HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Libya: Muhalif aktivistlerin başı kesildi

Libya'nın doğusundaki Derna'da, kentte yaşanan çatışmaları sosyal medyadan duyuran üç genç muhalifin başı kesildi. Olayı henüz hiçbir örgüt üstlenmedi.

Libya: Muhalif aktivistlerin başı kesildi

Libya'nın doğusundaki Derna kentinde üç genç muhalifin başı kesildi. Muhalifler, İslamcı örgütlerin ele geçirmek için birbiriyle çatıştığı şehirde olup bitenleri sosyal medyadan duyuruyordu.

Aları Siraj Gatiş, Muhammed Battu ve Muhammed el Mesmari olan gençler ay başında kaçırılmıştı.

Libya'da 2011'de başlayan ayaklanmaların ardından uzun yıllardır devlet başkanı olan Muammer Kaddafi devrilmişti. Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana Libya'da çatışmalar devam ediyor.

Çeşitli aşiretler, örgütler ve siyasi gruplar devlet gücünü ele geçirmeye çalışıyor. Derna kentinde çatışan örgütlerden biri, IŞİD'e yakınlığıyla tanınıyor.

'Suriye'de savaşanlar geri dönüyor'

Libya'nın başkenti Tripoli'den bildiren BBC muhabiri Rana Jawad, Kaddafi'nin devrilmesinin ardından çok sayıda muhalif militanın Suriye rejimine karşı savaşmaya gittiğini belirtiyor. Jawad, bu savaşçıların bir kısmının Libya'ya geri döndüğünü ve ülkenin doğusuna yerleştiğini belirtiyor.

BBC muhabiri, baş kesmenin Libya'da nadir görülen bir eylem olduğunu belirtiyor ve son olayı henüz hiçbir örgütün üstlenmediğine dikkat çekiyor. Jawad ayrıca başları kesilen muhaliflerin çok tanınmadığını, bu kişilerin yalnızca sosyal medyada bilgi verdiğini kaydediyor.

Adını vermek istemeyen bir muhalif, BBC'ye yaptığı açıklamada "IŞİD'in burdaki varlığını reddediyoruz. Ancak bu düşüncemizi kamuyla paylaşamıyoruz."

Derna'da birbiriyle çatışan üç ana örgüt var: İslami Şura Konseyi, Ensar el Şeria'ya bağlı bir grup ve Ebu Selim Şehitler Tugayı. Örgütlerden hangisinin IŞİD'e bağlılığını bildirdiği henüz bilinmiyor.

Ancak BBC'ye konuşan bazı muhalifler, İslami Şura Konseyi'nden ayrılan bir grubun IŞİD'e bağlılık yemini ettiğini öne sürüyor.

3 kentte kontrol kaybedildi

Derna 2012 yılından bu yana hükümet kontrolü dışında. Geçen ay kentten İslami mahkeme ve İslami polis teşkilatı kurulduğuna dair bazı fotoğraflar internete düşmüştü.

Ülkedeki seçilmiş hükümet, siyasi kriz nedeniyle en önemli üç şehirde kontrolü kaybetti. Tripoli'de eski hükümetten bazı üyeler, rakip hükümet kurduklarını ilan etmişlerdi. Ancak bu rakip hükümet uluslararası alanda tanınmadı.

Bengazi kentinin çoğu da İslamcı militanların eline geçti. Militanların bir kısmının El Kaide bağlantılı olduğu belirtiliyor. Kentte neredeyse her gün bir muhalif, gazeteci veya devlet görevlisi öldürülüyor.

Geçen ay ordu ile milisler arasındaki çatışmalarda 300 kişi hayatını kaybetmişti. Ülkenin üçüncü büyük şehri Misrata ise Tripoli'deki yetkililere bağlılığını sürdürüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler