HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kriz derinleşiyor! Almanya’dan bir hamle daha

DW Türkçe, Almanya'nın AK Parti hükümeti, AK Partili belediyeler ve iktidara yakın şirketlere yönelik mali desteği sınırlandırmayı hedeflediğini aktardı. Alman yetkililer Almanya'nın bu bağlamda Avrupa Yatırım Bankası kredilerinin gözden geçireceğini iddia etti.

Kriz derinleşiyor! Almanya’dan bir hamle daha

Türkiye- Almanya ilişkilerinde gerilim son dönemde tırmanırken, Merkel hükümeti belirlediği "üç ayaklı" stratejiyle, krizi nedeniyle Türkiye üzerinde ekonomik baskıyı kurmayı planladığı aktarılıyor.

AB mali yardımlarında yüzlerce milyon euroluk kesinti için Brüksel’de girişimde bulunan, ikili kapsamdaki ekonomik destekleri gözden geçiren Alman hükümetinin, üçüncü adım olarak Avrupa Yatırım Bankası (AYB) kredilerini de mercek altına aldığı öğrenildi.

DW Türkçe'ye konuşan Alman yetkililer, Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşlarının serbest bırakılmaması, Ankara'dan yapılan son açıklamalar nedeniyle, Berlin'in ekonomik baskı oluşturmak amacıyla adımlarını sürdüreceğini kaydettiler.

Bu kapsamda, hükümet ve belediyeler açısından da önem taşıdığı iddia edilen, altyapı ve kalkınma hamlelerine büyük destek sağlayan Avrupa Yatırım Bankası kredilerinde de sınırlamalara gidileceği öğrenildi.

AYB KREDİLERİ

1960’lı yıllardan itibaren Avrupa Yatırım Bankası'nın bugüne kadar Türkiye’ye 25,8 milyarlık kredi verirken, yalnızca 2015 yılında 2,3 milyar eurodan fazla mali destek sağladı.

AB’nin bankası olan Avrupa Yatırım Bankası’nın hissedarları 28 üye ülke. Banka, AB politikalarının uygulanması hedefiyle hareket ediyor, AB kurumlarıyla yakın işbirliği halinde çalışmalarını yürütüyor.

Bankanın hedefi, “AB siyasi hedeflerine katkı sağlayacak, sürdürülebilir yatırım projelerine, mali destek ve uzmanlık verilmesi” olarak tanımlanıyor.

Hem kamuya hem de özel sektöre, kalkınma ve istihdama katkı amaçlı uzun vadeli yatırım kredisi veren bankanın verdiği garantiler başka kaynaklardan, diğer borç verenlerden kredi teminini de kolaylaştırıyor.

DW Türkçe’ye konuşan Alman yetkililer, AB ile tam üyelik müzakereleri yürüten ve bu nedenle aday ülkeler statüsünde Avrupa Yatırım Bankası'nın kredi desteğinden yararlanan Türkiye’den yapılacak başvuruların, artık farklı bir bakışla değerlendirilmesi beklentisinin üye ülkelere aktarıldığını bildirdi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler