HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kriz Grubu: Batı'nın Kürtleri silahlandırması çözüm değil sorun

ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Uluslararası Kriz Grubu, Batı'nın Iraklı Kürtleri IŞİD'e karşı silahlandırmasının Kürtler arasındaki iktidar mücadelesini artırdığı uyarısında bulundu.

Kriz Grubu: Batı'nın Kürtleri silahlandırması çözüm değil sorun

ABD merkezli Uluslararası Kriz Grubu (ICG), Kürtlerin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı silahlandırılmasının riskli bir strateji olduğu uyarısında bulundu.

"Batılı ülkeler IŞİD tehdidi karşısında stratejik bir çerçeve oluşturmadan aceleci bir şekilde Kürtleri silahlandırmaya başladı" denen ICG raporunda, Kürtlerin silahlandırılmasının IŞİD'in yenilgiye uğratılması için bir çözüm olmayacağı gibi, bölgede daha önceden var olan çatışmaları körükleyebileceği de savunuluyor.

"Batı'nın gönderdiği silahlar Kürtlerin bağımsızlık ihtimalini de güçlendirmiyor" diyen ICG, Irak'taki Kürdistan Özerk Yönetimi'nin giderek Türkiye ve İran'a bağımlı hale geldiğine dikkat çekiyor:

"Kürt petrolünü satın alarak bölgeye düzenli bir nakit akımı sağlayan Türkiye, Kürdistan'ın bağımsızlığını destekler nitelikte hiçbir sinyal vermiyor. Buna karşılık her fırsatta Irak'ın bütünlüğü vurgusunu yapıyor."

TIKLAYIN - PEŞMERGE KİMDİR?

Kürt liderlerin peşmergeye silah yardımı yapılmasıyla IŞİD'in yenilgiye uğratılacağını sık sık iddia ettiği ifade edilen raporda, "Irak'taki Kürt oluşumları arasındaki ilişkiler ortada daha karmaşık bir tablo olduğunu gösteriyor. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bölgeye istikrarı getiren çerçeve anlaşmadan uzaklaşmaya başladı" deniyor.

Barzani ve Talabani

Iraklı Kürt liderler Mesut Barzani ve Celal Talabani'nin de anlaşmazlık içinde olduğu vurgulanan raporda "Kürdistan'ın seçkinleri arasında bir iktidar mücadelesi tetiklenebilir" deniyor.

Bölge için çok hassas bir döneme girildiği uyarısı da yapılan rapor şöyle devam ediyor:

"Son 'teröre karşı savaş' girişimi, Kürt birliğini vurgulamaktansa hem eski hem de yeni anlaşmazlıkları alevlendirdi. Bu durum, peşmerge güçlerini siyasetten uzak, profesyonel bir orduya dönüştürme girişimlerini de gölgeliyor."

ICG'ye göre Irak'ın Kürdistan bölgesindeki dengelerin silah yardımıyla değişmesi nedeniyle İran'ın dışarıdan yarattığı etki de artmaya başlamış durumda.

Türkiye ve İran'a öneri

Raporda "Kürt güçleri IŞİD'e karşı mücadele kapsamında yeni bölgeleri de ele geçirip kendi özerk bölgelerinin bir parçası olduğunu iddia ediyor. Bu da hem Sünni komşularıyla, hem de Bağdat'taki Haydar El Abadi hükümetiyle ilişkilerine zarar veriyor" deniyor.

Raporun "Öneriler" kısmında ABD ve diğer IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelerin hükümetlerine bir dizi tavsiye yer alıyor:

- Silah yardımlarının ve eğitimlerin koalisyon koordinasyonuyla verilmesi

- Silahların sadece KDP-KYB ortaklığında kurulan taburlara dağıtılması

- Peşmerge komutanları ve KDP-KYB birlikleriyle taktiksel anlamda doğrudan bağlantı kurmak

- Abadi hükümetinin de katkısını alarak IŞİD sonrası için bir strateji oluşturmaya başlamak

"Türkiye ve İran hükümetlerine tavsiyeler" kısmında ise "Peşmerge güçlerinin kurumsallaşması ve Bağdat ile kordinasyonunun sağlanması için adımlar atacak olan koalisyon güçlerinin desteklenmesi" deniyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler