HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Libya: Milisler K.Kore gemisine 'petrol yükledi'

Libya'nın doğusunda petrol ihracı yapılan limanları ele geçiren isyancı güçler Kuzey Kore bandralı bir gemiye petrol yüklediklerini duyurdu.

Libya: Milisler K.Kore gemisine 'petrol yükledi'

Libya'nın doğusunda petrol ihracı yapılan limanları ele geçiren isyancı güçler Kuzey Kore bandralı bir gemiye petrol yüklediklerini duyurdu.

Geçen Salı günü Sidra limanına demirlemeyi başaramayan Morning Glory adlı geminin bugün limana yanaştığı belirtildi.

Ülkenin doğusu için daha fazla özerklik ve petrol zenginliğinden pay talep eden isyancı grubun sözcüsü "Petrol ihracına başladık. Bu ilk yüklememiz oldu" dedi.

Libyalı yetkililer geminin limana yanaştığını doğruladı ve bunun bir "korsanlık faaliyeti" olduğunu savundu.

Uzmanlar geminin çok büyük olasılıkla Pyongyang yönetimi tarafından kontrol edilmediğini büyük olasılıkla rahat hareket edebilmek için Kuzey Kore bayrağı çektiğini söylüyor.

Uzmanlar ayrıca Kuzey Kore bayraklı petrol tankerlerinin Akdeniz'de faaliyet göstermesinin çok nadir görülen bir durum olduğunu vurguluyor.

Libya Devlet Petro Şirketi NOC Sidra ve isyancıların elinde tuttuğu iki limana yaklaşan petrol tankerlerini uyardı.

Daha önce de isyancıların kontrolündeki limanlardan petrol alma girişimleri olmuştu.

Petrol gelirinin paylaşımı

Geçen Pazartesi günü Libya donanmasına ait bir gemi bu limanlardan petrol yüklemeye çalışan Malta bandralı bir gemiye ateş açmıştı.

Geminin sahipleri uluslararası sulardayken ateş açıldığından şikâyetçi olmuştu.

Libya yönetimi petrol yatakları ve ihraç limanlarında ülke ekonomisi açısından hayati önemdeki petrol gelirlerini büyük oranda azaltan protestolara son vermeye çalışıyor.

Ancak protesto hareketinin başındaki eski milis lideri İbrahim Jatran ile dolaylı görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Jatran'ın adamları geçmişte günde 600 bin varil petrol ihraç edilen doğudaki üç limanı geçen yıl denetimleri altına almıştı.

BBC Trablus Muhabiri Rana Cevad Jatran'ın Libya'nın üç bölgesini temsil eden bağımsız bir komisyon kurulmasını talep ettiğini söylüyor. Jatran bu komisyonun petrol satışlarını denetlemesini ve ülkenin doğusunun gelirlerden adil pay almasını garanti

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler