pankartlar taşıdı.

"Kemer sıkma döneminin kısır döngüsü artık bitti”

Syriza lideri Aleksis Tsipras seçim zaferinin kesinleşmesi sonrasında taraftarlarına bir konuşma yaptı. "Yunan halkı tarih yazdı” diyen Tsipras "Halkımızın kararı troykanın (Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği) bittiği anlamına geliyor” dedi. "Kemer sıkma döneminin kısır döngüsü artık bitti” diyen Syriza lideri Tsipras yeni hükümetin her iki tarafın yararına, uygulanabilir bir mali çözüm bulmak için adil bir müzakere yürüteceğini ifade etti.

Aleksis Çipras kimdir?

Yunanistan'da 25 Ocak seçimlerinde Alexis Tsipras konusuluyor. Seçimlerden birinci çıkması beklenen SYRIZA partisinini lideri Tsipras 41 yaşında genç bir siyasetçi. Ama sol siyasete adadığı siyasi geçmişi 16 yaşına kadar uzanıyor.

Hedefi; Yunanistan'da iktidara gelmek. Seçim vaadi; zenginden alıp fakire vermek.

Tsipras Yunanistan'da 1957-1974 arasında "Albaylar Cuntası" dönemini yaşamamış ilk siyasi parti lideri. Ama siyasi geçmişi genç yaşlarına uzanıyor. Kasım 1990'da, Eğitim Bakanlığı'nın liseye geçiş sınavları, öğrencilerin okul dışındaki yaşamları için disiplin cezaları ve tek tip kıyafeti öngören yasa tasarısı nedeniyle, binlerce okul işgal edilmişti. Üç ay süren eylemde 5 kişi ölmüştü. Tsipras 16 yaşında iken tarihe "önlük hareketi" olarak geçen bu öğrenci direnişi ile duyurdu adını...

Aileden solcu

Ortokulda Yunanistan Komünist Partisi'nin Gençlik Kolları'na girdi.

Atina Teknik Üniversitesi'nden inşaat mühendisi olarak diplomasını aldı ama siyaset ağır bastı. Komünist Partisi'den ayrıldı, parlamento dışı çeşitli sol fraksiyonlarda yer aldı..

Che-pras

Sıkı bir solcuydu. arkadaşları Tsipras (Çipras) olan soyadını küçük bir harf hilesiyle, Arjantinli devrimci Che Gueveraya atıfla, "Che-pras" olarak söylüyordu.

SYRİZA partisinin gövdesini oluşturan "Sinaspismos" partisinden 2006 yılında Atina belediye başkanlığına aday gösterildi.

Yüzde 10.5 oy alarak sürpriz yaptı. İki yıl sonra parti lideri seçildi.

Bu partinin 6 sol siyasi oluşum birleşmesiyle oluşan radikal sol koalisyon SYRİZA lideri olarak 2009 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçildi.

Krizi fırsata çevirdi

Kariyerindeki dönüm noktası 2009 ekonomik krizi oldu..

Beş yıl önce yüzde 4.6 oy ile aldığı SYRIZA'yı 2012'de yüzde 27 ile ana muhalefet partisi yaptı.

KRİZ İHTİMALİ YÜKSEK

40 yaşındaki Çipras, Avrupa Birliği'nin dayattığı kemer sıkma politikasına karşı çıkıyor ve AB'den yeni ekonomik tavizler istiyor. Çipras'ın radikal vaatlerini uygulamaya koyması halinde Yunanistan ile AB arasında kriz ihtimali yüksek olduğu belirtiliyor.

EURO DÜŞÜŞE GEÇTİ

Radikal Sol Koalisyon'un seçimi kazandığına dair sonuçların gelmeye başlamasının ardından Euro şu an açık olan piyasalarda değer kaybediyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda piyasalarında 23.10 itibariyle Euro/dolar paritesi 2003'ten bu yana en düşük değer olan 1,115'e geriledi.

EURO'DAN ÇIKMAK SEÇENEKLER ARASINDA

Yeni başbakan olması beklenen Çipras'ın Almanya ve Avrupa Birliği karşıtı sözleri, AB'ye karşı borçları silme vaadi euro için kritik önem taşıyor.
Son iki hafta, dolara karşı sert düşüş yaşayan euro kurunun pazartesi sabahı yeniden gevşemesi gündemde.
Yunanistan'da halkın yarıya yakını da işsizlik ve kötü ekonomiden sorumlu olduğuna inandığı euro para birliğinden çıkıp eskisi gibi Drahmi'ye dönmeye sıcak bakıyor...

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler