HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kore: Kaesong ortak sanayi bölgesi açıldı

Siyasi gerilim nedeniyle 5 aydır kapalı kalan Kuzey ve Güney Kore'nin ortaklaşa kurduğu Kaesong sanayi bölgesi yeniden faaliyete geçiyor.

Kore: Kaesong ortak sanayi bölgesi açıldı

Daha önce varılan anlaşma uyarınca, Güney Koreli işçiler yerel saatle sabah 08:00'den itibaren Kuzey Kore topraklarındaki sanayi bölgesine geçiş yaptı.

'Deneme süresi' boyunca ortak sanayi bölgesinde 800'den fazla Güney Koreli yönetici ve işçinin çalışması tasarlanmıştı. Bunların yaklaşık yarısı gece de bölgede kalacak.

123 Güney Kore fabrikasının bulunduğu bölgede 50 binden fazla Kuzey Koreliye istihdam sağlanıyor.

Kore Yarımadası'ndaki tek ortak proje, kuzeydeki Pyongyang hükümetinin başlıca gelir kaynaklarından birini oluşturuyor.

Yabancı yatırımcı aranacak

Kuzey Kore'nin 12 Şubat'taki nükleer silah denemesinin ardından gerginleşen ilişkiler nedeniyle, Kaeson sanayi bölgesi geçen Nisan ayında kapanmıştı.

Kore Cumhuriyeti Birleşme Bakanı, bölgede faaliyet yürüten Güney Kore firmalarının yarısından fazlasının, Kuzey Koreli yetkililerden işçi talep ettiğini duyurdu.

Taraflar arasında oluşturulan ortak yönetim komitesi, Güney Korelilerin daha rahat geçiş yapması ve iletişim olanaklarının artırılması gibi düzenlemeler üzerinde çalışıyor.

Ayrıca, Güney Koreli firmalarının kayıplarının telafisi için yıl sonuna kadar vergi affı getirilmesi öngörülüyor.

10 yıldır Kore Yarımadası'nda barış ve birliğin sembollerinden olan sanayi bölgesine yabancı yatırımcıları çekmek de yeni planlar arasında.

Seul ve Pyongyang hükümetleri, yarımadanın 1950-53 arasındaki Kore Savaşı'nın ardından bölünmesi sırasında ayrı düşen aile üyelerinin bir araya gelmesi için ay sonunda toplantılar düzenleyecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler