HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Irak referandumu sonuçları belli oldu!

Kuzey Irak referandumunda sandıklar kapandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği 'anayasaya aykırı' bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar geldi. Rudaw, aktardığı sonuçlara göre 'Evet' oyu yüzde 95,3, 'Hayır' oyu ise yüzde 4,7. Referanduma katılımın en az yüzde 78 olduğu bildirildi. IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Sirvan Zirari, referanduma katılım oranının yüzde 72 olduğunu ileri sürerek, sonuçların 3 gün içinde açıklanacağını belirtti.

Kuzey Irak referandumunda sandıklar kapandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği 'anayasaya aykırı' bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar geldi. Rudaw, aktardığı sonuçlara göre 'Evet' oyu yüzde 95,3, 'Hayır' oyu ise yüzde 4,7.

Referanduma katılımın en az yüzde 78 olduğu bildirildi.

Şehirlere göre katılım oranları şöyle:

Erbil: %86

Duhok: %90

Kerkük: %78.77

Ninova Ovası: %86

Hanekin: %92

Akre: %94

Gulala: %78

Zaho: %94

Karatepe: %62

Cebare: %76

Soran: %86

Mahmur: %87.3

Amediye: %89

Çoman: %91

Mergesor: %98

Rewanduz: %90

Erbil kentinde binlerce kişi, referandumun düzenlenmesi ve resmi olmayan sonuçlara göre yüksek bir katılımın olmasından dolayı caddelere çıktı.
Kentin tarihi kalesi ve trafiğe kapalı caddelerinde bir araya gelenlerin ellerine IKBY bayrağı ve Mesut Barzani posterleri taşıdıkları görüldü. Aynı zamanda bazı kent sakinleri ise havai fişek kullanıyor. Yöresel elbiseler içerisindeki vatandaşlar kale önünde halay çekip, eğlendi. Kentin başka semtlerinde ise araçlarıyla caddelere çıkanlar konvoy oluşturdu.

"SONUÇLAR 3 GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Sirvan Zirari, referanduma katılım oranının yüzde 72 olduğunu ileri sürerek, sonuçların 3 gün içinde açıklanacağını belirtti.

Zirari, Erbil'deki komisyon merkezinde yaptığı basın açıklamasında, "Referanduma katılıp oy kullanan seçmenlerin sayısı 3 milyon 305 bin kişi olarak kaydedildi. Bu da toplam kayıtlı seçmen sayısının yüzde 72'sine tekabül ediyor." dedi.

Sonuçların 72 saat içinde açıklanacağını belirten Zirari, medyada yer alan verilere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

ERBİL'DE KUTLAMALAR BAŞLADI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde, anayasaya aykırı olarak yapılan tartışmalı referandum sonuçları henüz açıklanmadan kutlamalar başladı.

Erbil kentinde binlerce vatandaş, referandumun düzenlenmesi ve resmi olmayan sonuçlara göre yüksek bir katılımın olmasından dolayı caddelere çıktı.

Kentin tarihi kalesi ve trafiğe kapalı caddelerinde bir araya gelen vatandaşların ellerine IKBY bayrağı ve Mesut Barzani posterleri taşıdıkları görülüyor. Aynı zamanda bazı kent sakinleri ise havai fişek kullanıyor. Yöresel elbiseler içerisindeki vatandaşlar kale önünde halay çekip, eğleniyor. Kentin başka semtlerinde ise araçlarıyla caddelere çıkan vatandaşlar konvoylar halinde dolaşıyor.

BAZI KİŞİLER İSRAİL BAYRAĞI TAŞIYOR

Tartışmalı referanduma sadece İsrail'in destek vermesinden ötürü bazı kişilerin İsrail bayrakları da taşıdığı görülüyor.

Kent geneli ve özellikle kutlamaların yapıldığı bölgelerde güvenlik güçlerinin olası bir terör saldırısına veya patlamaya karşı güvenlik tedbirlerini en yükseğe çıkardığı kaydedildi.

REFERANDUM İSTATİSTİKLERİ

Erbil'de 1 milyon 200.000, Süleymaniye'de 1 milyon 280.000, Kerkük'te 750.000, Duhok'ta 800.000, Musul’da ise 750.000 seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyordu. Öte yandan Kerkük'te Irak Türkmen Cephesi'nin başını çektiği bazı Türkmen gruplar seçimleri boykot ediyor.

12 BİN NOKTADA OY VERİLDİ

7 bini IKBY içinde, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin noktada kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi tamamlandı.

AÇIKÇA DESTEKLEYEN TEK ÜLKE

Bağımsızlık referandumuna açıkça destek veren tek ülke ise İsrail. Referanduma karşı ilk somut hamle ise İran'dan gelmişti. İran, Kuzey Irak'a uçuşları durdurdu, hava sahasını bölgesel yönetimin uçaklarına kapattığını duyurdu.


En Çok Aranan Haberler