HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Irak’ta petrol krizi

Kuzey Irak’ta bir ayda petrol ve petrol ürünlerine yüzde 100 zam geldi.

ERBİL (İHA) - Kuzey Irak ile merkezi hükümet arasında iki aydır devam eden Kerkük krizinden dolayı her gün benzin ve mazota zam geliyor, dolar yükseliyor serbest piyasalar olumsuz etkileniyor.

Erbil’de bir ay önce benzinin litresi 550 Irak dinarı civarında iken iki yönetim arasında yaşanan krizin devam etmesi petrol fiyatlarına bir ayda yüzde 100 zam gelmesine sebep oldu. Birkaç aydır Irak'ın Kuzeyinde, yeterli mazot, benzin gelmediği için kriz yaşanıyor. Petrol kirizinden dolayı mahalli hükümetin iki aydır haftada bir gün ucuz benzin satışını uygulamaya soktuğu belirtiliyor. Erbil’de ucuz benzin satışı sadece bir petrol istasyonunda yapılıyor bu da araçların saatlerce kuyrukta beklemesine yol açıyor.

Haftada bir gün ucuz benzin alabilmek için yüzlerce araç sabah saat 8 ila akşam 16’ya kadar sıraya girip litresini 700 dinarda 40 litre benzin alabilmek için bekliyorlar.

Özel istasyonlarda benzinin litresi 975 ila 1050 Irak dinarına satılıyor. Benzin kuyruğunda bekleyen sürücülerle yapılan röportajda, “Irak Başbakanı Maliki’nin tutumu bizleri çok zor bir durumda bıraktı, bir ay önce bütün petrol istasyonlarında benzin ve mazot vardı ve litresi 500 dinardan satılıyordu. Şimdi çok pahalı, herkes alamıyor” diyor. Ayrıca petrol ve petrol ürünlerine bir ayda yüzde 100 zam gelmesi Kuzey Irak’ta tüm sektörleri etkiledi. 6 yıldır Erbil’de mobilya mağazasını işleten Ferman isimli Türk esnaf, iki aydır bu krizden dolayı satış yapamadıklarını, her gün siftah etmeden dükkânı kapattıklarını söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler