HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Libya'daki çatışmalar

Libya'nın Sirte kentindeki El-Hilal petrol bölgesinde, Trablus ve Tobruk hükümetlerine bağlı güçler arasında ateşkes yapıldığı bildirildi.

TRABLUS (AA) -Sirte'deki askeri polis Müdürü Muhammed Zadme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkent Trablus merkezli hükümete bağlı Eş-Şuruk Operasyon Gücü ile Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi hükümetine bağlı güçlerin, El-Hilal petrol bölgesinde çatışmaların sonlandırılması için anlaştığını söyledi.

Zadme, bir süredir taraflar arasında yürütülen arabuluculuk çalışmalarının ardından, iki tarafın da kısmi olarak El-Hilal'den çekilmesini öngören anlaşmada mutabık kalındığını ifade etti.

Anlaşmayla bölgede çatışmaların sonlandığını anlatan Zadme, bu çerçevede, petrol bölgeleri ve limanlarının korunmasına ilişkin ortak güvenlik birimi oluşturulması için görevlendirmenin birkaç gün içinde yapılacağını bildirdi.

Zadme, anlaşmanın ilk aşaması olan tarafların bölgeden kısmen çekilmesinin hayata geçirildiğini ve ortak güvenlik birimi oluşturulana kadar bölgenin korunması görevini üstlenen küçük grupların kaldığını kaydetti.

El-Hilal petrol bölgesi, Bingazi ve Sirte gibi birçok kent ile Sidra, Brega ve Ras Lanuf limanlarını ve en büyük petrol depolama sahasını barındırıyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'de Kaddafi rejimine karşı gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmiş ancak darbe girişimleri, ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre ve Trablus hükümetinin desteklediği "Libya Şafağı Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği emekli General Halife Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar merkezi şehirler ve petrol bölgelerine hakimiyet konusunda yaşanıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler