HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Libya'da darbenin ayak sesleri

Libya'da Müslüman Kardeşler'e yakın Başbakan Ahmet Muaytık'ın başbakanlığı Anayasa Mahkemesi tarafından düşürüldü.

Libya'da darbenin ayak sesleri

1987-2011 arasında ABD'de yaşayan Emekli General Halife Hafter'in başını çektiği darbeci grup geçen hafta Muaytık'ı istemediğini ilan etmişti.

Libya Anayasa Mahkemesi üyeleri, Milli Genel Kongre'nin (Parlamento) başbakan olarak atanan Ahmet Muaytik'in ve onun oluşturduğu hükümetin yasal olup olmadığına karar vermek için toplandı.

Oturumun ardından açıklanan kararda, Muaytik'in başbakanlığının Libya'nın yeni anayasasına aykırı olduğu ifade edildi.

Milli Genel Kongre (MGK), Mart ayında Başbakan Ali Zeydan hükümetine de güvensizlik oyu vermiş ve geçici olarak Savunma Bakanı Abdullah Tani'yi getirmişti.

Tani, parlamentodan güvenoyu alan Ahmed Muaytik'in seçiminde şaibe olduğunu iddia ederek, görevi devretmeyi reddetti.

Mayıs ayında düzenlenen parlamento oturumunda başbakan adaylarının hiçbiri, yeterli oy sayısına ulaşamadığı için oturuma son verilmişti.

Ancak kısa süre sonra yeniden yapılan parlamento oturumunda Muaytik, yeterli oy sayısına ulaşmıştı. Muhalefet, oturumun yeniden yapılmasına itiraz etmiş ancak Libya Milli Genel Kongresi, Muaytik'in 150 oydan 121'ini alarak başbakan olmak için gerekli çoğunluğu yakaladığını ve anayasal meşruiyete sahip olduğunu ilan etti.

Libya'nın geçici başbakanı Abdullah Tani 3 Haziran'da yaptığı açıklamada, hâlâ görevinin başında olduğunu ve görevi parlamentodan güvenoyu alan Ahmed Muaytik’e ‘bir iki hafta içinde’ devredeceğini açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi tarafından başbakanlığı iptal edilen Ahmet Muaytik, Müslüman Kardeşler’e yakın bir işadamı. (Kaynak: Al Jazeera)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler