HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kudüs'te ‘kutsal topraklara ziyaret’ gerilimi

Yahudilerin Hamursuz bayramı nedeniyle ziyaret etmek istedikleri Ağlama Duvarı'nın da bulunduğu Haremüşşerif'e girmelerine tepki gösteren Filistinliler ile İsrail polisi arasında çatışma çıktı.

Kudüs'te ‘kutsal topraklara ziyaret’ gerilimi

Kudüs'te Yahudilerle Müslümanların ortak kutsal yerleri Ağlama Duvarı ve Haremüşşerif yakınlarında İsrail polisiyle Filistinli protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

Ajanslar polis yetkililerine atfen, Filistinlilerin Yahudilerin kutsal günlerinden Hamursuz bayramı nedeniyle Ağlama Duvarı ve Haremüşşerif'in de bulunduğu bölgeye gelişlerine tepki gösterdiklerini, polisin de zaman zaman taş atan göstericilere biber gazıyla müdahale ettiklerini aktarıyor.

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA, 25 kişinin biber gazından etkilenerek hastanede tedavi gördüklerini duyurdu.

Aynı ajans, bir doktora atfen, bir kadının plastik mermisine hedef olduğunu ve hastaneye götürüldüğünü aktardı.

Filistinli bir internet sitesi tüm Filistinlilere bölgede bulunan Mescid-i Aksa'yı korumak için Hamursuz Bayramı sırasında bölgeyi ziyaret etmek isteyen Yahudileri engellemeleri çağrısında bulunuyor.

Olayların çıktığı bölge Müslümanlar için de kutsal bölgelerden; peygamberin Mirac'a Haremüşşerif'ten yükseldiğine inanılıyor.

Yahudilerin kutsal mekanı olan Ağlama Duvarı ise Haremüşşerif tepesinin alt kısmında bulunuyor.

Fakat Yahudilerin son zamanlarda bölgeyi daha sık ziyaret etmeleri sebebiyle bölgedeki gerilimin arttığı belirtiliyor.

Kutsal bölge, İsrail ve Arap komşuları arasında süregelen bölgesel ve dini bir problem olduğu için ayrıca önem taşıyor.

Eski İsrail başbakanlarından Ariel Şaron'un, muhalefet lideri olduğu 2000 yılında Mescid-i Aksa'nın bulunduğu bölgeye girişi Filistinlilerin İkinci İntifada olarak bilinen ayaklanmasına neden olmuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler