HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Kore: Nükleer tesiste yeni tünel

ABD’de saygın bir düşünce kuruluşu, uydu görüntülerine dayanarak Kuzey Kore’nin nükleer tesislerinde yeni bir tünel inşa etmekte olduğunu öne sürdü. Kuzey Kore bu tesiste geçmişte üç yeraltı denemesi gerçekleştirmişti.

Kuzey Kore: Nükleer tesiste yeni tünel

ABD'de saygın bir düşünce kuruluşu, uydu görüntülerine dayanarak Kuzey Kore'nin nükleer tesislerinde yeni bir tünel inşa etmekte olduğunu öne sürdü.

Jon Hopkins Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi ABD-Kuzey Kore Enstitüsü'ne ait 38 North adlı internet sitesine yer alan habere göre bu sonuca Nisan ve Kasım ayları arasındaki uydu görüntüleri incelendikten sonra varıldı.

Habere göre fotoğraflar, Punggye-ri nükleer tesisindeki yeni bir alanda çalışma başlatıldığına işaret ediyor. Ancak haberde, yakında yeni bir nükleer denemenin yapılacağına dair bir işaret olmadığı belirtiliyor.

Kuzey Kore, 2006, 2009 ve 2013'te Punggye-ri'de yeraltında toplam üç nükleer deneme gerçekleştirmişti. Kuzey Kore'nin nükleer programı, bazı ülkeleri endişelendiriyor.

Haberde, son görüntülerde tespit edilen tünelin, daha önceki denemelerin yapıldığı alandan ayrı bir yerde olduğu belirtiliyor, "Yakında nükleer deneme yapılacağına dair bir belirti olmamasına rağmen, yeni tünel Kuzey Kore'nin, istemesi halinde önümüzdeki yıllarda yeni testler yapmasına imkan verecek” deniyor.

Kuzey Kore hükümeti, Eylül'de Yongbyon nükleer tesisindeki reaktörün normal faaliyetlerine yeniden başladığını duyurmuştu. Kuzey Kore'nin nükleer silahlarına plütonyum buradan sağlanıyor.

Yongbyon 2007'de kapatılmıştı. Ancak Kuzey Kore üçüncü nükleer denemeden sonra, bölgesel gerilimin tırmandığı bir ortamda, tesisin yeniden devreye sokulacağını açıklamıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler