HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kore sınırında balonlu propaganda savaşı

Güney Koreli bir aktivist, Kuzey Kore liderine suikasti konu alan komedi filmi 'Röportaj'ın binlerce DVD kopyasını balonla, sınırın karşı tarafına uçurdu.

Kore sınırında balonlu propaganda savaşı

Güney Koreli bir aktivist tartışmalı "The Interview" (Röportaj) filminin binlerce kopyasını balonla, sınırın üzerinden Kuzey Kore'ye uçurduğunu söyledi. Lee Min-bok adlı aktivist, Ocak ayından bu yana sonuncusu Cumartesi günü olmak üzere dört kez, balonları geceleri sınırın karşı tarafına doğru uçurmuş.

Söz konusu film, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a yönelik planlanan CIA suikastini konu alan bir komedi. Yönetmeni ise ABD'li komedyen Seth Rogen.

Kuzey Kore'den Güney Kore'ye kaçan bir sığınmacı olan Lee, balonlara DVD'lerin yanı sıra, ABD doları demetleri ve Kim Jong-un rejimini eleştiren broşürler bağlayarak sınırın karşı tarafına uçurduğunu söyledi.

Lee Cumartesi günkü girişim sırasında kendisine eşlik eden CNN muhabirine Röportaj filmini komik bulmadığını da söyledi. Kuzey yönetiminin filmden nefret ettiğini ifade eden Lee, filmde Kim Jong-un'un "bir Tanrı gibi değil, insan olarak gösterildiğini" belirtti.

Kuzey Kore'den tepki

Yapımcılığını Japon Sony şirketinin üstlendiği film, Kuzey Kore yönetiminin tepkisini çekmişti. Sony, siber saldırılar ve sinemalara yönelik tehditler sonrasında başlangıçta filmi gösterimden çekti. Ama fikir özgürlüğüne yönelik bir saldırıya boğun eğmekle suçlanınca şirket fikrini değiştirdi ve filmi sınırlı biçimde gösterime soktu.

ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI, bilgisayar saldırısı ve tehditlerin arkasında Kuzey Kore'nin olduğunu söylüyor. Kuzey Kore ise suçlamaları reddediyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler